Wingspan

Waar ik écht blij van kan worden, is het ontdekken van nieuwe pareltjes op het gebied van boardgames. Iets meer dan een maand geleden deed ik weer zo’n ontdekking: Wingspan. Natuurlijk had ik er al vaker van gehoord, maar een kans om het te spelen had ik nog niet gevonden. Totdat vriendin Patty en ik het Spellenspektakel 2021 bezochten en onze kans grepen en een demo probeerden. Toen begon mijn liefde voor vogels toch wel een beetje te groeien.

Wingspan staat namelijk helemaal in het teken van echt-bestaande vogels. De kaarten en speelelementen zijn allemaal op de waarheid gebaseerd. Onwijs tof, en weer eens wat anders dan een spel waarbij je tegen Goblins moet vechten of je je in een fantasiewereld bevindt. Nu hoef je natuurlijk geen vogelliefhebber te zijn om dit spel prachtig te vinden, maar mogelijk geniet je er nog een stukje meer van als je dat wel bent.

De bedenker van het spel, Elizabeth Hargrave, heeft een passie voor ornithologie (vogelkunde) en heeft haar kennis en liefde in Wingspan gestopt. Laten we het spel eens even onder de loep nemen!

In een vogelvlucht

Als je het spel voor de eerste keer speelt, merk je al gauw dat heel je tafel vol ligt met spelonderdelen waarvan je misschien even niet weet waar je het moet laten. Al snel geeft het instructieboekje je meer duidelijkheid en kun je de standaardopstelling klaar gaan leggen. In een vogelvlucht, het volgende vind je in de doos:

1 doelentableau, 1 vogelhouder, 5 spelertableaus, 1 vogelhuisje, 170 vogelkaarten, 26 bonuskaarten, 16 Automa-kaarten, 75 ei-miniaturen, 5 speciale houten dobbelstenen, 1 2-delige bewaarbak met deksel,4 doorzichtige doosjes, 40 houten actiestenen, 103 voedselfiches, 1 startspelerfiche, 8 doeltegels, 1 scoreblok, 1 appendix, 1 overzichtsblad, De Automa-spelregels, en de reguliere spelregels. Kijk, da’s niet niets!

Veren, eieren en voedsel

Als vogelliefhebber zet je verschillende vogels uit in jouw eigen natuurgebied en op deze manier kun je punten scoren. En je raadt het vast al: degene met de meeste punten aan het einde van het spel, wint. Er zijn verschillende manieren om punten te behalen. Spelers krijgen punten voor de veren op hun gespeelde kaarten, veren op hun doelkaart en de veren op de einde-ronde doelen. Daarnaast telt ieder voedselfiche en ei als punt, mits deze zich in het spel bevinden. Tijdens het spel zorg je er dus voor dat je de meestel veren, eieren en voedselfiches in het spel hebt!

Tijdens je beurt heb je de keuze om een vogel(kaart) te spelen, voedsel te pakken, eieren te leggen of een vogelkaart te trekken. Uiteindelijk wil je natuurlijk de beste vogels uitzetten in het leefgebied, dus je kijkt goed wat je daarvoor nodig hebt. Het principe is eigenlijk heel simpel, maar het bedenken van een goede tactiek is een grote uitdaging.

Dat is het spel eigenlijk in een notendop! Mocht je benieuwd zijn naar een speluitleg met iets meer diepgang, bekijk dan vooral onderstaande video en geniet van de heldere uitleg van Bert Calis (marketing bij 999 Games).

Details

Wingspan is een prachtig mooi spel en er is geen detail weggelaten. Allereerst: hoe schattig is het vogelhuisje welke dient als dice tower? Natuurlijk kun je je dobbelstenen ook op een reguliere manier rollen, maar dit is toch vele malen leuker? Daarnaast: de feitjes over de vogels op de vogelkaarten. Terwijl je aan het spelen bent, steek je er ook nog eens wat van op! Maar ook: elke kaart is gebaseerd op de waarheid, dus het voedsel van een betreffende vogels komt (grotendeels) ook overeen met wat de vogel in het echt ook graag nuttigt. Oja: de eieren. Ieder ei is hetzelfde waard, maar Elizabeth Hargrave heeft er rekening mee gehouden dat niet ieder ei er hetzelfde uit ziet. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de prachtige realistische artwork op iedere kaart. Wauw.

Diepgang

Yes mensen, het is écht een pareltje. Niet alleen de details hoor, maar ook het spelverloop en de talloze tactieken die je kunt bedenken. Een spel met diepgang, maar zonder dat het al te moeilijk is. Daar houd ik van! Zoals ik al eerder aangaf: mijn liefde voor vogels is werkelijk gegroeid door deze game. Ik raad Wingspan iedereen aan. Wingspan wordt uitgegeven door 999 Games en is hier te koop.