Dat roken slecht is weet iedereen en dat hoef ik niemand te vertellen. Zelf rook ik niet. Eerlijk: ik heb het weleens geprobeerd voor de fun (dit raad ik overigens iedereen af!), maar ik vind er niets aan. Het is vies, duur, je gaat er van stinken en het is ontzettend slecht voor je gezondheid.

Maar als je eenmaal verslaafd bent, kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om daar vanaf te komen. Sommigen zijn echt fysiek afhankelijk van een sigaret en krijgen het benauwd of andere lichamelijke verschijnselen wanneer ze voor een langere tijd geen nicotine binnen hebben gekregen. Anderen zijn mentaal afhankelijk van een sigaret; het is een gewoonte die moeilijk te doorbreken valt. Hoe dan ook, een verslaving waar je lastig vanaf kan komen.

Een aantal mensen in mijn omgeving rookt, waarvan een aantal erg graag wil stoppen maar waarbij dat heel moeizaam gaat. Cold turkey stoppen schijnt het meest effectief te zijn, maar ook het allermoeilijkste. Logisch dat rokers andere wegen zoeken om toch iets gezonder door het leven te gaan. De één doet dit door flink te minderen, de andere doet dit door het roken van e-sigaretten.

Een aantal mensen in mijn omgeving zijn recentelijk overgestapt op e-sigaretten waarvan één op aanraden van de dokter. Een dokter zal te allen tijden zeggen dat cold turkey stoppen het allerbeste is, maar wanneer men hier moeite mee heeft mag men grijpen naar een e-sigaret. Het voordeel hiervan is, dat je je dosis nicotine gewoon binnenkrijgt, maar tabak en teer buiten beschouwing wordt gelaten. Op deze manier kun je ook je nicotinedosis steeds een klein beetje verlagen, totdat je op 0 nicotine zit. Op dit punt ben je enkel nog afhankelijk van de gewoonte van het roken, de handeling. En ook dát is natuurlijk af te bouwen, totdat je verslavingsvrij bent.

In theorie klinkt dat natuurlijk ontzettend mooi, maar in de praktijk heb je een hoop zelfdiscipline en doorzettingsvermogen nodig. Ik vind het daarom ook onwijs bijzonder wanneer mensen zijn gestopt met roken en heb ik daar enorm veel respect voor.

Mocht je graag willen stoppen met roken, raad ik aan om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Groen licht om te vapen? Wil je de beste e sigaret kopen, laat er dan een Google opdrachtje op los of laat je adviseren door je huisarts. Als je meteen van start wil gaan kun je een Justfog Q16 startersset aanschaffen.