logo
Top

Help superhelden op TV

Help superhelden op tv!

 

Handleiding superheldenseries

 

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd nogal wat superheldenseries op de buis zijn (of op Netflix). Nu kan ik me als comic book geek nog best goed door al deze series heen navigeren maar ik besef me ook maar al te goed dat dit niet voor iedereen het geval is. Uiteraard heeft ook iedereen een eigen smaak en zal een serie die ik heel leuk vind, een ander misschien niets interesseren. Dus hoe ga ik deze handleiding vormgeven? Ik ga de meest relevante superheldenseries die nu op tv zijn verdelen onder verschillende categorieën, dit kan de uitgeverij zijn of een “Shared universe” waar verschillende series onder vallen. Ik weet ook wel dat ik er ongetwijfeld heel veel vergeten ben, maar dit zijn de series die ik of kijk of in ieder geval interessant vind/vond. Overigens heb ik het maar even gehouden bij de live action series, om het makkelijk te houden 😉

 

 

Marvel’s Netflix universe: (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, Punisher en The Defenders)

Oke laten we even eerlijk zijn, Netflix is hartstikke hot en dat is Marvel natuurlijk ook. Ik vind dit de beste Marvel series van nu. Marvel doet waar het goed in is met deze series, een shared universe maken. Er zijn dus vier superhelden/antihelden die via een common enemy uiteindelijk met elkaar in aanraking komen. New York based superheroes! Elk van deze superhelden hebben hun eigen seizoenen, maar er is ook een seizoen waarin ze daadwerkelijk samenwerken “The Defenders”. Er is een karakter waarvan ik hoop dat ze een eigen serie krijgt, namelijk The Night Nurse. Ze komt al zo’n beetje in ieder seizoen van alle helden voor maar is nog niet als zodanig benoemd. The Night Nurse is overdag een zuster in het ziekenhuis en in de avond lapt ze helden en villains op.

Arrowverse: (Constantine, Arrow, The Flash, Supergirl, Legends Of Tomorrow en Black Lightning)

Dit is sowieso mijn favoriete superhero universe op tv nu. Ik ben helemaal verliefd op Arrow en de shows die er omheen zijn gebouwd. Na drie seizoenen van Arrow is de universe steeds uitgebreid. Dit heeft CW (deze zend de DC Comic series uit) perfect aangepakt door de karakters steeds voor te stellen in een al bestaande serie. Zo ken je het karakter dus al en is het makkelijker om alle series naast elkaar te volgen. Ook houden ze eens per seizoen een “Four Night Crossover”, of zoals ik het noem, mijn ultieme, jaarlijkse nerdgasm. Ze maken één overkoepelend verhaal voor alle vier de series. Je volgt dus die week alle vier de series (die normal gesproken toch vrij los van elkaar bewegen) in één coherent verhaal. De series volgens de superhelden (of het superhelden team) in karakteristieke villains vanuit de comics. Sinds kort is ook Black Lightning hieraan toegevoegd, maar mijn voorspelling is dat deze geen 2de seizoen gaat krijgen (overigens hangt deze niet echt samen met de andere series). Constantine is eigenlijk de enige serie die maar een seizoen kreeg en niet zoveel met de Arrowverse te maken heeft. Tot voor kort dan! Hij is terug van weggeweest sinds hij een comeback heeft gemaakt in Legends Of Tomorrow, ik verwacht hem in de four night crossover van dit jaar zeker weer tegen te gaan komen om misschien een nieuw seizoen te krijgen na vier jaar!

