Back in time met Super Mario!
Laatste berichten van Brian (alles zien)

Mario: hij is zo’n beetje hét icoon van gaming. Maar waar komt deze rennende en springende loodgieter precies vandaan?

In 1981 werd Mario voor het eerst gecreëerd door Shigeru Miyamoto, en vanaf dat moment is Mario te vinden op verschillende Nintendo platforms met inmiddels meer dan 200 spellen!

Mario’s debuut was de arcade game “Donkey Kong” in 1981, toen Nintendo nog een van de vele kleine developers was, Mario was nog lang niet de Mario die we momenteel allemaal zo goed kennen.  In die tijd heette hij zelfs niet eens Mario, maar ‘Jump man’. In deze game beklom je een toren om de gekidnapte Pauline te redden van de kwaadaardige Donkey Kong, terwijl je belaagd werd met houten vaten en vuur! Je doel was om boven aan de toren te komen en Pauline te redden!

Een jaar later in 1982 kreeg “Jump man” zijn welbekende naam; Mario! In de game “Donkey Kong Jr.” verscheen onze vertrouwde vriend weer. Maar deze keer was Mario niet het speelbare karakter!  Je speelde als Donkey Kong Jr,  en dit is de enige keer ooit in de reeks aan spellen waar Mario de slechterik was. In dit spel ging alles om het redden van Donkey Kong van de kwaadaardige Mario!

Een jaar later in 1983 kreeg Mario zijn eigen game; Mario Bros. Samen met zijn broer Luigi, die toen alleen nog maar een player 2 optie was. In dit spel kwamen er verschillende wezens zoals schildpadden en krabben uit buizen en het was jouw taak ze te stoppen! Vanaf dit moment is Mario niet meer weg te denken uit de game industrie.

In 1985 kwam Nintendo met het eerste home-playable game device. “Nintendo Entertainment System” oftewel de NES. Het duurde niet lang voor Mario hier ook op te vinden was en Mario Bros voor de NES was de eerste vorm van het Mario dat we nu kennen en verwachten! Voor het eerste speelde het spel zich af in “the Mushroom Kingdom” en werden de karakters King Koopa en Princess Toadstool geïntroduceerd. Ook bekend als Bowser en Peach, zoals we ze nu kennen. De game was een groot succes, en daarom werden voor de NES nog 2 Mario games uitgebracht. Mario Bros 2 en Mario Bros 3. Hoewel Mario Bros 2 lange na niet zo goed verkocht als Mario Bros 1, herpakte Nintendo zich keihard met Mario Bros 3 waar verschillende nieuwe toevoegingen werden gemaakt met als grootste toevoeging: Tanooki Mario.

Toen het allemaal mooi stabiel ging voor Nintendo introduceerde Nintendo in 1991 een nieuw gaming device, de Gameboy. Hierop was Mario opnieuw te vinden met “Mario Land 1” Deze titel was een mooie start voor de game-lijn op de Gameboy, en werd door goed verkoop al snel opgevolgd door “Mario Land 2: 6 Golden Coins”, waarin je je eigen kasteel terug moest winnen van de toen nog nieuwe Wario!

 

In 1990 werd een nieuw game device van Nintendo geïntroduceerd genaamd: “Super Nintendo Entertainment System” ookwel de SNES. Wederom keerde Mario terug met een platform game genaamd “Mario World”. In deze game werden wederom verschillende toevoegingen gedaan, maar de grootste was Yoshi. De welbekende groene dino die inmiddels niet weg te denken is uit het Mario universum. Dit spel was een hit! Met een verkoop van 20M+ wereldwijd

 

In latere jaren kwamen er nog een fan favorite; “Mario World 2: Yoshi’s Island” voor de SNES, met een heel ander concept waar je niet Mario bestuurd zoals we het kennen, maar Yoshi, die samen met baby Mario op avontuur gaat om baby Luigi te redden van baby Bowser en Kamek!

Later in 1996 introduceerde Nintendo hun nieuwste game device genaamd “Nintendo 64”. Samen met het uitkomen van de Nintende 64 kwam Super Mario 64 uit, de eerste 3D Mario game! Dit was een ware revolutie in gaming. De platforming Mario was opeens te zien in 3D, met 3D werelden, vijanden en nog veel meer! Het spel was zo goed dat ze jaren later een remastered versie hebben gemaakt voor de Nintendo DS!   Voor velen is Super Mario 64 tot de dag van vandaag de beste Mario game ooit gemaakt.

Na Super Mario 64 was het stil voor Mario. Tot 2001; Nintendo kwam met de “Gamecube” en met een vervolg op Super Mario 64, namelijk “Super Mario Sunshine”. Het spel was een hit voor die tijd! Veel mensen waren erg sceptisch over Super Mario Sunshine, maar uiteindelijk heeft het goede reviews. In het spel werden nieuwe elementen gebruikt waaronder nieuwe characters, nieuwe playstyle en nieuwe werelden! De grootste toevoegingen waren Bowser Jr. en Flud. Flud was je water jetpack gemaakt door Professor Elvin Gadd, ook wel bekend van “Luigi’s Mansion”, een andere bekende titel van de Gamecube!

Terwijl Nintendo door ging met  het maken van verschillende nieuwe game consoles waaronder de Nintendo DS, de Wii en uiteindelijk de Nintendo 3DS, Ging ook Mario door met zijn avonturen op elk Nintendo platform dat uitkwam. Hiermee ging hij terug naar zijn oude concept met “New Super Mario Bros” voor de DS en “New Super Mario Bros Wii” voor de Wii. Op de Wii kwamen ook 2 nieuwe Mario 3D games “Mario Galaxy 1”en “Mario Galaxy 2”. Uiteindelijk stapte Mario naar de 3DS met de game “Super Mario 3D Land”.

Met de release van de gloednieuwe “Nintendo Switch” is de opvolger van de “Super Mario Galaxy” lijn onderweg genaamd “Super Mario Odyssey”. Jammer genoeg hebben we niet meer dan een trailer maar het lijkt erop dat het een veelbelovend spel met nieuwe elementen wordt!

In de jaren is Mario ook veel afgeweken van zijn vaste game lijn met onder andere spellen als Mario Kart, Paper Mario, Mario Sport games en Mario Party. Inmiddels is Mario uitgegroeid tot een ware legende onder gaming en het vaste gezicht van Nintendo met miljoenen fans wereldwijd!