Dromen mag

‘Wat zou je doen als je Bill Gates-rijk was?’ Die vraag stelden we elkaar wel eens als we met een zooi vrienden op een zaterdagavond ongegeneerd aan pizza en bier zaten. De meest onzinnige antwoorden werden op tafel gesmeten. ‘Grote rode strik om de Efteling, als cadeautje voor mezelf’, ‘Ik koop een aap, en die zet ik op een stoel in een kantoor en stel ik aan het personeel voor als de nieuwe directeur’, dat soort dingen. Allemaal hele goede ideeën natuurlijk, maar eerst maar eens een flink fortuin vergaren.

En dat kan op verschillende manieren. Een kennis van me heeft vele jaren geleden wel eens tegen me gezegd dat als ik zonodig veel geld wil verdienen ik net zo goed een paar vrouwen in de prostitutie kan gooien. Maar een paars pak en een grote hoed staan mij niet. Heb ik al eens geprobeerd in Saint’s Row. Die optie valt dus al af. Keihard werken dan? Kan. Maar ik heb niet het juiste werk waar als ik harder werk ik daardoor meer centjes krijg. En werken is op zich best lachen, maar er gaat mij íets teveel vrije tijd in zitten.

Slapend rijk worden klinkt mij wel lekker in de oren. Maar dat gaat natuurlijk niet. Ik speel wel mee met wat loterijen, en eerlijk gezegd levert me dat regelmatig wat op. We zijn al eens op vakantie geweest van een prijs die ik hiermee won. Maar dat is allemaal puur geluk natuurlijk. En geluk is met de dommen, dus ik zet hier niet zo heel veel meer op in. Er blijven niet veel opties meer over om een persoon als Bezos financieel van de troon te stoten. Maar sinds een paar maanden gloort er weer een sprankje hoop aan de horizon.

Een collega vertelde me namelijk over Nimiq. In Jip en Janneke-taal: dat is een digitale munt waar je in kunt investeren. En het kon wel eens hard gaan met die munt. En investeren kun je al vanaf een paar euro. Twee dingen zijn wel extreem belangrijk: blijf zelf onderzoek doen naar de munt, en investeer alléén wat je kunt missen. Het blijft namelijk altijd een gok. Nu heb ik het verloop van de Bitcoin nog in mijn achterhoofd, dus dit zou wel eens kunnen gaan werken. Dus die oude sok leeggemaakt, en zelfs mijn zoontje deed een duit in het financiële zakje.  Uiteraard wat euries die we makkelijk kunnen missen.

Hoe het er nu voor staat? Gaat best lekker moet ik zeggen. Het leukste is om mijn zoontje te vertellen dat zijn inleg nu al vijf keer zoveel waard is. Vooralsnog verdienen we hier nu dus meer mee dan dat we aan rente bij welke bank dan ook zouden krijgen. Of het dezelfde kant op gaat als de Bitcoin? Ik weet het niet. Ik hóóp het natuurlijk wel. Het zou zomaar kunnen. Dus blijf ik samen met mijn vriendin en zoontje lekker fantaseren over wat we met al die miljoenen gaan doen later. Dat de zwembaden die we gaan laten aanleggen de vorm moeten hebben van Spongebob en Maui. Dat we nog niet precies weten hóeveel weken per jaar we aaneengesloten in de Sleeping Beauty-suite in Disneyland  gaan verblijven. Dat er nog altijd een discussie is over op wélke eilanden van Hawaii we huizen gaan kopen, en met wat voor jacht we tussen die panden gaan pendelen. Want geloof me, ook al zijn de miljoenen op papier nog niet binnen, het is al-lang uitgegeven.

 

Foto: Willeke Veldman