Carcassonne

Het is één van de populairste spellen van 999 Games: Carcassonne. Menig bordspelliefhebber heeft dit spel wel in zijn of haar kast staan. Hoewel ik het al vaak heb gespeeld bij vrienden, was ik nooit in het bezit van een exemplaar. Tot nu!

In dit spel bouw je samen met je medespelers de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Carcassonne is trouwens geen verzonnen stad: de stad bestaat écht en is een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. De stad staat bekend om haar gerestaureerde versterkte oude binnenstad en laat dat nou ook de inspiratie voor dit spel zijn geweest.

Wat zit er in de doos?

In de doos van Carcassonne vind je maar liefst 84 landtegels en speelpoppetjes (horigen) in 5 kleuren: rood, blauw, geel, groen en zwart. Daarnaast zit er een scoretableau bij en natuurlijk ook de spelregels.

Projecten

Tijdens het spel leggen spelers om de beurt een landtegel neer. Een landtegel pak je van de stapel, dus het is altijd een verrassing welke tegel je pakt. Op zo’n tegel kunnen wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide staan. Het lijkt hierdoor op één grote puzzel. Nadat je een landtegel hebt gelegd, mag je ervoor kiezen om er één horige op te zetten. Je mag zelf kiezen op welk ‘project’ je dit doet: op een weg, klooster, stad of een weiland. Wanneer een project af is – bijvoorbeeld wanneer een weg geen open einde meer heeft- en jouw horige staat erop, verdien je daar punten mee. Het is afhankelijk per project en de grootte van het project hoeveel punten je ermee verdient. Deze punten worden bijgehouden op het scoretableau. En je voelt ‘m al aankomen: degene met de meeste punten, wint.

Genoeg diepgang

Carcassonne is een zeer toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen spel. Hierdoor is het iedereen gemakkelijk te leren en is het spel ideaal om mee te nemen naar familie of op vakantie om met je vakantievrienden te spelen. Ik ken nog niemand waarbij Carcassonne niet in de smaak is gevallen!

Ondanks de simpelheid van het spel, zit er genoeg diepgang in voor de ervaren bordspeler. Zo kun je met tactische beslissingen het je tegenstanders wel erg lastig maken en blijft ieder potje even spannend.

Klassieker

Carcassonne is een echte klassieker en hoort thuis in iedere bordspellenkast. Het spel wordt uitgegeven door 999 Games. Hieronder is voor de liefhebber nog een instructievideo te bekijken. Veel speelplezier!