30 Day Shred – Mijn eindoordeel (met voor & na foto’s!)

Als jullie mij volgen dan hebben jullie meegekregen dat ik (iets meer dan) een maand terug ben begonnen met 30 Day Shred. En guess what, we zijn nu (iets meer dan) een maand verder en ik heb 30 Day Shred volgehouden en afgerond! Lees verder om mijn volledige ervaring met 30 Day Shred te lezen!

Wat? 30 Day Shred?!

Weet je niet wat 30 Day Shred is, dan raad ik je aan om even DIT artikel te lezen. In dit artikel omschrijf ik wat het is en wat mijn eerste indruk ervan was. Mocht je geen zin hebben om het artikel te lezen, de omschrijving in het kort: 30 Day Shred is een fitness programma samengesteld door Jillian Michaels. Dertig dagen lang achter elkaar volg je het programma, iedere dag ben je zo’n 30 minuten kwijt aan workouts (incl. warming up en cooling down). Het programma belooft dat je 5 tot 10 kilo kunt afvallen. Maar vooral: Dat je fit en gezond wordt!

Waar het op neer komt: Ik heb mij 30 dagen op een rij in het zweet gewerkt. Mezelf uitgeput. Voor wat? Om gezonder te leven (ik sportte niet meer; ik ben vorig jaar gestopt met fitness), mijn conditie een boost te geven, mijn spieren sterker te maken en natuurlijk om wat kilootjes vet kwijt te raken.

30 Day Shred ervaring

Ik heb al geschreven hoe de eerste dagen mij zijn bevallen en mijn ervaring na level 1 en level 2.
Hieronder een kleine samenvatting.

30dayshred

De eerste 3 dagen waren ver-schrik-ke-lijk. Echt. Alsof ik dood ging. Ik was 30 dagen terug iemand zonder enige conditie – en dan valt zo’n workout zwaar. Heel zwaar. Maar dat is iets waar je doorheen moet, want na dag 4 begon ik het stiekem steeds makkelijker en dus leuker te vinden. Hoe vaker ik de workouts deed, hoe makkelijker ze werden. Dat motiveert enorm; je ziet misschien op het begin nog geen resultaat, maar je merkt het wel!

Na 10 dagen begin je aan level 2. Weer best zwaar, maar op zich wel te doen. Begint wel sneller te vervelen dan level 1, maar dat komt denk ik doordat je veel oefeningen moet doen in plank positie. Level 3 vond ik het aller zwaarste, hierbij liet m’n conditie mij nog weleens in de steek. Zelfs op het einde van level 3 gingen sommige oefeningen mij nog steeds niet gemakkelijk af. Dat demotiveerde me wel een beetje, de ‘zin’ van het fitnessen was daarom soms even weg. Heb op het einde ook meer rustdagen gepakt dan eigenlijk nodig was – vandaar dat dit artikel later online is gekomen dan mijn bedoeling was.

septokt

Waarom ik 30 Day Shred heb gevolgd..

Check de foto’s hierboven. Deze zijn genomen in september en oktober 2012, zo’n half jaar voordat ik ging trouwen. Tevreden met mezelf, in kledingwinkels mocht ik maatje “S” of “36” zoeken in de rekken. Na de trouwdag (10 mei 2013) ging het echter een klein beetje mis met mijn gewicht. Ik at alles wat ik lekker vond, het kon me ook vrij weinig schelen of ik nou gezond of ongezond at. Ik was gelukkig en het boeide me niet meer hoe ik eruit zag. Totdat ik opeens uit m’n favoriete broeken scheurde en maatje “44” moest meenemen als ik een nieuwe broek kocht… Oeps! 🙁 Ik heb er natuurlijk enorm veel spijt van dat ik zo ‘los’ ben gegaan qua eten, maar ik geloof dat ik met het maken van gezonde keuzes en genoeg beweging weer er uit kan zien zoals op de foto’s hierboven. Daar ga ik voor!

voorkant_animatie1-30voorkant_animatie
De foto van ‘Dag 1’ is genomen op 19 mei 2014. De foto van ‘Dag 30′ is genomen op 25 juni 2014.
In deze periode heb ik 30 dagen ’30 Day Shred’ gedaan en een aantal rustdagen gehouden. Daarnaast ben ik gezonder gaan eten.

