Candy Crush Saga

Na verslaafd te zijn geweest aan de kleine (online) spelletjes voor op je mobiel zoals Wordfeud, Draw Something en Ruzzle, heb ik weer een nieuw spel ontdekt: Candy Crush Saga. Een variant op Bejeweld. Ik zal uitleggen hoe het spel werkt.

Wat is Candy Crush Saga?

Candy Crush Saga is een gratis online spelletje van King. Het is een spel op Facebook (op je pc), maar je kunt ook de Candy Crush Saga app op je telefoon installeren. Het spel bestaat uit heel veel levels en je moet snoepjes combineren om de levels uit te halen.

Schermafbeelding 2013-01-01 om 19.47.12

Snoepjes Combineren

Als je het nog nooit hebt gespeeld en je weet ook niet wat Bejeweled is, zijn de spelregels een beetje lastig uit te leggen. Maar ik ga het proberen. Je kan steeds 2 snoepjes verwisselen die naast elkaar liggen. Je kan ze alleen verwisselen als je een combinatie maakt. Een combinatie bestaat uit 3, 4 of 5 snoepjes naast elkaar die dezelfde kleur hebben. Zodra je een combinatie hebt gemaakt, verdwijnen de snoepjes en krijg je er punten voor. Hierboven zie je level 1 van Candy Crush Saga. Je doel in dit level is om 300 punten te scoren. Als je de eerste paar levels speelt, leer je vanzelf hoe het werkt. De tutorial is heel duidelijk.
Schermafbeelding 2013-01-02 om 14.37.21

Speciale snoepjes

In het spel kun je ook speciale snoepjes creëren door de juiste combinaties te maken. Er zijn 3 verschillende speciale snoepjes die je tijdens het spel kunt krijgen.
Gestreept Snoepje
Zoals ik al zei, je kan combinaties maken met 3, 4 of 5 snoepjes. Als je 3 snoepjes op een rij weet te krijgen, verdwijnen alle 3 de snoepjes. Dit is een normale combo. Maar als je 4 snoepjes op een rij weet te krijgen, verdwijnen er 3 snoepjes en komt er één speciaal, gestreept snoepje voor in de plaats. Als je deze combineert met snoepjes van dezelfde kleur, zal dit snoepje ontploffen en één strook (horizontaal of verticaal) met snoepjes laten ontploffen.

Schermafbeelding 2013-01-02 om 14.44.59Ingepakt Snoepje
Een ingepakt snoepjes kan je krijgen door 5 snoepjes te combineren. Een ingepakt snoepje kan je op twee manieren krijgen. Voorbeeld één zie je hierboven. Helemaal bovenin in het midden zie je een groen snoepje. Als ik deze naar beneden plaats dan heb ik 5 snoepjes gecombineerd. Dus, als je een combinatie van 5 snoepjes weet te maken in een “L” (of hoek)-vorm dan ontstaat er een ingepakt snoepje. Een andere manier om een ingepakt snoepje te krijgen is door 5 snoepjes te combineren in een T-vorm. Deze snoepjes veranderen dan in een ingepakt snoepje. Als je een ingepakt snoepje combineert met andere snoepjes van dezelfde kleur, ontploft dit snoepje en alle omliggende snoepjes ontploffen ook.

Schermafbeelding 2013-01-02 om 14.42.16Kleurenbom
Je kan ook 5 snoepjes op een rij combineren. Als je dit doet, komt er een kleurenbom tevoorschijn. Als je deze kleurenbom verwisseld met bijvoorbeeld een rood snoepje wat ernaast ligt, ontploffen alle rode snoepjes in je veld.

