Supercats

Katten of honden? Dit schattig maar stoere kaartspel is snel en helemaal anders dan ik gewend ben op een goede manier. Supercats is uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 3, 4, 5 en 6 personen vanaf 8 jaar. Een potje duurt ongeveer 15 minuten. Lekker snel dus!

Wat zit er in de doos?

In de doos vinden we een hoop schattige kaarten. 30 kat-kaarten met op de achterkant een supercat. 6 activatiekaarten met de nummers 0 tot en met 5. 12 Robodog kaarten, 1 silvercat-kaart en 1 goldcat-kaart. Daarnaast zitten er als verrassing 5 lege kat-kaarten bij die je zelf kan tekenen en de achterkanten zijn ook leeg zodat je ook je eigen supercat vorm kan geven. Daarnaast vinden we uiteraard ook de spelbeschrijving in het doosje.

 

Spelverloop

Iedere speler krijgt 5 kat-kaarten en legt deze in een rij voor zich neer. De activatiekaarten liggen in het midden van de spelers. Het spel verloopt in twee fases.

In fase 1 is het de bedoeling om als eerste van al je katten supercats te maken. Dit doe je door gebruik te maken van de activatiekaarten. De spelers roepen tegelijkertijd SUPERCATS en steken allemaal een hand omhoog met vingers omhooggestoken die corresponderen met het aantal omhoog gestoken vingers op de activatiekaarten. De speler die het hoogste aantal vingers omhoog heeft gestoken mag de actie van deze activatiekaart uitvoeren en dus één of meerdere kaarten omdraaien. Pas op! Als een andere speler hetzelfde aantal vingers omhoog steekt telt het niet. Je moet dus de hoogste aantal vingers als enige opsteken. De speler die als eerste al zijn supercats voor zich heeft liggen heeft gewonnen.

Deze speler is de held en de andere spelers spelen nu de robodog waar de held tegen moet vechten. Je speelt nu alleen om ofwel de held/supercats ten val te brengen of om de robodog te vernietigen. Door de robodog-spelers mogen uiteraard niet overlegd worden! Er zijn twee mogelijke uitkomsten:

  1. De held speelt een uniek nummer. De speler mag dan net zoveel kaarten van de robodog afleggen als vingers die hij/zij omhoog had gestoken.
  2. De held speelt een aantal vingers gelijk aan één of meerdere robodog-spelers. De held moet dan net zoveel supercats terug veranderen in gewone katten als het aantal handen met zijn of haar zelfde aantal vingers.

Supermiauw! Wanneer de held als enige speler de 0 speelt worden alle kat-kaarten weer supercats. Ook doet dit schade aan de robodog. Net zoveel als hij kat-kaarten open had liggen die nu supercats zijn geworden. Er zijn nog extra supercats (zilver en goud) afhankelijk van met hoeveel spelers het spel gespeeld wordt. Hetzelfde geldt voor het aantal handen dat de robodog-spelers mogen gebruiken.

Het spel wordt gewonnen wanneer de held alle robodog-kaarten heeft afgelegd of wanneer de robodog ervoor heeft gezorgd dat alle supercats terug zijn veranderd in gewone katten.

 

De kracht ligt in jullie poten!

Ik ben echt enorm positief verrast door wat er uit dit kleine doosje is komen zetten. Dit spelletje is leuk, snel, gemakkelijk, toch spannend, mooi weergegeven en biedt ook nog wat variatie. Ik weet zeker dat dit een spelletje is wat ik mee kan nemen naar de schoonfamilie en wat ook superleuk is om mee te nemen naar een café. Ook leuk om te spelen met mensen die wellicht minder fan zijn van bordspellen omdat de twee fases hetzelfde werken maar er heel anders uitzien. Het verveelt niet snel!