Nintendo’s Post E3 event 2019

Wetende dat Nintendo dit jaar weer een Post-E3 evenement zou gaan organiseren, heb ik de E3 dit jaar niet zo die-hard gevolgd als voorgaande jaren. Natuurlijk heb ik de Nintendo Direct gekeken en maakte ik een blij sprongetje toen Banjo Kazooie bekend werd gemaakt als speelbaar Smash character, maar voor de rest heb ik expres de Treehouse livestreams niet meegepikt. Ten zeerste zeker niet omdat ik niet benieuwd was, maar omdat ik het een verassing wilde houden voor mijzelf. En dat is gelukt: op donderdag 27 juni 2019 reisden Patty en ik af naar Kinepolis Jaarbeurs Utrecht voor het Post-E3 evenement van Nintendo om het allemaal zelf te mogen beleven.

De dag begint met een presentatie in een bioscoopzaal. We mogen wat te drinken uitkiezen en er staat een tafel met muffins klaar. Ik ga natuurlijk voor de chocolademuffin. We besluiten in het midden van de zaal te gaan zitten en we komen naast Claudia van Gameliner te zitten.

ASTRAL CHAIN™

Op het grote bioscoopscherm krijgen we een exclusieve preview te zien van de game ASTRAL CHAIN™, de nieuwste game van Platinum Games, exclusief voor Nintendo Switch. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik meer een ‘Mario-Zelda-Pokémon’-gamer ben en er een beetje van uit ging dat deze game niets voor mij zou zijn, maar niets blijkt minder waar: de preview is boven mijn verwachtingen uitgestegen. Het is indrukwekkend, interessant en heeft een hoog ‘ik wil het nu zelf heel graag spelen’-gehalte. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik jarenlang verschillende RPG’s heb gespeeld en dit oogt als een erg vermakelijke RPG met een goed verhaal. In het kort: Je bent onderdeel van een speciale politie-eenheid, de Neuron. Het is jouw taak om tegen de Chimera, wezens uit een andere dimensie, te vechten en ze uit te roeien. Dit doe je met behulp van een Legion – een wezen uit diezelfde dimensie. Je bent nog een ‘rookie’ bij de Neuron, dus je moet jezelf natuurlijk wel even bewijzen!

De game ziet er heel gaaf en soepel uit. Tijdens gevechten kun je bepaalde acties uitvoeren die er misschien een beetje lastig uit zien, maar zodra je zelf de controller in de hand hebt is het een kwestie van tijd om alles onder de knie te krijgen. Het moet immers wel uitdagend blijven! De Legion kun je apart besturen van het character waarmee je speelt, dus dat geeft een extra dimensie aan het spel. De game komt op 30 augustus uit en ik zet ‘m in ieder geval op mijn verlanglijstje!

Pokémon Sword & Shield

Na de presentatie gaan we de eventzaal in waar verschillende games zijn opgesteld. Als groot Pokémonfan trek ik meteen een sprintje (ja, echt) naar Pokémon Sword en Shield waar ik de demo mag spelen. Zoals ik zei: ik ging compleet ‘leeg’ de demo in, zodat ik mij kon laten verrassen. De demo speelt zich af in een gym en het doel in de demo is om de gymleader te verslaan. Maar voordat je deze kunt bereiken, moet je natuurlijk de nodige trainers verslaan en een kleine puzzel oplossen. Eenmaal bij de leader aangekomen, maak ik zelf voor het eerst kennis met Dynamax: een tijdelijke transformatie van je Pokémon waarbij je Pokémon voor drie beurten enorm groot wordt en zijn statistieken een boost krijgen. Hierdoor is je Pokémon sterker. Nu vond ik het eerst een beetje een nutteloze toevoeging onder het mom van “ze moeten natuurlijk iets nieuws bedenken”, maar ik ben daar eigenlijk al snel op terug gekomen. Dit maakt een Pokémon battle interessanter en geeft nieuwe mogelijkheden met betrekking tot tactiek in een gevecht. En natuurlijk is een beetje vernieuwing juist heel goed, zolang de echte Pokémonsfeer er maar in blijft – maar dat zit in deze game wel goed. Pokémon Sword & Shield komen op 15 november 2019 uit.

