Super Smash Bros. Ultimate European Cup 2019 – Finale

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei vond het Europees kampioenschap Super Smash Bros. Ultimate plaats in Amsterdam. Op de finaledag, zondag 5 mei, reisde ik af naar De Beurs van Berlage om voor het eerst een grootschalig e-sportsevenement mee te maken.

Super Smash Bros. Ultimate voor de Nintendo Switch is één van Nintendo’s populairste games op dit moment. Het is een heel toegankelijk spel voor nieuwe gamers, maar kan op een erg hoog niveau worden gespeeld door ervaren gamers. Easy to learn, hard to master. Zelf heb ik ook weleens meegedaan aan kleinschalige toernooien en ik kan je zeggen: da’s pittig. Wil je een beetje kans maken tijdens zo’n toernooi, dan draait het – net als bij ‘normale’ sporten – om (jarenlange) training, ervaring, tactiek en je hoofd koel houden.

 

Esport-arena

Ik ben vaker voor andere evenementen in de Beurs van Berlage geweest en het is ontzettend bijzonder om te zien hoe deze internationale hotspot dit keer is omgetoverd tot een echte esports-arena.In het midden staat een groot podium waar de teams de strijd aan gaan, boven het podium grote schermen waarop alles te volgen is, genoeg zitplaatsen voor alle aanwezigen, goodiebags, een photobooth, genoeg eten en drinken.. Nintendo wint altijd mijn hart als het gaat om het organiseren van evenementen.

 

 

Pure euforie

Natuurlijk had ik onwijs veel zin in deze dag, maar dat het zó leuk en zó spannend zou worden, dat had ik niet verwacht. Ik bedoel, ik vind het best vermakelijk om een paar spannende matches te zien, maar hoe ga ik daar mijn gehele dag mee vullen? Oh boy, I’ve never been so wrong in my entire life. Wat. was. dit. spannend. Ik ging hélemaal op in de wedstrijden die werden gespeeld. Allemaal, stuk voor stuk. En ik was niet de enige: iedereen om mij heen zat op het puntje van zijn of haar stoel en leefde enorm mee met de spelers. Hard gejuich voor een mooie K.O., zenuwachtige blikken wanneer je favoriet dreigt te verliezen en pure euforie wanneer er vervolgens een prachtige comeback wordt gemaakt. Wat mij opviel is de hoge dosis sportiviteit die alle supporters bezitten, wat echt ten goede kwam aan de sfeer. Verliest de favoriet, dan waren er ondanks de teleurstelling geen chagrijnige of boze blikken te bekennen; het was de tegenstander gegund. En dat is het mooie aan de Nintendo community.

 

Triple SSS

Het ultieme hoogtepunt was op het moment dat de strijd was losgebarsten tussen ons Nederlandse team Triple SSS en Team Popoff, het team uit de Noorse landen. De zaal ging compleet los, wat natuurlijk logisch is door het overvloed aan Nederlandse supporters. De strijd was intens – ik denk dat ik nog nooit zo ben opgegaan in een wedstrijd. Bij iedere goede move ging er een vlaag van blijdschap door de zaal, bij iedere tegenslag werd het team steeds harder aangemoedigd. Helaas kon Triple SSS het niet winnen, maar er werd desondanks luid geapplaudisseerd. Voor Nederland, omdat we ons best hadden gedaan. Voor het Noorse team, omdat ze beter waren en de winst dik hadden verdiend.

 

 

Finale

De finale ging uiteindelijk tussen Duitsland en Frankrijk waarbij het Duitse Team Ehre Germany er met de winst vandoor ging. Zij ontvingen een prachtige troffee en een speciale Super Smash Bros. Ultimate pro controller voor de Nintendo Switch. Maar dat is niet alles: zij hebben zich ook gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap dat op 8 juni 2019 plaatsvindt in Los Angeles tijdens de E3. Ik heb in ieder geval deze datum vrijgehouden om het Duitse team aan te moedigen tijdens dit wereldkampioenschap. Helaas dit keer vanuit mijn woonkamer.

 

 

Dank je wel Nintendo voor het organiseren van weer zo’n tof evenement!