Speciale Snoepjes Combineren

Je kan deze speciale snoepjes ook met elkaar combineren. De gestreepte snoepjes, ingepakte snoepjes en de kleurenbom kan je ook samen combineren. Zo kan je 2 gestreepte snoepjes met elkaar combineren, 2 ingepakte snoepjes, 2 kleurenbommen. Maar ook 1 gestreept snoepje met 1 ingepakt snoepje, 1 gestreept snoepje met 1 kleurenbom en 1 ingepakt snoepje met 1 kleurenbom. Iedere combinatie heeft een ander speciaal effect en dat maakt het spel extra leuk.
Twee gestreepte snoepjes met elkaar combineren
Als je twee gestreepte snoepjes met elkaar combineert, dan verdwijnt er één hele rij verticaal en horizontaal.
Twee ingepakte snoepjes met elkaar combineren
Als je twee ingepakte snoepjes met elkaar combineert, zal er een grote ontploffing plaatsvinden, tot twee keer toe.
Twee kleurenbommen
Als je het voor elkaar krijgt om twee kleurenbommen met elkaar te combineren, zullen alle snoepjes in het veld verdwijnen!
Een gestreept snoepje met een ingepakt snoepje combineren
Als je een gestreept snoepje combineert met een ingepakt snoepje, zullen er 3 rijen verticaal en 3 rijen horizontaal weggespeeld worden.
Een gestreept snoepje met een kleurenbom combineren
Als je bijvoorbeeld een rood gestreept snoepje met een kleurenbom combineert, zullen alle rode snoepjes veranderen in een streepjessnoepje en deze zullen ontploffen (zoals een normaal streepjessnoepje ontploft).
Een ingepakt snoepje combineren met een kleurenbom
En als laatste, als je een kleurenbom met bijvoorbeeld een rood ingepakt snoepje combineert dan zullen alle rode snoepjes in het veld weggespeeld worden. Hierna ontploft de kleurenbom nog een keer en zal er nog een andere kleur weggespeeld worden uit het veld.

Verschillende levels

Candy Crush heeft natuurlijk meer dan 200 levels, maar sommige levels hebben andere doelen.
Punten scoren
Bij sommige levels moet je een bepaalde score behalen om het level te halen. Je hebt maar een beperkt aantal zetten.
Gelatine wegspelen
Bij sommige levels moet je gelatine wegspelen in een bepaald aantal zetten. Maar wat is gelatine? Gelatine kan je herkennen aan de witte of grijze achtergrond bij een snoepje. Gelatine kan je wegspelen door een combinatie te maken op de plaats van de gelatine. Is de gelatine wit? Dan moet je op die plaats twee keer een combinatie maken voordat het verdwijnt. Is de gelatine een beetje grijs (doozichtig, eigenlijk)? Dan hoef je maar één keer een combinatie te maken op de plaats van de gelatine.
Ingedriënten naar beneden halen
Je hebt ook levels waarbij je ingrediënten naar beneden moet halen. Dit kunnen kersen of hazelnoten zijn. Je moet ervoor zorgen dat deze ingrediënten helemaal aan de onderkant van het level komen. Dit doe je natuurlijk door onderliggende snoepjes te combineren, zodat ze verdwijnen.
Tijdlevels
Bij tijdlevels moet je een bepaalde scoren weten te halen in een bepaalde tijd. Je hebt een onbeperkt aantal zetten.
Bestellingen ophalen
Als je wat verder in het spel bent, kom je een nieuw soort level tegen: Bestellingen ophalen. Bestellingen ophalen gaat als volgt: Je krijgt een bestelling, bijvoorbeeld 50 blauwe snoepjes. Het doel is dan om 50 blauwe snoepjes weg te spelen. Het kan ook zijn dat je 10x een gestreept snoepje moet wegspelen, of dat je twee kleurenbommen moet samenvoegen om het level te halen.

Moeilijke levels
Natuurlijk zijn er makkelijke levels, maar ook moeilijkere. Levels waarbij de kans groot is waar je wel eventjes vast blijft zitten, zijn: Level 23, level 30, level 33, level 50, level 56, level 65, level 66, level 67, level 68, level 70, level 76, level 77, level 79, level 80, level 86, level 88, level 89, level 85, level 91, level 95, level 97, level 102, level 113, level 123, level 137, level 165, level 181, level 197, level 323, level 342, level 350, level 380, level 409, level 421, level 425, level 455 en level 500.Lijst wordt nog aangevuld. Bij welk level zat jij vast? Laat het me weten bij de reacties hieronder!

Hoeveel levels heeft Candy Crush Saga?

