Nabewerking van foto's

Laatst schreef ik een artikeltje over Adobe Photoshop Lightroom, een geweldig programma om je foto’s mee te bewerken. Ik gaf daarbij een voorbeeldje van een subtiele bewerking, maar ik wil ook iets minder subtiele bewerkingen laten zien.

Veel fotografen bewerken hun foto’s na op de computer. Waarom? Om de foto een andere sfeer te geven, om de belichting, witbalans, scherpte, contrast, etc aan te passen of om de foto bij te snijden. Oké, ik ben dan enkel een hobbyfotograaf, maar ik interesseer me er wel enorm in.

En aangezien ik geen professionele fotograaf ben en soms nog weleens wat foutjes maak, zijn sommige foto’s dan ook niet altijd geweldig qua licht en witbalans. Adobe Photoshop Lightroom helpt me daarom vaak uit de brand! Hier wat voorbeeldjes.

Links is vers vanuit de camera, rechts is na de nabewerking.

Nabewerking van foto's - Creative Photography

Nabewerking van foto's - Creative Photography

Nabewerking van foto's - Creative Photography

Nabewerking van foto's - Creative Photography

Nabewerking van foto's - Creative Photography

Nabewerking van foto's - Creative Photography

Nabewerking van foto's - Creative Photography

Zoals je ziet kan er veel gebeuren met een foto als je enkel de belichting, contrast en scherpte aanpast. Van bovenstaande originele foto’s was het contrast niet zo geweldig (de zon scheen en ik had geen zonnekap erop gedaan.. slim!) en soms is de belichting matig. Dat komt doordat ik heel erg gewend ben om op de manual stand te fotograferen en dus de sluitertijd constant aanpas. Als de felle zon zich opeens verstopt achter een wolk en ik heb de sluitertijd nog niet aangepast, dan is de foto dus te donker. Volgende keer fotograferen op de AV stand dus ;-).

Waar ik nog heel erg voorzichtig in ben, is het extreem bewerken van foto’s. Ik ben vaak bang om te veel af te wijken van de originele kleuren/sfeer van een foto, dat ik soms vergeet hoe gaaf overbewerkte foto’s zouden kunnen zijn.

Over de auteur

Eindbaas

Gerelateerde berichten

18 reacties

 1. Kirsty

  Ik ben ook altijd erg voorzichtig met het bewerken van foto’s, hoewel ik zeker denk dat je foto’s er wel mooier van kunnen worden! Ben altijd bang dat het niet meer op de werkelijkheid gaat lijken, dus het enige wat ik meestal doe is het aanpassen van de belichting als de ware kleuren dan beter overkomen.

  Beantwoorden
 2. Yvonne

  Dat is idd een heel verschil, mooi hoor. Ik gebruik meestal pixlr, heb er nog niet veel verstand van maar mijn foto’s zien er nu ook al stukken beter uit 🙂 Zo word fotograferen een stuk leuker vooral met die grijze dagen

  Beantwoorden
 3. Ilse

  Wauw, ziet er goed uit Silvy! Het is trouwens alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst iemand heb horen praten over Lightroom. Vorig jaar heb ik een cursus gevolgd van drie maanden waarin het afwisselend ging over Lightroom en (gewone?) Photoshop. Zelf gebruik ik geen van beiden, want het enige wat ik gebruik is Picasa. (Ehehe…) Jij gebruikt dus wel Lightroom. Mag ik zo brutaal zijn om je te vragen waar je dat vandaan gehaald hebt? Ik wil weleens zien of ik het de moeite waard vind.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.