Online shoppen: Tips om miskopen te voorkomen

Iedereen koopt weleens wat online, toch? Het is super makkelijk, je hebt honderden webwinkels tot je beschikking en het neemt veel minder tijd in beslag dan dat je wéér de stad in moet om alle winkels af te gaan, op zoek naar dat ene perfecte jurkje. Maar.. hoe voorkomen we een miskoop? Een kledingstuk kan er online nog wel zo leuk uit zien, maar zo meteen past het niet, of staat het voor geen ene meter. Ik deel wat tips om een (kleding)miskoop te voorkomen!

412068_3454752563495_495770002_o

1. Check reviews

Bij veel webshops kunnen mensen reviews achterlaten bij de artikelen. Lees deze eerst even voordat je het artikel koopt! Zo kun je erachter komen of het kledingartikel groot of klein uitvalt. Ook al bestel je jouw maat, het kan altijd zijn dat het alsnog niet past, of dat het juist te groot is! Dit geldt overigens niet voor kleding, maar natuurlijk ook voor alle andere producten!

Als er geen reviews beschikbaar zijn dan kun je het product natuurlijk Googlen, er is altijd wel iemand die er iets over heeft geschreven.

2. Bestel twee maten en stuur er volgens één terug

Als je niet zeker bent van welke maat je moet kopen, koop je er gewoon twee toch? Tenminste, als je bij een Nederlandse webshop koopt dan is terugsturen vaak gratis. En weet je zeker dat je in één keer de goede maat in huis hebt. Je hebt dan wel één miskoop, maar als je die gewoon gratis terug kunt sturen is er geen probleem.

Schermafbeelding 2014-06-16 om 13.57.06

3. Combineer en kijk of het leuk staat bij elkaar!

Ik kwam op www.cecil.nl iets leuks tegen wat ik graag met jullie wilde delen. Een online paskamer! Ik heb dit volgens mij nog nooit eerder gezien op een webshop en ik vind het zo’n leuk concept. Én erg handig! Je kunt artikelen uit de webshop toevoegen aan de paskamer en zo kun je gemakkelijk zien of bepaalde artikelen met elkaar matchen. Handig! Ook kun je in één oogopslag zien hoe het model van een bepaalde broek of shirt is. De paskamer vind je aan de rechter kant van de webshop, maar zal vanzelf tevoorschijn komen als je bij een artikel op passen in de paskamer klikt.

Mocht je bij een webshop bestellen waar dit niet mogelijk is, dan kun je natuurlijk ook gewoon artikelen uit een webshop kopiëren en bij elkaar voegen in een fotobewerkingsprogramma. Kost iets meer tijd, maar ook dan kun je zien of je kleding bij elkaar matcht

Schermafbeelding 2014-06-12 om 12.48.58

Voorbeeld van een matentabel op Ebay

4. Als je op Ebay bestelt: Let op de maat en meet jezelf op!

Ik koop zelf weleens m’n kleding op Ebay. Spotgoedkoop, veel keuze, maar de kans op een miskoop is érg groot. En.. terugsturen kan duur zijn, de kans dat het kwijtraakt in de post is groot (zeker als je het naar China stuurt!) en het kan ook nog eens lang duren voordat het is aangekomen. Dus, wanneer je een miskoop hebt begaan op Ebay, kan het je alleen nog meer geld en tijd kosten. Let daarom op de volgende dingen: Vaak zijn staan er op Ebay aziatische maten. Als je maat “M” koopt, dan is de kans groot dat is “Asian M” is, en dus niet een westerse “M”. En aangezien ze in het oosten allemaal wat kleiner zijn, verschillen de maten enorm. Let dus goed op wat je koopt. Vaak staan er bij de kledingartikelen een handige matentabel; maak hier gebruik van! Meet jezelf zo nodig ook op, zodat je zeker weet dat je erin past.

5. Voorkom een impulsaankoop

Ken je dat? Dat je een artikel ziet en je móét het meteen hebben? Heel vaak eindigt een impulsaankoop in een miskoop. Want zodra je het artikel in huis hebt, blijkt dat je het helemaal niet eens nodig hebt. En vervolgens (als het een kledingstuk is) nooit draagt. Zonde! Dus mocht je een beetje impulsief zijn, laat het dan eerst even een nachtje bezinken voordat je het artikel besteld.

Dingen online kopen is altijd wel een beetje spannend, want het ziet er op zo’n beeldscherm soms anders uit dan in het echt. Maar gelukkig kun je, als je een miskoop begaan hebt, vaak het product terugsturen. Alleen naar buitenlandse webshops is dit iets lastiger. Mocht je echt bang zijn voor een miskoop, dan kun je beter de stad in duiken. Dan kun je de meeste dingen nog altijd even passen voordat je het koopt.

Hebben jullie nog tips tegen een miskoop?

Dit artikel betreft een samenwerking met een bedrijf.