“Wat is je favoriete televisieprogramma?” deze vraag komt nog weleens voorbij. Mensen kijken vaak raar op als ik zeg dat ik geen televisie kijk en niet eens een televisieabonnement heb. Tot grote ergernis van mijn vriend, die eigenlijk wel graag eens de televisie aan zou willen zetten op de vrijdagavond, als hij bij mij is. Voor veel mensen is het een gewoonte om – als je even niets te doen hebt – de televisie aan te zetten. Voor mij niet.

Ik kijk al jaren geen televisie meer. Mensen uit mijn directe omgeving verbazen zich hier weleens over, aangezien ik vroeger niet achter de beeldbuis was weg te slaan. Vroeger, dan heb ik het over mijn kinderjaren, was het zelfs zo erg dat ik in de zomervakantie om half 8 ’s ochtends uit bed kwam om een nieuwe aflevering van Pokémon te kijken. Ik kon wel een hele dag achter de televisie zitten en ik verveelde mij eigenlijk nooit. Buitenspelen deed ik ook wel hoor, maken jullie je maar geen zorgen. Maar televisie kijken vond ik echt te gek. Interessant, hoe tijden veranderen.

Bron: Pixabay

Of ik wel een televisie heb? Natuurlijk wel. Maar die gebruik ik vooral om te gamen of om via de Playstation Netflix te kijken. Da’s ook een soort van televisie kijken, toch?

Maar toch zit ik er soms mee dat ik niet mee kan praten over spraakmakende televisieprogramma’s of dat ik al die talentenshows mis. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, keken we op vrijdagavond en zaterdag altijd televisie met het gezin, meestal naar talentenshows, en ik moet toegeven dat dat een van de gezelligste momenten uit de week was. Ik mis dat wel.

Inmiddels woon ik op mijzelf en merk ik dat ik gewoon weinig behoefte heb aan heel de avond te kijken naar mensen die beter kunnen zingen dan ik. En aangezien ik iemand ben geworden die vrij vaak online te vinden is en haar ogen liever op haar MacBook-scherm houdt, is de televisie niet heel interessant voor me. Maar om dan toch een beetje op de hoogte te blijven van spraakmakende televisiemomenten kies ik soms voor TV kijken via internet. Want ja, als je dan toch achter je laptop zit, kun je net zo goed een van de televisieprogramma’s meepakken waar je vroeger zo van genoot.

Online TV kijken is iets van nu en sluit eigenlijk perfect aan bij het feit dat ik vaak achter mijn laptop te vinden ben. Een favoriet tv-programma heb ik niet, maar ik ben eigenlijk wel blij dat ik niet per se achter de televisie moet gaan zitten om toch een paar programmaatjes mee te kunnen pikken. Vaak doe ik het niet, maar ik ben blij dat de mogelijkheid bestaat.