Exit het Spel: De Verlaten Hut

Een Escape Room in je eigen huiskamer

Exit: De Verlaten Hut is simpelweg een Escape Room in een doosje – meer als een gezelschapsspel. Het begint zoals elke Escape Room begint, met een inleidend verhaal voor wat achtergrondinformatie. Hierna is het alleen nog maar puzzels oplossen. Het spel is van uitgeverij 999 Games en er staat op dat het maar één keer gespeeld kan worden. Je kunt het spelen vanaf 12 jaar oud en de spelduur is van 45 minuten tot 90 minuten. Je kunt het spel alleen spelen of met een groep tot 4 personen.

Wat zit er in de doos?

Als je de doos openmaakt zie je allereerst een waarschuwing dat je de onderdelen nog niet van dichtbij mag bekijken. Logisch, want de onderdelen maken het spel en het is natuurlijk zonde als je jezelf spoilt. Zonder echt belangrijke informatie vrij te geven, kunnen we gelukkig wel vertellen wat er in de doos zit: de spelregels, een boekje, een decodeerschijf, drie uitzonderlijke delen en 86 kaarten bestaande uit oplossingskaarten, hulpkaarten en raadselkaarten.

Het verhaal

Oké, het gaat dus om een Escape Room. Natuurlijk vrij lastig om hier iets over te vertellen zonder belangrijke dingen vrij te geven, maar ik ga mijn best doen.

Het verhaal van De Verlaten Hut begint in de auto op het moment dat de auto pech krijgt. Onze telefoons hebben geen bereik, dus hulptroepen contacteren zit er helaas niet in. Er rest ons maar één optie: de auto uit en hulp zoeken. Tijdens de zoektocht vinden we een verlaten hut in een bos. Bij binnenkomst slaat de deur achter ons dicht, op slot. In de hut vinden we een boek wat voor ons is achter gelaten en daarin lezen we dat we de zoveelste groep zijn die hier terecht zijn gekomen. Helaas is het nog niemand gelukt de raadsels op te lossen en de weg naar buiten te vinden. Aangezien we geen keus hebben en natuurlijk deze hut uit willen, móéten we alles op alles zetten om de raadsels op te lossen.

De opzet is geniaal

Wij hebben al meerdere escape rooms op locatie gespeeld, maar nog nooit het echte gezelsschapsspel. Hierdoor waren we ook een klein beetje sceptisch: een escaperoom in een doosje kan toch nooit leuk zijn of überhaupt goed in elkaar gezet zijn? Maar ons is het ultieme tegendeel bewezen. De opzet van het spel is geniaal. Het is super duidelijk wanneer we nieuwe raadselkaarten mogen pakken. Het is duidelijk wanneer je een raadsel juist hebt of onjuist. Er kan dus weinig fout gaat. Op één moment liepen we wel vast, maar dat lag niet aan het spel maar aan ons. We besloten een hulpkaart in te schakelen en die vertelde ons dat we nog niet alle puzzels hadden opgelost om het huidige raadsel op te kunnen lossen. Wij hebben verder gepuzzeld en het uiteindelijk gevonden.

Alsof we een echte escape room speelden

Wij zijn dik twee uur bezig geweest met raadsels, spelletjes en het uitvogelen van de “mechanics” van het spel. We konden het sneller oplossen als we meer hints hadden gebruikt, maar we wilden onszelf heel graag uitdagen. Het gaf ons het gevoel alsof we echt een Escape Room aan het doen waren. Er zaten ook een aantal vette twists in het spel die wij echt niet hadden zien aankomen.

Normaal gezien ben ik niet zo’n fan van spellen die je maar één keer kan spelen. Ik vind het dan vaak zonde van mijn geld. Maar als ik echt eerlijk ben, vind ik dit spel zeker een uitzondering! Als je dan kijkt naar een spel van rond de €15,- voor urenlang plezier met een groep van 4 personen. Omgerekend ben je dan maar een paar euro per persoon kwijt voor een te gekke avond. Van dat geld kun je nooit een fysieke Escape Room doen.