Mario Kart 8 Deluxe

Hoe de liefde begon

Als 4-jarig meisje zat ik al samen met mijn grote broer met een controller in mijn hand voor de televisie. Een controller van de SNES, om precies te zijn. Wat ik speelde? Super Mario Kart.

Nu, zo’n 20 jaar later zit ik nog steeds met een controller in mijn hand voor de televisie. Maar dit keer is het een Joy-Con. Wat ik speel? Mario Kart 8 Deluxe. En hoe veel plezier ik vroeger had aan de aller eerste Mario Kart, zo veel plezier beleef ik nu aan Mario Kart 8 Deluxe. En misschien nog wel veel meer.

Mario Kart 8 voor de Wii U

Laat ik eerst beginnen met het feit dat Mario Kart 8 voor de Wii U helemaal plat heb gespeeld. Ik heb twee maal meegedaan aan een toernooi, één georganiseerd door GameKings waarvoor ik werd uitgenodigd en de ander georganiseerd door Power Unlimited. De laatst genoemde was op het hoofdkantoor van Nintendo en is een ervaring om nooit meer te vergeten! Op beide toernooien strandde ik in de halve finale en haalde ik de finale (gespeeld door 4 personen) nét niet. Wel is het zo dat er naast mij geen één ander meisje de halve finale bereikte, dus dat is al een prestatie op zich.

Mario Kart 8 (voor de Wii U) is echt een prachtgame, maar had wat mij betreft een paar steken laten vallen in de Battle Mode. Daar waren geen aparte circuits voor gemaakt, dus de levels waarin je speelde waren veel te groot. Dit is de voornaamste reden waarom ik de Battle Mode van de Wii U nooit aan heb geraakt. Zonde eigenlijk, want aan de Battle Mode heb ik juist op de SNES en de N64 het meeste plezier aan gehad.

Hoge verwachtingen

Als groot Mario Kart fan zijn de verwachtingen van een nieuwe Mario Kart game eigenlijk vrij hoog. Als je dan met een Deluxe versie voor de Nintendo Switch aan komt, dan moet het ook echt deluxe aanvoelen. Alle mindere dingen van Mario Kart 8 moeten weggepoetst zijn en men moet wel degelijk het gevoel hebben dat ze iets extra’s krijgen ten opzichte van Mario Kart 8 versie voor de Wii U. We zullen eens gaan ondervinden of Nintendo aan mijn verwachtingen kan voldoen!

Is Deluxe wel echt.. deluxe?

Ja, dat is het zeker! Hoewel de basis van de game hetzelfde is gebleven, heeft Mario Kart 8 Deluxe écht zijn naam waar gemaakt. Om te beginnen bij de circuits: Deze game heeft er maar liefst 48. Dit is evenveel als wanneer je de DLC van de Wii U versie hebt aangeschaft, maar bij de Switch versie zit het er gewoon meteen bij: een super groot pluspunt.

Dan de characters: Dit zijn er nu 42. Inclusief de Inklings, bekend van Splatoon. Hoewel Nintendo eigenlijk altijd bij Mushroom Kingdom’s characterpakket is gebleven, vind ik het wel gewaagd om characters zoals Link en Inklings in het spel te stoppen. Eerst had ik hier wel wat vraagtekens bij, maar inmiddels vind ik het heel gaaf: Stel je voor wat Nintendo hier qua circuits in de toekomst mee kan doen..

Vanaf het begin zijn alle characters, circuits en modi unlocked, wat betekent dat je die niet meer vrij hoef te spelen en je meteen met je favoriete karakter op je favoriete baan vol gas kunt geven.

En oh – wat ben ik blij met de vernieuwde Battle Mode. Vijf spelstanden, acht arena’s – Yes, Nintendo heeft menig Mario Kart fan gehoord.

Naast deze grote vernieuwingen zijn er ook een paar kleinere uitgevoerd: Zo is de resolutie verhoogd naar 1080p en ziet de game er op de televisie een stuk sterper uit. De mogelijkheid tot het bewaren van twee items is toegevoegd en de turbo-boost heeft een upgrade gekregen.

Dit is zonder twijfel de grootste en meest complete Mario Kart game. Het systeem waarop je de game afspeelt, de Nintendo Switch, maakt de game ongetwijfeld leuker dan ooit tevoren. Want naast dat je ‘m op je vertrouwde televisie kunt spelen, kun je de Switch omtoveren in een handheld en meenemen in bijvoorbeeld de trein. Ben je op een feestje? Dan zet je het scherm van de Switch gewoon neer en geef je 4 mensen een Joy-Con. Plezier gegarandeerd!