My city
Graag even de aandacht voor het spel My City van 999 Games, want dit spel gaat mogelijk anders zijn dan welk spel je ooit hebt gespeeld. Althans, dat was het voor mij. My City is namelijk een legacy-spel: iets waar ik zelf nog totaal onbekend mee was. Bij een legacy-spel verandert het spel iedere keer dat je het speelt. Dit betekent dat je permanent veranderingen aanbrengt aan het spel, zoals het veranderen van het speelbord en de spelregels. Hierover straks meer!
Bouw je eigen stad
Zoals de naam My City al doet vermoeden, draait het spel om (het bouwen van) je eigen stad. Het bouwen van jouw stad doe je op je persoonlijke speelveld, welke bestaat uit een raster. Het doel is om op je speelveld zo min mogelijk vakjes open te laten, want elk open vakje telt namelijk als minpunt. Je voelt ‘m misschien al een beetje aankomen: dat wordt puzzelen!
Aan het einde van het spel worden je punten permanent genoteerd op jouw persoonlijke spelerstableau, zodat je een volgend spel weet waar je gebleven was. Pas na 24 (!) keer te hebben gespeeld, wordt de echte winnaar van My City bekend gemaakt! Dit betekent dus dat je deze game met een vast vriendengroepje ‘moet’ spelen. Althans, dat zou ik ten zeerste aanraden om je voortgang bij te houden en de competitie levendig te houden.
Non-legacy
Even tussendoor: no worries. Het spel is ook te spelen als non-legacy spel. Hiervoor gebruik je de andere kant van het speelbord. Mocht je dus een keertje spelen zonder je vaste spellenvrienden, dan is deze modus ideaal. Maar ben je volledig dedicated aan dit spel en wil je alle hoofdstukken voltooien, dan ben je met de legacy-modus van My City dus erg lang zoet.\
Maar hoe bouw je je eigen stad eigenlijk?
Elke speler krijgt een persoonlijk speelbord en iedereen krijgt dezelfde gebouwen. Het spel begint wanneer de eerste kaart van de stapel wordt omgedraaid: op deze kaart staat een bepaald gebouw. Elke speler moet dit gebouw plaatsen op hun eigen speelbord. Je leest het goed: iedere speler speelt het spel tegelijk en je hoeft dus niet te wachten op jouw beurt. Een groot pluspunt! Het eerste gebouw dat iedereen plaatst, móét grenzen aan de rivier. Als iedereen zijn of haar gebouw op een juiste manier heeft geplaatst, wordt de volgende kaart omgedraaid en plaatst iedereen weer een gebouw. Dit gebouw moet grenzen aan jouw reeds geplaatste gebouw. Zo gaat het spel door totdat alle kaarten op zijn en dus ook alle gebouwen zijn gebouwd.
In jouw speelveld heb je te maken met een rivier, rotsen, bomen en stenen. Over bomen en stenen mag je wel heen bouwen, maar hier zitten aan het einde van het spel consequenties aan. Iedere zichtbare boom telt als een punt, terwijl iedere zichtbare steen telt als een minpunt. Je wilt dus aan het einde van het spel zo veel mogelijk stenen weggewerkt hebben!
Hoofdstukken
Als je de legacy-variant speelt, open je aan het begin van ieder spel de juiste envelop. Bij de eerste drie spellen open je de envelop van hoofdstuk 1. In alle enveloppen zitten additionele spelregels en ook stickers waardoor je het speelbord permanent veranderd. Hoe en waar je deze stickers moet aanbrengen, wordt haarfijn in de bijgeleverde samenvatting uitgelegd.
Diepgang
Wat een super vet concept is dit! De eenvoud van het spel maakt het toegankelijk en makkelijk te leren, maar de diepgang door de extra regels en uitbreidingen maakt het spel ieder potje steeds iets leuker om te spelen. Het spel wordt door mijn verloofde en mijzelf maar al te graag uit de kast gepakt. Het spel is te spelen met vier spelers, maar het is een van de weinige spellen die ik oprecht leuker vind om met zijn tweeën te spelen. Omdat het speelbord permanent wijzigt naarmate we vaker spelen, hebben we nu twee speelborden op reserve, mochten we een keer helemaal opnieuw willen beginnen.