Sterrenstof

Nee, ik ga het niet hebben over de muziekgroep genaamd De Jeugd Van Tegenwoordig, ik wil het hebben over de echte jeugd. Oh mijn god, wat gaan die hard de mist in. Social Media is belangrijker voor ze dan echt contact leggen met andere mensen, want contact leggen doen ze wel via Whatsapp, Snapchat of een van de 3 miljoen andere apps die beschikbaar zijn. Persoonlijk ben ik er een beetje klaar mee. Niet alleen met het misbruik van Social Media, meer met de jeugd in het algemeen. Meisjes van 15 die de hele dag denken hoe ze nog meer instagram volgers kunnen krijgen, of hele lijstjes maken met welk liedje ze in hun volgende Musically gaan gebruiken. En dan de jongens. Kereltjes kan ik beter zeggen, aangezien ze nog niet eens het verantwoordelijkheidsgevoel hebben om uit zichzelf de tafel af te ruimen na het avondeten zodat hun ouders een beetje rust hebben. Kereltjes die meisjes misleiden en ze gebruiken als objecten om ze vervolgens compleet te negeren en tegen hun vrienden op te scheppen dat ze er weer eentje hebben gescoord. Ik ben er echt klaar mee.

Maar ik hou me stil. Zoals wel meer adolescenten en volwassenen die het gewoon zien gebeuren. We zeggen er niks van. In gesloten vriendenkringen word er wel over gepraat, maar meer in roddelvorm dan echt zoeken naar een oplossing. Op straat zien we het allemaal gebeuren, maar we doen alsof we oogkleppen op hebben. Gefocust op ons eigen leventje. Laat ze maar lekker hun ding doen, ze komen er vanzelf wel achter. Dat is de gedachtegang van tegenwoordig…

Maar dan op social media wel je mond open durven trekken, zolang het maar anoniem is. Ik heb daar een andere benaming voor: Zwak. Ik vind dat echt heel zwak. Begrijp me niet verkeerd, ik betrap mezelf er ook op hoor, ik ben net zo schuldig als de rest van de wereld. Maar ik probeer het bij mezelf te veranderen. Ik heb respect voor mensen die die betere mindset al hebben en er ook iets mee doen.

Maarja, ik ben ook maar een jonge vent. Wat weet ik nou van de wereld?

Meer dan je zou denken. Je maakt dingen mee als mens die je vormen tot wie je nu bent. Ik heb daar al een aantal jaar van achter de rug, maar de jeugd is nog maar net begonnen. Dat zal voor hun ook wel eng moeten zijn, voor mij was dat het namelijk wel. Ze weten niet wat ze moeten doen, dus gaan ze zichzelf anders voordoen dan hoe ze echt zijn. En dat vind ik jammer. Ze zijn opzoek naar hun eigen sterrenstof, hun eigen manier om belangrijk te zijn, erbij te horen en iets te zeggen hebben. Sommigen pakken het goed aan, maar heel veel doen dat niet. Ik ga ook niet zeggen dat er 1 goede manier is om het te doen, tuurlijk niet. Iedereen heeft zijn eigen manier om iets toe te voegen aan de samenleving. Om erachter te komen wat dat is, moet je proberen. Trial en Error heet dat. En ze doen het ook, een goed begin. Maar alsjeblieft, ga niet eerst alle slechte opties langs. Ga langs de goede en dan kom je er snel genoeg achter wat voor jou het beste werkt. Negatieve invloed op de samenleving zit niemand op te wachten.

We moeten ze ook proberen te helpen. Ze kunnen het niet altijd zelf. Dus zie je wat jeugd op straat die iets fout doen, sta niet stil. Een auto komt zonder brandstof ook niet vooruit.

Foto: Rutger van Loon