Fabelfruit - PinkGraphics

Kom mee naar het bijzondere bos in Fabelfruit, verzamel fruit en maak er de lekkerste fabelsappen. De bewoners van het bos zullen je helpen, of juist je medespelers dwarsbomen! Wie heeft als eerste voldoende fabelsappen gemaakt?

Fabelfruit - Bordspellen

Wat is het?

Fabelfruit is “fabelspel” wat te spelen is met 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Een potje van dit spelletje uitgegeven door White Goblin Games duurt ongeveer 25 minuten.

Wat zit er in de doos?

In de doos vind je 240 locatiekaarten, 60 fruitkaarten, 10 fruitmix-kaarten, 6 houten dieren en bijbehorende dierfiches, een houten dief in de vorm van een aap, 5 fruitfiches, 3 jokerfiches, 3 “dubbele beurt”-fiches, de spelregels en een bijlage van de spelregels met daarop alle 59 locaties uitgelegd.

Fabelfruit - Bordspellen

Spelverloop

Als de juiste locaties op tafel liggen, iedere speler 2 fruitkaarten heeft gehad, de startspeler is aangeduid met een overgebleven houten dier en het overige spelmateriaal klaar ligt kun je gaan beginnen. (Het overige spelmateriaal is afhankelijk van de locaties die gespeeld worden)

Om de beurt verplaats je je houten dier naar een nieuwe locatie, waar je vervolgens of de genoemde actie van die locatie mag uitvoeren, of de prijs van het fabelsap mag betalen om deze te kopen. Wanneer een andere speler zich al op de locatie bevindt waar jij naar toe wilt, zul je hem of haar eerst 1 fruitkaart moeten geven alvorens je 1 van de 2 acties mag uitvoeren.

Elke locatie heeft een andere actie, zo kun je aan nieuwe fruitkaarten komen of je medespelers dwars zitten.

Fabelfruit - Bordspellen

Wanneer 1 speler voldoende fabelsappen heeft verzameld wordt de ronde nog afgemaakt, zodat iedere speler evenveel beurten heeft gehad. De speler die na de ronde het juiste aantal fabelsappen heeft wint! Zijn er meerdere spelers met hetzelfde aantal sappen, dan wint de speler die de meeste fruitkaarten nog in hand heeft. Is dat ook evenveel, dan wordt de overwinning gedeeld. Als je dus als eerste het juiste aantal fabelsappen verzameld hebt, is dus geen garantie voor de overwinning!

Pluspunten

Ik zei het al eerder, Fabelfruit is een “Fabelspel”. Dat houdt in dat je elke keer als je speelt een ander spel zult hebben (in dit geval uitgezonderd van de startopstelling). Door het kopen van fabelsappen komen er telkens nieuwe locaties in het spel, welke weer nieuwe acties geven. Wanneer je besluit te stoppen met spelen, houd je de locaties die op dat moment op tafel liggen even apart in de doos (er worden hier voldoende extra zakjes voor geleverd) en met deze locaties speel je de volgende keer weer verder. Of je schrijft de nummers van deze locaties op, als je een volgende keer een nieuw spel wilt starten met andere spelers. Hiervoor is een tabel te vinden in de bijlage van de spelregels, maar als je het net als ik zonde vind om daar in te schrijven voeg je gewoon even een papiertje toe in de doos, ruimte genoeg!

Dit “fabelspel” zorgt dus voor erg veel afwisseling, maar wekt ook de nodige verslaving op. Ik ben telkens benieuwd naar de volgende locaties en wil steeds nóg een spelletje spelen om te ontdekken welke locaties en dus nieuwe acties er nu weer voorbij komen!

Ondanks dat je telkens nieuwe locaties en acties hebt, veranderd het principe van het spel niet, waardoor het spel niet moeilijker wordt naarmate je verder in het spel bent.

De locatiekaarten zijn erg duidelijk, maar mocht er toch nog onduidelijkheid bestaan over de actie van de locatie, kun je in de bijlage alle regeltjes rondom de locatie nog eens even doorlezen, hoe handig is dat?!

Fabelfruit - Bordspellen

Minpunten

Dit is weer zo’n spelletje waarbij ik moet zoeken naar minpunten, wat eigenlijk al genoeg zegt. Maar na lang nadenken heb ik er 1 gevonden! De afbeeldingen die op de locaties staan hebben vaak niets te maken met de actie die uitgevoerd mag worden. Ondanks dat het spel er ontzettend leuk uitziet, het ontwerp duidelijk is en het sfeertje van het wonderbaarlijke bos wat ze hebben willen uitdragen goed overkomt, de afbeeldingen passen perfect in dit plaatje, maar niet bij de actie. Gelukkig heeft dit absoluut geen invloed op het spel, dus laat je hierdoor vooral niet tegenhouden om het te gaan spelen!

 

Fabelfruit
Voor mij is Fabelfruit een nieuwe verslaving, een echte topper! Ik vind het ontzettend leuk hoe je je telkens weer op nieuwe plaatsen in het bos bevindt. Het spel veranderd continu, zonder chaotisch te worden. Het principe is makkelijk te begrijpen, de beurten zijn kort, dus je hoeft nooit lang te wachten.
Speelplezier & Verslavingsfactor9.5
Toegankelijkheid & Speelbaarheid9
Spanning & Uitdaging7.5
Interactie & Betrokkenheid8.5
Originaliteit & Ontwerp9.5
8.8Totale score

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.