Bloggen is leuk, daar zijn we het allemaal over eens. Een van de leukste dingen vind ik zelf de reacties van mijn bezoekers. Leuke reacties, eigen meningen of juist kritische feedback waar ik echt wat mee kan, dát vind ik echt heel erg fijn. Maar.. hoe zorg je ervoor dat je bezoekers reageren op je artikelen?

Natuurlijk beginnen we weer bij hetgeen waar we altijd mee beginnen: De bezoekersaantallen. Heb je geen bezoekers, dan heb je geen reacties op je blogposts. Simple as that. Dus: Leer eerst hoe je meer bezoekers naar je blog lokt.

Stel een vraag aan het eind van je artikel

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Wanneer je een vraag stelt, is de kans groot dat de bezoeker een reactie achterlaat. Schrijf je een review over een bepaald product? Sluit deze review dan af met een vraag. Vraag aan je bezoekers of ze ervaring hebben met het product of een soortgelijk product. Als mensen hier inderdaad enige ervaring mee hebben, voelen ze dat ze dit gewoon even moeten meedelen.

Schrijf over iets herkenbaars, een gebeurtenis of een hype

Schrijf over iets herkenbaars. Of een gebeurtenis dat recentelijk in het nieuws was. Of schrijf over de recentste hypes. Mensen die het nieuws volgen die willen meestal wel meepraten met dat soort dingen.

Laat een reactie achter op andere blogs

Door een reactie achter te laten op andermans blog, is de kans groot dat diegene ook eventjes een kijkje komt nemen op jouw blog. Vaak krijg je er een leuke reactie op je eigen blog voor terug!

Deel je artikel op je persoonlijke social media accounts

Deel je artikel en vraag wat je Facebook- en Twittervrienden ervan vinden.

Schrijf over iets heftigs wat jij of iemand anders heeft meegemaakt

Mensen worden snel geraakt door heftige verhalen en zullen daarom ook sneller een reactie achterlaten. In de vorm van medeleven of misschien wel omdat ze iets soortgelijks hebben meegemaakt. Ik bedoel hier niet mee dat je iedere dag je ergste verhalen moet gaan vertellen, maar wat ik probeer te zeggen is dat mensen hier sneller op reageren dan een doodnormaal artikel.

Reageer weleens op de reacties van je bezoekers

Wanneer je bezoekers zien dat je regelmatig reageert op de reacties, en een van je bezoekers heeft een vraag, dan ziet de bezoeker dat er een kans is dat jij zijn of haar vraag wilt beantwoorden. Dus: de bezoeker in kwestie laat in dat geval een reactie achter met zijn/haar vraag.

Geef je eigen mening over een onderwerp

Door je eigen mening te geven, lok je je bezoekers uit door hún mening ook te geven. Zijn ze het er mee eens of niet?

Schrijf over onderwerpen die jouw bezoekers boeiend vinden, maar blijf wel bij jezelf!

Wanneer je áltijd over make-up schrijft en dan opeens over iets anders (zoals motoren, ik zeg maar wat..), dan is de kans groot dat jouw doelgroep zich niet in jouw artikel kan vinden, en er dus niet over mee kan praten. En dus geen reactie achterlaat. Wat ik daarmee bedoel: Blijf bij jezelf, je weet als het goed is zelf het beste waar je bezoekers voor op je website komen.

Kom je ergens niet uit? Vraag je bezoekers om hulp

Heb je zelf een vraag? Of heb je zelf ergens hulp bij nodig? Schrijf er een blogpost over, wellicht kunnen je bezoekers je helpen. Bezoekers die willen en kunnen helpen, zullen vanzelf reacties achterlaten.

Houd een winactie

De grootste lurkers (lurker = iemand die je artikelen leest, maar nóóit reageert) zijn vaak wel in voor een winactie. Mijn winactie-artikelen hebben meestal meer reacties dan normale artikelen. Want ja, dingen winnen is leuk.

Natuurlijk is het prima als je bezoekers hebt die niet reageren. Maar toch is het leuk als je zo nu en dan een reactie krijgt van een van je bezoekers. Hoe laat jij jouw lurkers reageren? ;)