Zien we in nieuwbouwwoningen steeds meer vloerverwarming, in bestaande woningen worden nog steeds radiatoren gebruikt. De meest bekende radiator is nog steeds de paneelradiator.

De allround radiator

Paneelradiator hebben panelen die verwarmd worden door warm water. Afhankelijk van de capaciteit bestaan ze uit één of meerdere panelen. Ook worden convectoren opgewarmd die de lucht verwarmen. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Horizontale paneelradiatoren zijn er in een gladde en een geribbelde uitvoering. Paneelradiatoren zijn er ook in een verticale variant.

Thermrad

Het merk Thermrad radiator is een gerenommeerd merk wat ruim 25 bestaat. Veel verkocht wordt de Thermrad super 8 plateau en de geribbelde Thermrad Compact. Bijzonder is de verticale decorradiator AluStyle met meerdere aansluitingen. De radiator is dankzij aluminium licht van gewicht en daardoor veelzijdig plaatsbaar. De radiator is vooral geschikt voor de badkamer en kan ook nog eens voorzien worden van een verwarmd handdoekrek.

Kwalitatieve merken

Andere merken zijn Henrad, Stelrad, Comfortlux. Genoemde merken zijn betrouwbaar en geven dan ook een 10-jarige garantie. Eerlijk geschreven zijn de verschillen tussen de merken niet groot. Het merk Comfortlux biedt meer kleurmogelijkheden zoals zijdeglans in plaats van hoogglans. Bij dit merk zijn de radiatoren robuuster omdat het van dikker materiaal is gemaakt.

Direct of indirect verwarmen

Radiatoren worden wel eens verward met convectoren. Beide zorgen voor warmte maar doen dat op een andere manier. Radiators leveren hoofdzakelijk stralingswarmte en weinig convectiewarmte. Bij convectiewarmte wordt koude lucht opgezogen en vervolgens verwarmd. Convectoren leveren grotendeels convectiewarmte in plaats van stralingswarmte. Het zorgt voor een meer gelijkmatige warmte. Stralingswarmte is een directe vorm van verwarmen, bij convectie is er sprake van indirect verwarmen. Met thermostaatkranen kan de ruimte individueel aangepast worden.  

Radiatoren worden gebruikt bij hoge temperatuur Cv-ketels, maar er zijn ook laag temperatuur radiators. Het water is dan een stuk lager dan bij conventionele radiatoren. In wezen kent het eenzelfde toepassing als vloerverwarming. De lage temperatuur radiatoren worden ook wel overgedimensioneerde radiatoren genoemd.