30 seconds junior

30 Seconds, wie kent het niet? Dit pijlsnelle spel waarbij je binnen 30 seconden de woorden moet raden die op het kaartje staan, heeft ook een junior variant! Leuk om te spelen met je kinderen, neefje en nichtjes of stiekem gewoon met je leeftijdsgenoten!

Binnen een halve minuut

Bij 30 Seconds Junior speel je net zoals bij de reguliere variant in teams. Wanneer jouw team aan de beurt is, pak jij of jouw teamgenoot een kaart en wordt de zandloper omgedraaid. Op de kaart staan 5 woorden en de ander moet deze woorden raden binnen een halve minuut. Dit betekent dat de persoon met het kaartje de woorden zo goed mogelijk moet weten te omschrijven, zonder het woord zelf te zeggen! Het aantal geraden woorden bepaalt hoeveel stappen je verder mag lopen op het bord. Maar, let op: eerst moet de dobbelsteen gerold worden. Hierop staan de cijfers 0 en 1. Gooi je 1, dan mag je één stapje minder zetten dan het aantal geraden woorden. Gooi je 0, dan gaat er geen stapje vanaf. Wie het eerste bij de finish is, wint!

In de doos vinden we het 30 Seconds-speelbord, een zandloper, 4 pionnen, een dobbelsteen, veel kaarten met woorden erop en de spelregels.

Het verschil met de reguliere versie

Heel veel verschil is er eigenlijk niet met de ‘volwassen’ versie van het spel. Het belangrijkste verschil is dat deze variant wat meer jeugdige begrippen op de kaartjes heeft staan en dat de uitvoering van het bord ook wat kinderlijker oogt door de kleuren geel, oranje, paars en groen. Daarnaast heeft de reguliere variant een dobbelsteen waar ook een “2” op staat, wat het soms moeilijker maakt om stappen vooruit te zetten op het bord. Om het de jonge mensjes wat makkelijker te maken, is de “2” dus weggelaten.

Leerzaam

Ik vind het onwijs tof dat er een junior variant is van dit te gekke spel. Het is niet alleen leuk en soms hilarisch, maar zeker voor de jongere generatie heel erg leerzaam. Het omschrijvend vermogen wordt getraind, maar ook de woordenschat gaat hier zeker omhoog mee. En hoewel dit een junior-versie betreft: dit spel is leuk voor iedereen! Als je echt geen genoeg kunt krijgen van de reguliere 30 seconds, maar wel alle kaartjes al hebt ‘uitgespeeld’, is dit misschien zelfs een leuke uitbreiding.

Ben je nog helemaal niet bekend met 30 Seconds (Junior)? Bekijk dan de speluitleg hieronder.

30 Seconds Junior wordt uitgegeven door 999 Games.