 

Vertigo: (Lucifer, iZombie en Preacher)

Vertigo is een uitgeverij die onderdeel is van DC Comics, zie het als het creatieve zusje van DC waar zo’n beetje alles kan. Maar dit creative zusje heeft drie los van elkaar staande series gecreëerd die volgens mij het kijken waard zijn. Oke dit is een beetje een lastige categorie. Dit komt omdat het hier niet echt om superhelden gaat maar meer een sort outcasts. Toch wilde ik deze drie graag benoemen omdat ik er zelf veel plezier aan beleef, vooral aan Lucifer en iZombie! Lucifer is het modern verhaal over de gevallen engel die een nachtclub heeft in LA (of all places). Hij help teen detective met het oplossen van allerlei zaken, voornamelijk moorden met behulp van zijn instincten wat betreft de verlangens van mensen. Er komen ook andere bijbelse figuren voorbij, het hele verhaal is hartstikke leuk en zelfs een soort van romantisch soms. Om het even superkort samen te vatten gaat iZombie over een zombiemeisje (Liv Moore, super ironisch) die door het eten van hersenen van vermoorde mensen (ze neemt dan persoonlijkheidstrekken over en ziet flashbacks uit hun leven) de politie helpt om hun moorden op te lossen. Preacher gaat over een man die na een supernatural event in zijn kerk een vampier helpt om god te vinden. Heel appart verhaal en best nog wel geweldadig als je bedenkt dat je naar een priester aan het kijken bent.

X-men : (Legion, The Gifted)

Iedereen kent ze wel, de X-men, het leger van Charles Xavier. De mutanten die geboren worden met hun krachten of gaven. Legion gaat een man met schizofrenie tijdens zijn opname komt hij erachter dat hij fantastische gaven heeft, hij blijkt een mutant. Heel zijn leven veranderd hierdoor complete. And guess what? Het tweede seizoen is net uit! The Gifted heeft net z’n eerste seizoen gehad en gaat over een gezin waarvan de vader voor de overheid werkt en helpt mutanten op te sporen en gevangen te nemen. Blijken zijn eigen kinderen mutanten te zijn. Na een ongelukje op school ontvluchten ze hun huis en leven om in het verzet te gaan. Hier ontdekken ze pas de ware aard van de krachten van de tweeling…

 

Marvel’s ABC: (Agents Of S.H.I.E.L.D.)

Deze staat een beetje op zich gezien het feit dat dit eigenlijk de enige grote Marvel serie lijkt buiten de Netflix universe. Agents Of S.H.I.E.L.D. gaat over wat je waarschijnlijk wel verwacht de agenten van S.H.I.E.L.D. Ze raken verwikkeld in ietwat science fiction achtige seizoenen die zeker het volgen waard zijn. Daarnaast legt deze serie de nadruk op Inhumans (toevallig nu ook een superhelden serie maar een stuk minder goed). De inhumans zijn gemaakt in plaats van geboren (zoals bij de mutants ter vergelijking). Inhumans en de onderdrukking ervan evenals de angst ervoor zijn grote onderdeel van het plot van de serie.

DC: (Gotham)

Ook deze serie staat redelijk op zichzelf en bemoeit zich niet met andere universes. Gotham speelt zich af in de hometown van Batman, alleen bestaat Batman nu nog niet. Batman is nu nog de tiener die Bruce Wayne heet, recent wees en wonend in het enorme Wayne Mansion. Het is enorm leuk om te zien hoe klassieke Batman villains als The Joker en The Riddler zich hebben ontpopt (of in ieder geval hoe ze dat doen volgens deze serie) ook komen we andere bekenden tegen als de eigendraadse Selena Kyle en de altijd correcte Alfred Pennyworth om er maar een paar te noemen. De serie is al best wel even bezig, maar laat je dat zeker niet tegenhouden!

 

 

Ik hoop dat deze handleiding/ mini cursus superheldenseries jullie wat heeft kunnen helpen in jullie reis door dit doolhof van series. Nu hebben we enkel nog een aantal van de live action superheldenseries aangepakt maar er zijn uiteraard nog veel meer comic book gerelateerde series zoals bijvoorbeeld “The Walking Dead”, “Riverdale”, “Powerless” en ga zo maar door. Ik zal het jullie besparen om al deze series onder jullie neus te duwen en ik zal het bij deze lijst houden, die lijkt me al lang genoeg 😉 Heel veel kijkplezier!

Post a Comment