Jep, ik ben een lefty. Altijd in de minderheid, maar dat vind ik eigenlijk stiekem wel leuk. Het is niet altijd even handig, want zo nu en dan moeten wij ons als linkshandigen aanpassen of dealen met het feit dat alles wordt gebouwd voor rechtshandigen. De onderstaande dingen herkennen mijn mede-linkhandigen vast wel!

1 linkshandigen_creatief

bron

1. “Ze zeggen dat linkshandigen creatiever zijn”

Dit hoor ik eigenlijk wel een paar keer per jaar, vooral als iemand ontdekt dat ik linkshandig ben. En.. het klopt! Tenminste, voor mij. Op de basisschool zat ik in de klas met één andere linkhandige; niet heel speciaal dus. Op mijn (creatieve!) opleiding tot grafisch vormgever zat ik in de klas met minstens 5 anderen linkshandigen. Dat zegt wel iets, toch?

2 eten_ellebogen_links

bron

2. Naast een rechtshandige zitten tijdens het eten

Alvast een tip: Ga links van die persoon zitten. Doe je dat niet, dan hebben jullie gegarandeerd last van elkaars ellebogen.

3 bekerhouder

bron

3. Bekerhouders

Of je nou in de bioscoop bent of aan het autorijden: Je beker(houder) staat rechts van je. En een linkshandige moet en zal met links drinken, no matter what.

4 vulpen

bron 1, bron 2

4. Vulpennen of kroontjespennen

Aan het eind van je (school)dag is heel de zijkant van je linkerhand blauw. Maar dat is niet het enige! We hebben ook last van vervaagde onleesbare teksten. En wij duwen als we schrijven, waardoor de pen open kan gaan staan en er teveel inkt vanaf komt. Met als gevolg: Inktvlekken.

5 balpen

bron

5. Balpennen

Gelukkig geven balpennen niet zo af als vulpennen, maar wist je dit: Ook balpennen zijn gemaakt voor rechtshandigen! Als je met rechts schrijft, glijd je als het ware over het papier heen met je balpen. Linkshandigen drukken de pen (en zo ook het balletje) tegen het papier aan, waardoor er minder tot geen inkt uit de pen komt. Omdat je ‘in de verkeerde richting’ schrijft. Als linkshandigen van rechts naar links zouden schrijven, dan hadden we er geen last van. Maarja..

6 recht_schrijven_bord

bron

6. Recht schrijven

We blijven eventjes bij het schrijven: Recht schrijven op blanco papier of een schoolbord kan erg moeilijk zijn. Rechtshandigen zien de hoogte waarop ze schrijven, maar wij zien dat als linkshandigen niet meer, omdat onze hand en arm in de weg zit. Zo kan het ook gebeuren dat we opeens midden in een zin opeens groter gaan schrijven. Of juist kleiner. We kunnen het niet vergelijken, want er zit iets voor.

7 schaar

bron

7. Scharen en knippen

Knippen moest vroeger gedwongen met rechts, want linkshandige scharen bestonden niet. Tenminste, bij mij op school niet. Gevolg: Ik knip nog steeds met rechts.

8 maatbeker

bron

8. Maatbekers

Veel maatbekers hebben de cijfertjes aan één kant staan. Zodat je, als je de beker met je rechterhand vasthoudt je kan aflezen hoeveel melk je reeds bij het beslag hebt gegooid. Maarja, daar hebben we als linkshandigen niets aan.

9 kaarten

bron

9. Kaarten

Lekker aan het pesten of pokeren? Vervelend he, dat als je kaarten in je linkerhand hebt en ze uitwaaiert, dat er precies in de hoeken géén symbool staat.

10 blikopener

bron

10. Blikopeners

Deze werken gewoon niet. Weleens een linkshandige een blik open zien maken?!

11 wc papier

bron

11. Wc papier

Misschien dat we er niet echt over na denken, maar: De wc-rol zit heel vaak rechts. En met welke hand vegen we het liefste af…? Juist.

12 ringband

bron

12. Ringbanden

Mappen, agenda’s en schriftjes met een ring in het midden: Niet fijn. En dan heb ik het over het moment dat je op de rechter pagina aan het begin van een regel iets aan het schrijven bent. Kan er bijna niet bij! En het is niet comfortabel.

13 linkshandig

13. “Hey, jij bent ook linkshandig!”

Dat zal een rechtshandige niet snel horen toch? 😉 Ik bedoel, aangezien dat ‘normaal’ is..

14. En als iemand je ziet schrijven.. “Ben je linkshandig?”

Moet dat nou écht gevraagd worden?

15. “Ik snap écht niet dat je met links kan schrijven”

16 snackvork

bron

16. Snackvork

Speciaal voor rechtshandigen, zodat ze hun frikandel kunnen snijden.

17 mok

bron

17. De saaie mok

Omdat de leuke opdruk aan de andere kant zit als je drinkt. Wel leuk voor degene die tegenover je zit.

18 muis

bron

18. Computermuis

Gebruiken veel linkshandigen tóch met rechts. Waarom? Omdat het snoer vroeger te kort was om aan de linkerkant van je te leggen. We moesten wel.

19 toetsenbord

bron

19. Numpad

De nummertjes op het toetsenbord zitten precies aan de kant die we niet graag gebruiken..

20 versnellingspook

bron

20. Schakelen

… en zo ook de versnellingspook.

21 boogschieten

21. Iets nieuws leren

Zoals boogschieten. Want, dat wordt hoogstwaarschijnlijk uitgelegd door een rechtshandige. “Dan doe je het maar in spiegelbeeld, Silvy.” Ok.

Ben jij linkshandig? Zo ja, waar kan jij je het meest aan ergeren?