Bezzerwizzer review
Laatste berichten van Daniëlle (alles zien)

Ben jij een echte betweter? Of verlies jij trivia spellen altijd omdat je alleen de vragen van een ander weet? Dan is Bezzerwizzer echt iets voor jou!

Bezzerwizzer is uitgegeven door Bergsala Enigma Benelux en is een triviaspel vanaf 2 spelers. Voor de 4.000 vragen verdeeld over 20 categorieën is de aanbevolen leeftijd 15+.

In dit trivia spel, wat je kunt spelen in teams heb je de mogelijkheid om een categorie te Zwappen of door het inzetten van een Bezzerwizzer-steen de vraag van een ander team te beantwoorden. Na elke ronde worden er weer nieuwe categorieën uit de buidel gehaald.

bezzerwizzer-00004

Naast het spelbord en de simpele, korte spelregels in het Nederlands vind je per spelkleur een pion, een bordje om je categoriestenen op te leggen, 2 Bezzerwizzer-stenen en 1 Zwap-steen. In totaal zijn er 200 vragen kaarten waar de 4.000 vragen op staan en een handig doosje om de kaarten tijdens het spelen in te zetten. Voor alle 20 categorieën is er een categoriesteen en een buidel om alle stenen in te doen. Daarnaast krijg je ook nog 2 overzichtskaarten met daarop alle categorieën en een korte uitleg daarvan.

bezzerwizzer-00016

Wanneer de teams gevormd zijn haalt ieder team 4 categoriestenen uit de buidel en bepaalt vervolgens de volgorde waarin deze vragen gespeeld worden. De eerste vraag is 1 punt waard wanneer je deze goed hebt, de 2 2e vraag is 2 punten waard, de 3e 3 punten en, inderdaad, de 4e vraag is bij juist beantwoorden 4 punten waard. Voor ieder punt wat je behaalt mag je je pion 1 vakje vooruit plaatsen. 1 ronde bestaat dus uit 4 vragen per team. Na iedere ronden gaan alle categoriestenen terug in de buidel en worden er nieuwe stenen uitgehaald. Het team wat mag beginnen is ook iedere ronde anders, dit schuift op met de klok mee. Per ronde mag je je Bezzerwizzer-stenen en Zwap-steen in zetten. Dit geeft je de mogelijkheid om punten te krijgen voor de vraag van een ander team of een nog niet gespeelde categorie te wisselen met een andere categorie die nog niet gespeeld is. Wanneer je het bord rond bent gegaan heb je gewonnen!

bezzerwizzer-00009

Wat dit spel anders maakt dan alle andere trivia spellen is het grote aanbod in categorieën, waarbij er per categorie ook nog een verschil in moeilijkheid per vraag zit. Sommige vragen zijn ontzettend moeilijk, terwijl sommige vragen juist super simpel zijn. De mogelijkheid om een Bezzerwizzer- of Zwap-steen in te zetten brengt ook een hoop tactiek met zich mee. Als je de Bezzerwizzer steen inzet voordat je de vraag gehoord hebt kun je er zelfs 3 punten voor krijgen als je het goed hebt, maar als je het fout hebt ga je zelfs een plek achteruit. Zet je je steen in en het team wat aan de beurt is heeft de vraag goed, gebeurt er voor jou niets behalve dat je die steen niet meer kunt inzetten tot de volgende ronde. Wanneer je gelijk je Zwap-steen gebruikt loop je kans een moeilijke categorie voor meer punten terug te krijgen. Je moet dus goed in de gaten houden welke categorieën de andere teams graag spelen en zorgen dat je je Zwap-steen niet te snel gebruikt. Wat ik zelf ook echt super leuk vind is dat je de mogelijkheid hebt om met roze te spelen!

bezzerwizzer-00012

Wanneer je het spel echt in teams speelt kan het wat langdradig worden, omdat er eindeloos gediscussieerd kan worden binnen het team wanneer welke steen ingezet gaat worden. Er zitten heel veel erg moeilijke vragen tussen over Griekse, Russische en Franse namen waar ik echt nog nóóit van gehoord heb. Op zich is dat voor een paar vragen natuurlijk helemaal niet erg, maar het is wel frustrerend als de andere spelers allemaal relatief makkelijke vragen krijgen en jijzelf de ene na de andere Russische, onuitspreekbare naam zou moeten beantwoorden.

Al met al is dit het leukste trivia spel wat ik tot nu toe heb gespeeld. De diversiteit van de categorieën en het extra spelelement door het toevoegen van de Bezzerwizzer- en Zwapstenen geeft het een hele leuke draai. Door de soms wat makkelijkere vragen is het ook goed te spelen voor mensen die niet zo een hele uitgebreide algemene kennis hebben!

Dit bordspel heb ik ter review mogen ontvangen van Bergsala Enigma.