Valse Motten

Zo vals als een mot! Een klein handzaam kaartspel met insecten in de hoofdrol waarbij je lekker alles mag doen wat bij een ander spel niet mag. Het spel word uitgegeven door 999 Games en werd bedacht door Emely en Lukas Brand. Dit spel is geschikt voor kakkerlakken vanaf 7 jaar en kan met 3 tot 5 sprinkhanen gespeeld worden.

Wat zit er in de doos?

In de doos vinden we enkel de speluitleg en een heleboel speelkaarten. 72 Om precies te zijn. 20 Actiekaarten, 43 cijferkaarten, 8 valsspelende motten en één bewakingskever.

Spelverloop

Dit spel word gespeeld in rondes. De oudste speler begint als beveiligingskever. Deze kaart legt hij/zij open voor zich neer en rouleert bij elke ronde. Er worden net zoveel rondes gespeeld als er spelers zijn. Aan het begin van elke ronde krijgt elke speler 8 kaarten op hand. De overige kaarten dienen als gedekte stapel. De beveiligingskever draait hier de bovenste kaart van naar boven en legt deze naast de aflegstapel. Zo begint de ronde. Op elke kaart staat een cijfer. Het is de bedoeling dat je of een cijfer hoger, of een cijfer lager op deze kaart legt. Je bent met de klok mee om en om aan de beurt. Behalve een cijfer staat er op elke kaart ook een tekening. Zie je een lamp met een vlieg? Dan word het spel als normaal verder gespeeld. Gooi je een spin op, dan mag je meteen daarna een van je handkaarten weggeven aan een andere speler (dit mag geen mot zijn!). Zie je dat er een mug word opgegooid? Dan moet je zo snel mogelijk je vlakke hand hierop leggen. De persoon die dit als laatste doet, krijgt van iedere andere speler een kaart uit hun handen. De kakkerlak. Wanneer iemand deze kaart opgooit probeert iedereen zo snel mogelijk een kaart met hetzelfde cijfer op te gooien. Dit mag ook de speler zijn die zelf de kakkerlak heeft opgegooid. Dan hebben we nog de mier. Wanneer deze wordt gespeeld moet iedere andere speler een kaart pakken van de gedekte stapel. And last, but not least, de valse mot. Als je deze op handen hebt, pas dan maar op, want deze mag je niet op de stapel gooien, dit mag enkel de bewakingskever.

Maar daar gaat heel dit spel niet om, dat is slechts een afleiding voor wat er werkelijk gebeurt: VALSSPELEN. Je mag op allerlei manieren kaarten kwijtraken, je kunt het zo gek niet bedenken. Gooi ze over je hoofd, verstop ze in je mouw, laat ze vallen op de grond. Niets is te gek! Maar, je mag maar één kaart tegelijkertijd wegmoffelen en je moet je handen boven tafel houden. Zorg dus dat je die Valse Motten als eerste wegdoet! Je mag ook je laatste kaart niet weggooien onder tafel, dan is het spel wel heel snel klaar. Waar je ook voor op moet letten is de bewakingskever. Die houd tijdens het spel iedereen nauwlettend in de gaten. Hij of zij mag wanneer ze een speler op heterdaad betrappen het spel stil leggen en de persoon in kwestie zal zijn kaart terug moeten pakken en de bewakingskever over moeten nemen.

Valsspelen?

Ik vind dit een knotsgek gezellig spel. Altijd leuk om uit de kast te halen wanneer er mensen over de vloer zijn. Ik vond het persoonlijk leuker om het met vijf personen te spelen dan met drie maar dit heeft vooral te maken met de chaos die dit spel creëert. Wanneer je het met z’n drieën speelt is het nog moeilijker om kaarten weg te gooien. Ik raad dan aan om iedereen aan een andere zijde van de tafel te laten zitten. Simpelweg een makkelijk, klein spel dat voor iedereen leuk is!