Mario Party Superstars

Nu het weer wat kouder wordt buiten en we in verband met de avondlockdown niet heel veel meer kunnen ondernemen, zitten we regelmatig ’s avonds thuis. Mijn vriend en ik merken dat we in deze periode onze Nintendo Switch nog ietsje vaker aanzetten dan normaal. Meestal spelen we met zijn tweeën, maar als er vrienden langskomen zijn zij meestal ook wel in voor een leuke partygame. Mario Kart is al jaren mijn favoriet, maar onder mijn vrienden is Mario Party eigenlijk een nog grotere hit.

Nostalgie

In 2018 kwam Super Mario Party uit voor de Nintendo Switch. Deze game heeft gezorgd voor talloze hilarische avonden met vrienden, maar werd er de laatste tijd ietsje minder gespeeld omdat we eigenlijk wel toe waren aan iets nieuws. Of eerder gezegd: iets ouds. De laatste tijd pakte ik heel graag mijn Nintendo 64 er weer bij om daar een potje Mario Party 1, 2 of 3 op te spelen. Die games brengen me echt terug naar mijn jeugd. Pure nostalgie dus!

Oude minigames

Je kunt je misschien voorstellen hoe hyped ik daarom was toen ik hoorde dat Mario Party Superstars werd aangekondigd: een nieuwe Mario Party game voor de Nintendo Switch met oude speelborden en oude minigames uit eerdere Mario Party-spellen! Dat klinkt misschien niet heel vernieuwend, maar het feit dat een groot deel van mijn jeugd wordt geremasterd is toch gewoon super tof?

Feest der herkenning

Als je vroeger Mario Party op de Nintendo 64 hebt gespeeld, is Mario Party Superstars een feest der herkenning. De titlescreen – welke steeds verandert nadat je een bord hebt uitgespeeld – en de keuzeomgeving zijn een gemoderniseerde kopie uit de allereerste Mario Party. Daarnaast zijn er maar liefst 100 minigames geremasterd en zul je tijdens het spelen ook wel echte “oja!”-momentjes beleven omdat je je weer iets herinnert van vroeger. Maar ook als je vroeger nooit Mario Party hebt gespeeld of de reeks nieuw voor je is, zul je er net zo van genieten als dat ik dat doe.

Geen bewegingsbesturing

Hoewel het op de Nintendo Wii, Wii U en op de vorige versie van Mario Party erg veel toevoegde, ben ik stiekem blij dat er in deze versie geen minigames zitten die gebruik maken van bewegingsbesturing. Bij de vorige Mario Party baalde ik er altijd een beetje van dat ik met een Joy-Con móést spelen en niet kon kiezen voor een andere controller. Mario Party Superstars is gelukkig wel gewoon speelbaar met een Pro Controller of in handheld mode – een optie waar Switch Lite eigenaren misschien ook wel heel erg blij mee zullen zijn!

Extra rondes

Dé spelmodus waar Mario Party om draait is natuurlijk de Party Mode waarbij je je op een speelbord bevind en je in een bepaald aantal rondes de meeste sterren moet zien te bemachtigen. Wat een erg fijne toevoeging is van deze game is dat je tijdens je spel extra rondes kunt toevoegen, mocht je nog niet uitgespeeld zijn. Een ronde in het spel gaat namelijk een stuk vlotter voorbij dan een paar voorgangers uit de reeks, waardoor het lekker wegspeelt en je niet heel lang op je medespelers aan het wachten bent tot jij eindelijk weer aan de beurt bent.

Een andere fijne optie van Mario Party Superstars is de mogelijkheid om (met vrienden) online te kunnen spelen. Nu blijft Mario Party natuurlijk het leukste als je met iedereen in één kamer zit, maar voor de single players is het natuurlijk leuker om online te spelen dan om alsmaar weer van de CPU te winnen. Een ander leuk element vind ik de achievements, oftewel prestaties, die je kunt behalen. Dit geeft de game nog een extra doel en reden om het super vaak te spelen!

DLC?

Wat ik wel een klein beetje jammer vind is dat er weinig personages te kiezen zijn en dat het aantal speelborden is gelimiteerd tot 5. Je kunt geen andere personages of speelborden vrijspelen. Dat drukt de pret natuurlijk absoluut niet, maar het zou natuurlijk super tof zijn als Nintendo DLC (downloadbare content) zou uitbrengen. Betaald of gratis – dat maakt me niets uit, maar als er ooit een optie komt om meer borden, personages of minigames te kunnen downloaden, sta ik als eerste in de rij.

Hoe ik Mario Party het liefste heb

Nu ik de game inmiddels al erg veel met verschillende vrienden heb gespeeld, ben ik van mening dat dit is hoe Mario Party moet zijn en weet ik weer waarom ik Mario Party vroeger zo leuk vond. Geen bewegingsbesturing, geen microfoons, niet samenreizen in hetzelfde voertuig, geen rondes die ontzettend lang duren en geen dobbelstenen die zijn gelimiteerd tot 6 cijfers. Dat is hoe ik Mario Party het liefste heb en dat maakt Mario Party Superstars weer een game uit de reeks die ik kan toevoegen aan mijn lijstje met favoriete Mario Party games.