Gaat NETFLIX te ver?

Review: To The Bone

Eerder dit jaar kwam NETFLIX met het controversiële “13 Reasons Why”. Een serie waarin een meisje door middel van vooraf opgenomen cassette bandjes laat weten welke dertien redenen haar tot zelfmoord hadden gedreven.
Dit veroorzaakte veel ophef omdat een groep mensen de serie bekritiseerden omdat deze zelfdoding zou verheerlijken. Anderen gingen zelfs zover het een handleiding te noemen (dit vanwege de grafische weergave van haar zelfmoord). Terwijl een andere groep dit juist een goede serie vond om als ouder en kind het gesprek te openen voor verschillende “moeilijke” onderwerpen als misbruik en depressie.

Nu ontstaat er weer drukte om andere content van NETFLIX, ditmaal gericht op een film “To The Bone”. Zoals de naam al doet vermoeden staat in deze film een meisje wat kampt met anorexia in de hoofdrol. 14 juli is de datum waarop deze film is uitgekomen en de ophef is weer om dezelfde reden. Is dit een goede film om het gesprek te openen voor weer een heftig onderwerp? Of is dit het promoten van een ernstige psychologische aandoening?\

Ik besloot zelf deze film te bekijken. Om te zien of deze film op waarheid is gebaseerd, zoals deze doet lijken, bedacht ik er mijn verloren boek “Klinische Psychologie” bij te pakken. Hierin staat de omschrijving van anorexia nervosa (officiële naam van anorexia) volgens het DSMIV (handleiding voor de geestelijke gezondheidszorg). Er word namelijk voor de film begint een disclaimer geplaatst: ”The film was created by and with individuals who have struggled with eating disorders and it includes realistic depictions that may be challenging for some viewers”

We ontmoeten Ellen (Lily Collins) een sarcastisch meisje enorm gefocust op eten. Al in de eerste vijf minuten zien we haar in een auto waarbij het enige waar ze op let de tekenen van eten en voedsel zijn die ze onderweg tegenkomt. Ze weet uit haar hoofd hoeveel calorieën elk eten bevat en ze speelt met haar eten in plaats van dat ze daadwerkelijk iets in haar mond stopt en eet. Om over het overmatig sporten maar te zwijgen.


Ik ben onder de indruk dat zo’n beetje alle DSMIV criteria worden genoemd, tot het uitblijven van menstruatie aan toe. So far, so good. Nou eigenlijk is het verschrikkelijk en ziet de arme dochter van Phil Collins er slecht uit. Maar het is een redelijk realistische weergave van de werkelijkheid.
De film was voor mij erg aangrijpend. Het was meeslepend en ondanks het heftige onderwerp luchtig genoeg, door de humor en de bijzondere karakters, om goed te kunnen blijven volgen zonder dat je afhaakt.

Persoonlijk denk ik niet dat deze film anorexia romantiseert. Ik denk dat dit soort films en hun ophef zorgen voor een grotere bewustwording van de dingen om ons heen. Daarbij worden dit soort films al sinds jaar en dag gemaakt. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder me verplichte om “Christiane F.” te kijken. Over een 14-jarig meisje wat helemaal ten onder en uiteindelijk dood gaat aan de drugs. “13 Reasons Why” en “To The Bone” zijn duidelijk een stuk glamoreuzer in beeld gebracht. Misschien was het mijn jonge leeftijd of misschien was het de donkere manier van film maken, maar “Christiane F.” was voor mij lastig om bij te blijven. Dit ten opzichte van “13 Reasons Why” en “To The Bone”.Overigens had ik weer andere problemen met “13 Reasons Why” maar dat zal ik even buiten beschouwing laten.

Ik ben opgegroeid in een huis waarin praten over dit soort onderwerpen de norm was/is en geen uitzondering. Of het nu gaat om drugs, seks, eetstoornissen of zelfdoding, mijn moeder is me altijd voor geweest om te praten over dit soort onderwerpen. Voor de ouders die dit lastig vinden kunnen dit soort films (hieronder reken ik dus ook “Christiane F.”!) wellicht een rol spelen om het gesprek te openen.

Ook ben ik me zeker wel bewust van het feit dat dit soort films ook aanstootgevend kunnen zijn voor meiden en jongens. En juist kan aanzetten tot dit soort gedrag. Ik denk dat we ons als samenleving bewust moeten zijn van wat er om ons heen gebeurd en niet in een bubbel van onszelf moeten leven. De manier waarop we omgaan met dit soort films creëert het effect dat ze op ons hebben. Laten we ervoor zorgen dat dit soort content ons verreikt en niet verstikt.