30 Day Shred resultaten

Ik heb eerst wel een beetje getwijfeld of ik dit online moest zetten, want ik schaam me kapot voor die eerste foto, haha. En ik sta nou niet zo graag op zo’n manier online xD. Maarja, als ik zo meteen op het strand lig kan ook iedereen mij zien, dusja. Maar ik had jullie before & after foto’s beloofd en dat motiveerde mij ook wel een beetje om ermee verder te gaan. En ik hoop dat ik jullie op deze manier kan motiveren om ook te beginnen aan 30 Day Shred!

Ik ben tijdens 30 Day Shred zo’n 3,9 kilo afgevallen. Niet de beloofde 5 tot 10 kilo, maar het hoeft ook niet zo snel te gaan vind ik. Ik heb helaas niets opgemeten, dus ik weet niet hoeveel centimeters ik ben verloren. Zullen er vast wel heel veel zijn, dat kun je namelijk wel zien. Van maatje 44 ben ik gegaan naar maatje 40/42, dus dat is ook wel oké. Ik heb nog lang niet m’n maatje 36 terug, maar het komt heel langzaam dichterbij.

Ik moet ook even meedelen dat ik dit resultaat totaal niet had verwacht. Ik heb extreme transformaties gezien door 30 Day Shred, maar dat dat voor mij ook zo goed zou werken, had ik nooit durven dromen! Daar ben ik natuurlijk héél blij mee. Iedere dag sporten is vrij zwaar, maar de overgang van een ongezonde levensstijl naar een gezonde levensstijl hakte er ook best wel in. Maar na een paar dagen raakte ik eraan gewend en ben ik gezonder eten veel lekkerder gaan vinden. En tsja, soms wordt er nog gezondigd, maar dat is soms niet te vermijden. ;)

Nog een kleinigheidje over de foto’s: Op de foto van dag 1 sta ik iets minder rechtop dan de foto van dag 30. Het kan zijn dat dit een klein beetje meewerkt aan het grote verschil.

30 Day Shred Pluspunten +

– Het werkt!
– Je bouwt een goede conditie op
– Je wordt fitter
– Je bouwt spieren op
– Je wordt overal zichtbaar strakker (ook wanneer de weegschaal zegt dat je niets bent afgevallen!)
– Je valt er van af
– Alhoewel ik zelf niet heb gemeten, weet ik zéker dat je er cm’s door kwijt raakt
– Je merkt na een paar dagen al verschil in je conditie – dat motiveert!
– Als je ook op je eten let, zie je na 10 dagen al verschil in de spiegel
– Je kan het gewoon gratis volgen op Youtube! Gewoon zoeken op “30 Day Shred” en je zult de drie verschillende filmpjes vinden. Is overigens niet helemaal de bedoeling, want het is oorspronkelijk van een DVD die je eigenlijk moet kopen.

30 Day Shred Minputen –

– Het is pittig, zeker de eerste paar dagen (van een nieuw level).
– Als je op het begin geen conditie hebt kun je niet alle cardio workouts in één keer volhouden. Dit is natuurlijk best logisch, maar kan demotiverend werken.
– Er wordt niet gewaarschuwd voor overbelasting – ik heb meer dan een week met een zere rug rondgelopen
– Spierpijn, zeker de eerste paar dagen
– Uhm, ik kan eigenlijk niet veel meer bedenken. 😉

En nu?

Veel mensen kiezen ervoor om na 30 Day Shred het programma Ripped in 30 te volgen. Dat is een vergelijkbaar fitnessprogramma, ook samengesteld door Jillian Michaels. Maar aangezien ik niet zo van verandering houd, ga ik 30 Day Shred gewoon weer opnieuw doen voor 30 dagen! Er komen dit keer niet meer zoveel updates over mijn voortgang online hoor! Wellicht als ik klaar ben dat ik nieuwe foto’s plaats. En wanneer ik daarmee klaar ben, ga ik denk ik over op 3x sporten per week, om het bij te houden.