Ice cream rolls van il Rollino
Laatste berichten van Patty (alles zien)

Ice cream rolls, of “I-Tim-Pad” op z’n Thais, is een bijzondere manier van het maken van ijs.

Oke, het is dus ijs. Maar wat is het eigenlijk? Het is in 2009 ontstaan in Thailand als een manier om verschillende ingrediënten te mixen met stukjes fruit en snoepjes. In 2011/ 2012 werd het pas echt populair in Thailand en begonnen enkele buurlanden de trend op te pakken. Met dank aan een Viral Video kun je nu wereldwijd genieten van deze lekkernij.

Maar hoe wordt het nu gemaakt? Het dessert wordt gemaakt op een stalen plaat die gekoeld is tot onder het vriespunt. Hier worden de toppings (fruit, snoepjes of koekjes) eerst opgelegd en fijngehakt en gemalen met wat erg lijkt op plamuurmessen. Daarna word hier melk (of soms chocomel, yoghurt etc) overgegoten. Dit word weer door elkaar gehusseld terwijl het kristalliseert. Als het een wat vastere massa begint te worden word deze uitgesmeerd over de plaat. Een plamuurmes word tegen de massa aangezet en door hier druk op te geven rol je het ijs. Deze rolletjes worden in een bakje gedaan (met je gekozen toppings, saus en slagroom).

Ik kwam via een youtube kanaal in aanraking met dit fenomeen. Zo zag ik dat er ook een foodtruck was die dit deed op mijn vakantiebestemming dit jaar. Ik besloot een kijkje te nemen en heb speciaal voor jullie (maar eigenlijk vooral voor mijn nieuwsgierige moeder) een filmpje gemaakt.

Ja, het kost je vier minuutjes voor je ijsje klaar is, maar het is enorm leuk en satisfying om naar te kijken. Je krijgt een mooi ijsje wat oprecht anders smaakt dan gewoon schepijs. Dit komt omdat je naar mijn beleving de verschillende toppings veel beter proeft omdat je er stukjes van in je ijs hebt. Overigens moet ik wel zeggen dat het ijsje er tijdens het eten niet meer zo mooi uitziet, maar dat doet niet af aan de smaak!