Ubongo review / recensie / spelregels / uitleg

Heb jij een goed inzicht en kan je tegen tijdsdruk? Daag dan je vrienden eens uit in het super snelle puzzelspel Ubongo!

Ubongo: Het snelle puzzelspel (WINACTIE) - Bordspellen Winacties

Dit snelle puzzelspel, wat uitgegeven is door White Goblin Games, speel je met 2 tot 4 spelers van ongeveer 8 jaar of ouder. Een spelletje duurt ongeveer 25 minuten.

Ubongo draait om inzicht. Lukt het jou om binnen de tijd de Tetris-achtige stukjes op de juiste manier in de puzzel te plaatsen?

De doos bevat 36 speelbordjes, in een makkelijke en moeilijke variant. Voor iedere speler is er een set van 12 puzzelstukjes. Dan is er het rondebord, een buidel met edelstenen, een dobbelsteen, een zandloper en natuurlijk de duidelijke spelregels.

Ubongo: Het snelle puzzelspel (WINACTIE) - Bordspellen Winacties

Alle spelers spelen tegelijkertijd hun eigen puzzel die gepakt wordt van de trekstapel. Er wordt gerold met de dobbelsteen om te bepalen welke puzzelstukjes er gebruikt moeten worden om de puzzel te maken. Na het rollen wordt direct de zandloper omgedraaid en begint het puzzelen. Wanneer je jouw puzzel af hebt roep je “Ubongo!”. De andere spelers blijven doorpuzzelen tot de tijd om is en ook zij roepen “Ubongo!” wanneer ze klaar zijn. Iedereen die dit is gelukt binnen de tijd mag een edelsteen uit de buidel pakken. Degene die het snelste was mag tevens de blauwe steen van het ronde bord pakken, de nummer 2 de bruine steen. Na 9 ronden stopt het spel en worden de punten van de verzamelde edelstenen bij elkaar opgeteld. De gene met de meeste punten wint!

Ubongo: Het snelle puzzelspel (WINACTIE) - Bordspellen Winacties

Ubongo gaat erg vlot en word hier heel vaak met veel enthousiasme gespeeld. Rustig puzzelen is er met de tijdsdruk zeker niet bij! Doordat elk speelbordje 6 verschillende manieren heeft om de puzzel te maken lijkt het spel wel eindeloos. En krijg je eens een kaart voor je die je eerder hebt gehad, dan weet je echt niet meer hoe het nu ook al weer moest! Doordat je blind uit de buidel edelstenen mag pakken wanneer je binnen de tijd jouw puzzel af hebt kan het zomaar zijn dat jij niet de snelste puzzelaar bent, maar wel degene die aan het einde de meeste punten heeft. Hierdoor blijft het spannend en de moeite waard om door te puzzelen wanneer iemand al “Ubongo!” heeft geroepen.

Ubongo: Het snelle puzzelspel (WINACTIE) - Bordspellen Winacties

Het kan heel frustrerend zijn wanneer een puzzel niet lukt binnen de tijd. Soms ben ik zeker nog 2 minuten bezig om de puzzel alsnog te maken, voordat ik verder kan gaan met de volgende. Compleet zinloos natuurlijk, maar wel goed voor m’n gemoedsrust. Het zou erg leuk zijn om dit ook met bijv. 5 of 6 spelers te spelen, maar helaas is dat niet mogelijk. Het is ook jammer dat de buidel van erg dunne stof is en vanaf het eerste gebruik al rafelt. Ook de bordjes en het rondebord passen zomaar net in de doos.

Ubongo: Het snelle puzzelspel (WINACTIE) - Bordspellen Winacties

Vooraf leek het concept me te simpel; binnen de tijd puzzelstukjes op hun plaats leggen. Ik was bang dat het spel snel saai en voorspelbaar zou worden, maar dat is zeker niet het geval! Doordat iedereen tegelijkertijd speelt hoef je niet lang op je beurt te wachten, wat ik zelf altijd erg fijn vind. Het is een erg leuk en variërend spel wat al vaak uit onze spellenkast is getrokken.

Win een exemplaar van Ubongo!

Van White Goblin Games mag ik een exemplaar van het spel weggeven! Om kans te maken moet je PinkGraphics en White Goblin Games liken op Facebook. Als je dit hebt gedaan moet je onder dit artikel een reactie achterlaten; vergeet niet je e-mailadres in te vullen! Succes!

Dit spel heb ik ter review mogen ontvangen van White Goblin Games.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

35 reacties

 1. Miekske Dingens

  Beide pagina’s geliked! Fingers crossed! Lijkt me ideaal om ’s avonds even te spelen ter ontspanning 🙂

  Beantwoorden
 2. Marianne

  Mer dit spel wil ik wel de uitdaging met mijn dochter aangaan. Die is dol op spelletjes en ik op puzzelen.

  Beantwoorden
 3. Ann

  Heb beide pagina’s geliked op Facebook, ik doe graag mee met de actie. Samen met mijn broer en zus hebben we altijd een bordspellen middag dus dit puzzelspel lijkt me een ontzettend leuke toevoeging!

  Beantwoorden
 4. Simone

  Oh heerlijk, een ouderwets bordspel. Ik doe heel graag mee. Ziet er leuk uit, dus ben erg benieuwd. Ik heb beide pagina’s geliked. Of ja, die van jou likete ik al! 😉

  Beantwoorden
 5. Wilma

  Leuk , zo te lezen zelfs hilarisch en ook knap irritant als het niet lukt . Kortom , dit spel moet eigenlijk in je kast staan 😉

  Beantwoorden
 6. Petra L.

  Waaahh, dit zou super zijn om samen met mijn dochter te spelen. We zijn ook allebei verslaafd aan 1010, maar samen een spelletje spelen is veel leuker.

  Beantwoorden
 7. René

  Dat doet me denken aan Tetris. Goeie ouwe tijd.
  Alleen: “het ronde bord” is toch iets heel anders dan “het rondebord”, wat hier duidelijk bedoeld wordt.
  Ik doe graag mee met de winactie.

  Beantwoorden
 8. Sonja Hubregtse

  Een bordspel spelen vinden wij zo gezellig allemaal,
  Veel beter dan die spelletjes op de computer digitaal.
  Wij hopen daarom dat we winnen,
  Dan kunnen het spel onder tijdsdruk gaan beginnen…
  Een hoop lachen en veel vertier,
  kortom deze winactie gegarandeerd veel plezier ! 😀

  Beantwoorden
 9. Joke Dezijn-Oosterling

  Dit lijkt me een super leuk om met mijn kinderen te spelen. We houden allemaal van spellen en puzzelen, perfecte combinatie!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.