Super Mario Party!

Vrienden verliezen is vervelend, maar als je daarmee een potje Mario Party kan winnen is dat het helemaal waard. De echte Mario Party spirit! Na het spelen van alle Mario Party versies ben ik deze spirit nog lang niet kwijt. En dat is maar goed ook, want Super Mario Party voor de Nintendo Switch is inmiddels uitgekomen! Yes, ik ben dól op partygames.

Jaloers

Nog ver voor de release van deze game, hebben we tijdens het Nintendo Post E3 event natuurlijk al een blik kunnen werpen op de gameplay. Toen mochten we helaas alleen braaf toekijken hoe de medewerkers van Nintendo de grootste fun hadden tijdens het spelen van het spel en de diverse mini games. Een beetje gezonde jaloezie borrelt dan natuurlijk wel op, maar het is ook hilarisch om te zien hoeveel plezier mensen aan een spel kunnen beleven.

Release

Vrijdag 6 oktober was het dan zo ver: de release van Super Mario Party voor de Nintendo Switch. Er ging natuurlijk een vlekkeloze planning aan vooraf; mijn vrienden zouden kosten wat het kost zich melden bij mij thuis op de avond van de release. Want je gaat een party game niet in je eentje spelen toch?

Nostalgie

De hype begint al bij het opstarten van de game. Mijn vrienden kijken me nogal raar aan op het moment dat nostalgie mij raakt en ik dit uit door enthousiast naar de tv te schreeuwen DAT DE INTRO WEL VERDACHT VEEL LIJKT OP DE INTRO VAN DE ALLEREERSTE MARIO PARTY. Voor de ultieme Nintendo fan is deze herkenning gewoon een heerlijk moment. Dit spel heeft voor mij op dit moment al een dikke 10 verdiend.


Daisy vs. Peach

Mijn vrienden en ik kiezen onze characters. Wanneer ik Daisy selecteer, wordt er opeens aan mij gevraagd waarom ik nooit Peach kies, terwijl ze een roze jurk heeft en blond is, basically gewoon Silvy zelf dus. Nou, dat zit zo: Vroeger, heel vroeger, kon je altijd maar kiezen uit één ‘meisjeskarakter’, Princess Peach. Dat deed ik dus ook altijd. Maar, zoals eerder benoemd ben ik dól op partygames en speel ik graag samen met anderen. Zo ook met mijn vriendinnetjes toen ik wat jonger was. Dit is waar mijn trauma is ontstaan: Mijn vriendinnen waren altijd snel genoeg om net Princess Peach voor mijn neus weg te pikken, waardoor ik moest uitwijken naar Mario of Yoshi. Verschrikkelijk vond ik dat. Toen er op de Nintendo Gamecube uiteindelijk games uit kwamen waar Princess Daisy speelbaar was, besloot ik preventief uit te wijken naar deze iets minder populaire prinses, om teleurstelling te voorkomen. Uiteindelijk zijn Daisy en ik zó naar elkaar toegegroeid dat ik mevrouw Peach eigenlijk niet meer zie staan.

Maar even terug naar het spel. Vriendinnetje Esmee kiest voor Princess Peach (Dit bedoel ik dus) en vriendinnetje Patty koos voor Rosalina. Beetje stereotyperd wel weer, dat meisjes alleen met prinsessen spelen, maar het zij zo.

Bordspel

We besluiten voor het welbekende bordspel te gaan waarbij je de meeste sterren moet verzamelen om te winnen. Deze klassieke spelmodus is één en al nostalgie en zal mij dus nimmer gaan vervelen. Aan het eind van iedere ronde spelen we een minigame die ook in deze versie weer onwijs geinig in elkaar zijn gezet. Er is een goede variatie aan spelletjes en thema’s rond deze minigames. Vooraf was ik bang dat ik iets ging missen, omdat je bij de Nintendo Wii en Wii U kon mikken op het scherm en dit een gave dimensie aan de games gaf. Deze functionaliteit heeft de Nintendo Switch niet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook niet echt mis, ook niet in de minigames. Er is goed gebruik gemaakt van de nieuwe functionaliteiten zoals de HD rumble, dus er vindt genoeg vernieuwing plaats.

Na een heftige strijd waarbij sterren en munten gestolen werden, gaat Princess Daisy er toch met de overwinning vandoor en kan ik zeggen dat ook deze game de echte Mario Party feeling weer heeft. Patty verliet de party, maar Deaglan en Rutger sloten aan zodat we nu met vier man een andere modus kunnen proberen.

Samenwerken

We gaan voor een modus waarbij we samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. In deze modus bevinden we ons in een boot en moeten we binnen de tijd bij de finish zien te geraken. Extra tijd kan verdiend worden door zo goed mogelijk de minigames te voltooien. Erg leuk! Door de samenwerking vindt er veel interactie plaats en dat maakt deze modus erg leuk. Het gaat ons gelukkig goed af, maar dat komt natuurlijk door onze hechte vriendschap.

Na een avondje met veel gelach, wat drankjes en versnaperingen sluiten we met een voldaan gevoel de Nintendo Switch af. Wat een geweldige game!

Super Mario Party voor de Nintendo Switch is wat mij betreft weer een juweeltje. Een must-have voor iedere Switch-bezitter!