Op het moment dat ik dit type (laatst geupdate: 30-01-2014) telt Candy Crush Saga 515 levels. De makers proberen eens in de zoveel tijd een update te doen met een episode van 15 levels. Maar naar dit aantal levels heeft Candy Crush Saga natuurlijk ook Droomwereld, die ook veel levels bevat.

Schermafbeelding 2013-12-18 om 21.59.01

Droomwereld

In december 2013 is Candy Crush Saga met een nieuwe wereld gekomen: Dromenwereld. Deze droomwereld kan je binnengaan door op Odus de Uil te klikken. Zodra je in deze droomwereld zit, kan je weer beginnen bij level 1, maar dan op een hele nieuwe manier, zoals je Candy Crush Saga nog nooit gespeeld hebt!

Er is een nieuw speltype, genaamd Maanmanie. Je moet snoepjes combineren om de maanmeter vol te krijgen. Wanneer de maanmeter vol is, verschijnt er Moonstruck in beeld en zal het spel voor een bepaalde tijd verder gaan met één kleur snoepje minder. De dromenwereld speel je vrij als je bij level 51 bent. Smartphone en tablet gebruikers moeten hun spel bijwerken naar de laatste versie, anders doet hij het niet.

Schermafbeelding 2013-01-02 om 15.36.15Het is een erg leuk en verslavend spel. Het ziet er vrolijk uit en er zit een kleine verhaallijn in. Het meisje probeert iedereen te helpen die ze tegenkomt. Wat het spel extra leuk maakt is dat je kan zien hoe ver je vrienden zijn in het spel. Ook kan je de score van je vrienden per level zien, dat maakt het lekker competitief. Jij moet natuurlijk wel een hogere score krijgen dan je vrienden! ;)

Candy Crush Saga werk niet?

Het kan zijn dat het spel opeens niet meer functioneert op je computer, je tablet of smartphone. Of dat je vaak de melding krijgt dat het spel is gestopt. Je kunt dan het volgende proberen:

Candy Crush Saga werkt niet op Smartphone/tablet:
– Candy Crush Saga verwijderen van je smartphone/tablet en opnieuw installeren
– Je smartphone/tablet opnieuw opstarten
– Je smartphone/tablet opschonen (bestanden/apps verwijderen die je niet meer gebruikt)
– RAM geheugen wissen
– Wachten tot er een nieuwe update uitkomt voor het spel

Candy Crush Saga werkt niet op computer/Facebook:
– Computer opnieuw opstarten
– Browser opnieuw opstarten
– Andere browser gebruiken
– Wachten tot er een nieuwe update uitkomt voor het spel

Mocht het spel hierna nog niet werken, kun je het beste een mailtje sturen naar King.

Cheats & Hacks?

Er zullen ongetwijfeld manieren zijn om vals te spelen met Candy Crush Saga, maar ik raad niet aan om hieraan mee te doen. Zo verpest je het spel voor jezelf, de lol zal er snel vanaf zijn!

Screenshot_2013-01-02-15-28-30

Candy Crush Saga op smartphone, tablet en pc (Facebook)

Je kan Candy Crush Saga spelen op Facebook en je kan hem downloaden voor je smartphone. Niet elke smartphone is compatibel met het spel. Ik kan hem bijvoorbeeld wel op mijn Samsung Galaxy S3 spelen, maar mijn vriend niet op op zijn Samsung Galaxy Gio. Dit ligt denk ik aan het besturingssysteem of aan de grootte van het scherm van je smartphone.

Download Candy Crush Saga voor Android
Download Candy Crush Saga voor Apple iPhone & iPad
Speel Candy Crush Saga op Facebook.

Candy Crush Soda Saga

King heeft een vervolg gemaakt op Candy Crush Saga, namelijk: Candy Crush Soda Saga!

Vragen over Candy Crush Saga?

Heb je vragen over dit spel? Stel ze hieronder bij de reacties! Ik probeer op alle vragen te reageren, maar we kunnen ook elkaar helpen. Discussieer mee!


Ik zou het heel erg leuk vinden als je PinkGraphics.nl zou volgen op Bloglovin!


[ad code=2 align=center]