Tips voor tijdens Heroes Dutch Comic Con op 24 en 25 juni

Yes! Zaterdag en zondag is het dan eindelijk zo ver; Heroes Dutch Comic Con gaat losbarsten in de Jaarbeurs in Utrecht. Bijna jaarlijks breng ik een bezoekje aan dit geweldige evenement, echter moest ik afgelopen jaar helaas skippen. Dat betekent dat ik er nog langer naar uit heb mogen kijken!

Als ervaren HDCC-bezoeker deel ik graag mijn tips voor dit evenement, zodat jij het beste uit je dag kunt halen.

Tips in verband met de warmte

Al eerste: het wordt warm, heel warm. Zelfs al is HDCC in de winter, door de drukte kan de temperatuur in de zaal best wel oplopen. Nu geven de weersvoorspellingen aan dat het 26 tot 31 graden kan worden. Nu ga ik er vanuit dat er in de jaarbeurs wel airco is, maar dat het er warmer zal zijn dan in de winter dat lijkt me aannemelijk. Hierbij wat tips om ervoor te zorgen dat je je goed blijft voelen tijdens de drukte en eventuele warmte.

 • Drink voldoende! Het is toegestaan om een eigen drinkfles mee te nemen in de jaarbeurs en deze kun je kosteloos bijvullen bij de wastafels op de toiletten. Doe dit ook zeker!
 • Eet ook voldoende. Zelfs al heb je geen honger door de hitte, blijven eten is zeer belangrijk.
 • Mocht je geen eten of drinken bij je hebben, dit kun je bij de jaarbeurs gewoon kopen. Flesjes met water worden in verband met de hitte tegen een gereduceerd tarief aangeboden. Dat is fijn!
 • Neem vooraf de plattegrond onder de loep en onthoud waar zitplaatsen zijn en waar de EHBO is, just in case!
 • Kleed je luchtig en bouw dit op in laagjes, zodat je een laagje aan of uit kan doen wanneer nodig.
 • Op het terras van hal 7/8 wordt er ijs verkocht. Lekker verkoelend!
 • Let op jezelf en op anderen.

Tips om het beste uit je dag te halen

Of je nou zaterdag, zondag of een heel weekend gaat; ik heb een aantal tips die je kunt gebruiken om het beste uit je dagje HDCC te halen.

 • Mocht je geen VIP-kaartje hebben en niet een uur eerder naar binnen kunnen, dan is mijn tip: kom te vroeg of ruim na openingstijd. Dit heeft te maken met de wachtrij-spits. Als je te vroeg komt, is het nog relatief rustig en sta je niet tussen de grootste drukte te wachten tot je naar binnen kunt. Als je exact aan komt lopen op het moment dat de deuren opengaan, dan kan het voorkomen dat je midden in een drukke wachtrij terecht komt. Kom je een half uur tot een uur na openingstijd, dan zul je zien dat de rij ver is opgelost en kun je gemakkelijk doorlopen. Als je te vroeg komt, sta je uiteraard ook te wachten, maar dan sta je in ieder geval wel vrij ver vooraan.
 • Bestudeer de plattegrond vooraf en bekijk wat er allemaal te zien valt. Maak vooraf een prioriteitenlijstje. Wat is je doel vandaag? Wat wil je écht zien? Maak dus een globale planning en noteer hoe laat je ergens moet zijn. Zo voorkom je teleurstellingen en ben je niet door de zalen rond aan het dwalen. Zo voorkom je ook dat je misschien wel een heel leuk deel van het evenement mist.
 • Kom je voor de merchandise? Bezoek deze hal in de ochtend! Uit mijn ervaring is de merch-hal erg populair en ik pak hem zelf altijd ’s ochtends mee.
 • Ga voor lunchtijd – of ruim erna – op zoek naar jouw favoriete eten. Hiermee voorkom je dat je in de lunch-spits staat en je waardevolle tijd verliest aan wachten.
 • Doe waar je zelf zin in hebt! Als je met een groep bent, wil je elkaar natuurlijk niet in de steek laten, maar probeer ook aan jezelf te denken. Als jij echt heel graag ergens heen wil, dan ga je dat lekker doen. Jouw groep kun je daarna weer opzoeken!
 • Geef complimentjes als je een vette cosplay ziet. De persoon in cosplay heeft vaak uren, dagen, weken in zijn kostuum zitten en is daar ongetwijfeld heel trots op. Verspreid positiviteit en geef dat complimentje gewoon. Dat vindt iedereen leuk!
 • Ter aanvulling van het volgende punt: ben je alleen op het evenement en wil je vrienden maken? Uit mijn ervaring zijn de bezoekers van HDCC altijd heel erg open en vriendelijk en vinden ze het vaak leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Spreek ze gewoon aan. Wie weet maak jij wel vrienden voor het leven tijdens HDCC!
 • Als je een foto wil maken van iemand zijn/haar cosplay, is het altijd netjes om dit even te vragen. Dit is nooit een probleem! Het is ook niet verplicht om dit te vragen (foto’s maken in een openbare ruimte is toegestaan), maar het is wel gewoon netjes.
 • Onzeker? Trek die cosplay gewoon aan! Geen cosplay? Ook geen probleem. Op dit evenement is iedereen gewoon lekker zichzelf.