logo
Top

Sweetbitter

Een kijkje in de HORECA

 

De serie volgt Tess als ze haar ouderlijk huis verlaat om in New York te gaan wonen. Ze doet wat iedereen doet in de plattelands-meisje-verlaat-haar-rustige-leventje-voor-de-roerige-stad-situatie. Ze huurt een crappy appartement, verkoopt haar auto waar ze aan gehecht is voor veeeel te weinig geld en ze zoekt een baantje in de HORECA. De serie word uitgezonden door STARZ en is een adaptie van de gelijknamige novel. De airdate van S01E01 is vorige week maandag geweest. Dus je zou nu perfect in kunnen vallen.

 

De serie trok me omdat ik zelf ook jaren in de HORECA heb gewerkt. De serie beloofde me een inkijk in de harde HORECA wereld en ik was benieuwd hoeveel van mijn eigen ervaringen ik hierin terug zou zien. Al binnen de eerste 10 minuten word Tess tijdens een sollicitatiegesprek gecorrigeerd in haar taalgebruik. Ze gebruikt het woord klanten in plaats van gasten. Heel grappig, ik hoor mijn vorige baas nog roepen: “Hoeren hebben klanten, wij hebben gasten!” Geweldig vond ik dat. Vooral omdat elke beginner in de HORECA deze “fout” maakt.

Ohja dit vond ik zelf ook vervelend aan de HORECA. Als het je eerste dag in op de zaak is en ze je in letterlijk 1 minuut uit gaan leggen waar alles ligt. Zodat je 2 minuten later helemaal niets meer weet te liggen behalve de mayo. Exact wat onze arme Tess ook overkomt. Hier gebruiken ze het voorbeeld doekjes maar ik ken het voornamelijk van de pennen en bloknotes. Iedereen verstopt die van hem of haar omdat er altijd te weinig zijn en er bijna wel collega’s moeten zijn die ze opeten zo snel gaan ze er doorheen XD

Niet met je handen aan je gezicht mogen zitten, de baas die je alles wil laten proeven, de betweter die een opleiding tot gastheer heeft gedaan en dus alles weet van de wijnen en die je dat ook zeker zal laten voelen, heeeel snel eten tijdens de 10 minuten die je krijgt om je avondeten naar binnen te werken, die ene collega die altijd te laat is en er nog mee wegkomt ook, het superonhandig een fles openmaken aan tafel wanneer je dat voor het eerst doet. Ja hoor ik voel me helemaal thuis in deze serie. Oh the memories. Zo zijn er nog meer voorbeelden als altijd achter de feiten aanlopen en het feit dat al je collega’s het gelijk weten als je een blundertje hebt gemaakt. News travels fast…

 

Sidenote: Oh wauw dit meisje denkt dat ze al was aangenomen. Naha gurl. Dit is proefdraaien, niet aangenomen zijn. Aahw dat koppie wat ze erbij trekt toen ze erachter kwam dat ze nog niet was aangenomen. Grappig.

Post a Comment