Luigi’s Mansion 3

Het eerste deel uit de Luigi’s Mansion-reeks heb ik echt kapotgespeeld, zo leuk vond ik het. Deel 2 heb ik helaas overgeslagen, want in de periode dat hij uit kwam, had ik het heel druk met van alles, dat het er nooit van is gekomen. En het feit dat hij speelbaar was op de Nintendo 3DS trok mij ietsje minder op een of andere manier. Maar dat deel 3 voor Nintendo Switch uit gaat komen, vind ik natuurlijk helemaal leuk. Ook nu weer raakt Luigi in de problemen wanneer hij op droomvakantie wil gaan in een luxe hotel: Mario en de rest worden gevangen genomen en het luxe hotel is niets meer dan een spookhotel waar de angstige Luigi nu doorheen moet om zijn broer en vrienden te redden. Een nachtmerrie voor Luigi dus! De game voelt hetzelfde aan als vroeger, maar is vanzelfsprekend veel gelikter en er zitten natuurlijk een hoop nieuwe tools en vaardigheden in. Een hele leuke toevoeging vind ik persoonlijk Gooigi, de glibberige kopie van Luigi. Gooigi kan, in tegenstelling tot Luigi, door metalen hekwerken glippen en over stekels heen lopen. Op deze manier kun je op plekken komen waar Luigi nooit zal kunnen komen. Samenwerken is dus erg belangrijk! Op deze manier zitten er in de game verschillende hindernissen verwerkt waarbij je goed moet nadenken en moet schakelen tussen de twee personages. Heel erg leuk bedacht! De knoppen en functies moet je eventjes onder de knie krijgen, maar zodra dit is gelukt is het gegarandeerd veel speelplezier. Deze geweldige spookachtige game verschijnt later dit jaar.

The Legend of Zelda Link’s Awakening

Ik mag mijzelf eigenlijk geen groot Zelda fan noemen, want de echte oldschool games heb ik nooit gespeeld. De remake van Link’s Awakening zal voor mij dus helaas niet de nostalgische feeling hebben die veel van gamers van mijn leeftijd wél zullen hebben, maar desondanks kan ik niet wachten tot deze game verschijnt. Zelda-games stellen namelijk nooit teleur. Zelf heb ik de speelbare demo niet gespeeld, maar mijn collega Patty wel. Patty: “Zodra je nog maar rond begint te lopen in dit spel voel je het al: That sweet sweet feeling of nostalgia hitting you in the face. Ik heb vroeger zo enorm veel lol beleefd aan mijn NES en de spelletjes die ik erop speelde. Sterker nog, mijn moeder hielp me altijd met de Zelda spellen, omdat zij deze door en door kende. Dat warme gevoel van herkenning komt direct terug. Om nog maar te zwijgen over hoe enorm schattig alles eruit ziet! Link is letterlijk het schattigste mannetje aller tijden. Je ziet tussendoor ook allerlei leuke easter eggs als een Chain Chomp en een Yoshi. Maar ook oude bekende vijanden zijn op een creatieve manier weergegeven. Om eerlijk te zijn heb ik me vooral bezig gehouden met een soort ruilspel dat verstopt zat in onze demo. Heerlijk om gewoon door het landschap te baggeren en inwoners hun spulletjes te brengen. Cuteness overload bereikt toen ik een Chain Chomp haar strikje gaf! Je herkent de omgeving direct maar het voelt als een compleet nieuw spel!” Zowel voor kenners als nieuwe Zelda-games een hartstikke leuk spel dus! The Legend of Zelda Link’s Awakening verschijnt op 20 september 2019.

Ook hebben we Super Mario Maker 2 even gespeeld – het blijft natuurlijk altijd leuk om je eigen levels te bouwen en je vrienden uit te dagen. Daarnaast heb ik boven mijn verwachtingen veel plezier gehad aan Super Lucky’s Tail – een super schattig en toegankelijk spel. Het deed me een beetje denken aan Banjo Kazooie. Ook heb ik met drie anderen Marvel Ultimate Alliance 3 gespeeld. Wat deze game interessant maakt, is het feit dat het coöperatief is, al kun je het natuurlijk ook gewoon alleen spelen. Tijdens de demo moest ik er wel een beetje in komen, want ik wist niet exact wat ik precies aan het doen was, maar als je helemaal in het spel zit, is het ongetwijfeld een erg leuke game.

Aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook aan deze dag. Bij het verlaten van het evenement kregen we nog een gratis uitrijdkaart van Nintendo, omdat we met de auto waren. Super lief! Patty en ik hebben genoten van dit geweldige event en kunnen vooral niet wachten tot Pokémon, Luigi’s Mansion en Link’s Awakening voor de Nintendo Switch verschijnen. Dank je wel, Nintendo!