Ga op avontuur in miitopia

Mijn beste vriendin Patty die doorbreekt als popster en zo alle vijanden van zich afslaat, terwijl mijn vriend de wereld probeert te veroveren door gezichten te stelen. Je krabt vast even achter je oor als je dit leest, maar in Miitopia is dit de dagelijkse kost!

Mii-personages

Miitopia is de nieuwste game voor de Nintendo Switch welke afgelopen vrijdag is uitgebracht. De naam van deze game geeft het al weg – in Miitopia spelen Mii-personages de hoofdrol. Mocht je nog niet bekend zijn met de Mii: Mii-characters zijn personages die sinds de Nintendo Wii in verschillende Nintendo games voorkomen. Deze personages zijn geheel aanpasbaar, zodat je ze op jezelf, je vrienden of zelfs celebrities kan laten lijken.

Zelf denk ik dat de Mii-personage over het algemeen erg underrated is en hoop ik dat deze game daar verandering in gaat brengen. Ik ben namelijk dol op de Mii-characters. Sterker nog, sinds ik mijn eigen Mii-personage tot leven heb geroepen, heb ik haar nooit meer aangepast. Ze is namelijk een stukje van mij geworden. Met trots is dit daarom ook al jaren de profielfoto van mijn Switch account. Maar voordat ik te ver afdwaal in mijn liefde voor deze character: terug naar Miitopia!

Verhaal

In het midden van een grote oceaan bestaat de wereld van Miitopia waar de bewoners in vrede en harmonie leven. Op een bepaalde dag verschijnt er een kwaadaardig personage dat gezichten steelt van onschuldige bewoners en deze gezichten gebruikt voor zijn kwaadaardige creaties. Het is duidelijk dat er een held nodig is om dit pure kwaad voor altijd een lesje te leren!

Een rollenspel waarbij jij de rollen bepaalt

Jij bent de regisseur van het verhaal en jij bepaalt wie welke rol op zich neemt. Voor deze rollen creëer je zelf de personages. Dit betekent dat je het zo gek kan maken als je zelf wil. Misschien is het Taylor Swift wel die de wereld liever ziet branden en wordt Kanye West eindelijk eens burgemeester. Laat je je vader een koninkrijk regeren en is je kleine zusje de prinses die gered moet worden. Ben je niet zo creatief, dan kun je de game zelf personages laten genereren. Zelf had ik binnen no-time de perfecte rol voor mijn vriend gevonden: de slechterik. En ik? Zonder twijfel de held van het verhaal. Misschien een beetje de omgekeerde wereld, maar wel een betere wereld.

Tijdens je avontuur in Miitopia stel je je eigen heldenteam samen. Je geeft iedereen een persoonlijkheid en een klasse. Uiteraard kun je kiezen voor een typische RPG-klasse, zoals warrior, mage of thief, maar het zou Miitopia niet zijn als je niet kon kiezen voor popster of chef-kok. Ja, je leest het goed: met jouw perfect pitch of beste kookkunsten kun je in Miitopia het kwaad verslaan. Waanzinnig. Ik besloot van mijn team een echte girlpower-team te maken: van mijn beste vriendinnen Lieke, Patty en Eefke maakte ik respectievelijk een thief, popster en magiër. Zelf speel ik de ondersteunde rol van een cleric.

Wil je je creativiteit helemaal laten gaan, dan kun je je Mii in je team helemaal customizen met make-up en pruiken. Hoewel ik voorheen zei dat ik nooit een uiterlijke aanpassing heb gedaan aan mijn eigen Mii, kon ik me dit keer niet inhouden en heb ik haar toch lange bruin-roze lokken gegeven.

Hilarische cutscenes

Miitopia is een perfect spel voor de luie zondagmiddag. Omdat het geen open-world game is, doorloop je het spel zonder daar al te veel bij na te denken. Je wordt automatisch in de juiste richting gestuurd en de encounters met monsters zijn niet geheel random. Tijdens dit avontuur geniet je van hilarische cutscenes en verrassende ontdekkingen. Wil je het helemaal rustig aan doen, dan kun je tijdens de gevechten de optie ‘automatisch aanvallen’ aanvinken, waardoor je niet zelf hoeft na te denken over welke zet je gaat doen. De gevechten zijn namelijk, net zoals bij bijvoorbeeld Pokémon, turn-based. Om de gevechten wat sneller te laten verlopen kun je gebruik maken van de fast-forward optie. De moeilijkheidsgraad van de game ligt vrij laag, maar dat maakt de toegankelijkheid voor de wat jongere en onervaren gamers weer wat hoger.

Ondanks de lage moeilijkheidsgraad is Miitopia is alles behalve saai. De humor is top en het blijft interessant doordat het verhaal steeds een nieuwe wending aanneemt. Ook moet je ook de relaties met je teamgenoten onderhouden. Hoe sterker de relatie met een teamgenoot, hoe meer je op dit personage kunt bouwen tijdens gevechten. Besties vangen graag klappen voor je op en willen natuurlijk ook indruk op je maken door tijdens een gevecht net even wat beter te presteren. Na elk gebied rust je team uit in een herberg. Wanneer je twee teamgenoten een kamer laat delen, versterkt de band tussen de twee personages en kopen ze soms zelfs cadeaus voor elkaar – tot ergernis van je andere teamgenoten, die soms een tikkeltje jaloers kunnen worden!

Jij en je teamgenoten worden sterker door de ervaringspunten die je na ieder gevecht verdient. Naarmate je sterker wordt, heb je uiteraard ook betere wapens en kleding nodig. Je kunt je Mii-personage op pad sturen om de benodigde spullen aan te laten schaffen. Helaas kun je er niet altijd vanuit gaan dat ze thuis komen met hetgeen waarvoor ze eigenlijk naar de winkel gingen. Soms kopen ze gewoon liever een banaan. Dat overkomt de besten.

Een andere manier om sterker te worden is om te gaan dineren in de herberg. Hier kun je je gevonden eten veroberen. Elke delicatesse geeft je Mii weer andere statistieken. Maar net zoals in de echte mensenwereld lusten ook Mii niet álles.

Mijn grote amiibo-collectie komt ook in Miitopia goed van pas. Aan de Nintendo fan die je tegenkomt in de verschillende werelden, kun je je amiibo laten zien. Hier krijg je dan een outfit of game tickets voor terug. De game tickets kun je in de arcadehal van de herberg gebruiken om geld of spullen te winnen.

De humor, eenvoudige gameplay, leuke cutscenes, diverse quests en het feit dat je zelf de regisseur bent is zeker een reden om Miitopia aan je collectie met Switchgames toe te voegen. Oké, het verhaal is ietwat cliché en het zal niet de moeilijkste game zijn die je ooit zal spelen, maar dat is verwaarloosbaar. Ik ben in ieder geval nog lang niet uitgespeeld!