De zoektocht naar El Dorado

Een absolute (nieuwe) favoriet in mijn collectie is toch wel De Zoektocht naar El Dorado. Op het Spellenspektakel 2021 maakte ik kennis met deze deck-building game en ik was op slag verliefd. Tijdens deze spellenbeurs sprak ik Bert Calis (Marketing bij 999 Games) en vertelde ik dat ik nog nooit van dit spel heb gehoord. Samen kwamen Bert en ik tot de conclusie dat ik onder een steen heb geleefd: het spel bestaat al een tijdje en werd ook nog eens tot winnaar Speelgoed van het jaar 2020 benoemd! En ik vertel je: dat is niet voor niets.

Wat zit er in de doos?

Een hoop. Dat is het antwoord op de bovenstaande vraag. De Zoektocht naar El Dorado kent heel erg veel verschillende speelstukken en ik heb even getwijfeld of ik ze wel allemaal wil gaan benoemen. Maar we gaan het gewoon doen. Komt ‘ie: 1 dubbelzijdige startterreintegels, 6 dubbelzijdige terreintegels, 2 dubbelzijdige terreinstroken, 1 dubbelzijdige eindtegel, 6 blokkades, 4 expeditie tableaus, 4 startdecks van elke kleur, 8 expeditie kaarten, 1 startspelershoed, 54 expeditie kaarten, 1 markttableau, 8 speelstukken, 36 grotfiches and last but not least: de spelregels.

Duidelijke spelregels

Een tip die ik iedereen geef die een nieuw spel gaat spelen: bekijk een video met speluitleg. Het bekijken van een video scheelt een hoop leeswerk en je hoeft na het lezen het je medespelers niet nogmaals uit te leggen. Niet ten nadele van de onwijs duidelijke spelregels van dit spel natuurlijk! Met alleen het boekje kom je er ook zéker aan uit. Maar, voor de liefhebber hieronder een instructievideo.

Goed nadenken

Het doel van De Zoektocht naar El Dorado is het eerste aankomen bij, je verwacht het niet: El Dorado. Ben je als eerste op deze plek belandt, dan win je het spel. Maar, hoe kom je daar? Dat is eigenlijk vrij simpel. Je begint met een aantal kaarten op hand. Afhankelijk van welke kaarten je in je hand hebt, kun je je verplaatsen over een groen (bos), geel (zand) of blauw (water) vakje. Heb je niet de juiste kaarten op hand, dan kun je dus niet over bepaalde vakjes heen lopen. Andere kaarten verkrijg je door ze te kopen en door nieuwe kaarten te pakken wanneer je de kaarten in je hand hebt afgelegd. De kaarten die je hebt afgelegd komen uiteindelijk weer in het spel, evenals de kaarten die je koopt. Je moet dus goed nadenken over alle kaarten die je aanschaft, want ze komen hoogstwaarschijnlijk weer een keer terug in je spel!

Tactisch inzicht

Het is een heel gemakkelijk te begrijpen spelletje en tijdens jouw beurt heb je eigenlijk niet heel veel moeilijke acties die je kunt uitvoeren. Dit maakt het spel zeer vlot en hoef je nooit al te lang te wachten op jouw tegenstanders. Dat betekent echter niet dat er geen tactisch inzicht nodig is om meer kans te maken op de winst. Integendeel, als je het spel vaker speelt dan merk je dat het spel eigenlijk heel diep kan gaan wat betreft het bedenken van de ultieme tactiek.

Eigen speelbord samenstellen

Wat ik super tof vind aan De Zoektocht naar El Dorado is dat werkelijk ieder spel anders is en nooit hetzelfde verloopt. Je kunt door de losse tegens je eigen bord samenstellen en het spel op deze manier kort of juist langer laten duren. Het spel heeft hierdoor een beetje Catan-vibes, maar als je eenmaal aan het spelen bent zul je al gauw merken dat het echt niets met elkaar te maken heeft. Ik raad overigens wel aan om de eerste keer te spelen met behulp van de voorbeeldopstelling in de spelregels.

Must-have

Zoals ik dit blogartikel al opende: De Zoektocht naar El Dorado behoort sinds kort tot één van mijn favoriete spellen op dit moment. Wat mij betreft een must-have voor elke bordspelliefhebber, maar eigenlijk moet gewoon ieder gezin deze game in de spellenkast hebben. De Zoektocht naar El Dorado wordt uitgegeven door 999 Games.