L.A.M.A.

Leg Alle Minpunten Af. Snap je hem­­? Lama is een afkorting! Geen zorgen, het duurde ook langer dan ik toe wil geven voor ik hem doorhad. L.A.M.A. is een heerlijk simpel spel wat niet snel verveelt.

Het spel is uitgegeven door 999Games en duurt ongeveer 20 min per potje. Het is volgens het doosje vanaf 8 jaar te spelen voor 2 tot 6 spelers. We hebben het spel helaas nog niet met z’n 6’en kunnen spelen, maar met 2 tot 5 spelers is het spel erg leuk bevonden. Ik kan me niet voorstellen dat het met 6 man anders zou zijn. 😉

Wat zit er in de doos

Naast de speluitleg zitten er nog 56 kaarten, 20 zwarte fiches en 50 witte fiches in de doos. Niet zo gek veel, dus superhandig om mee nemen naar het terras of op vakantie!

Hoe werkt L.A.M.A.

Nou eigenlijk heel simpel: Leg Alle Minpunten Af! Op elke kaart staat er een cijfer of een lama. Je krijgt aan het begin van elke ronde allemaal een hand met kaarten en iedereen is een voor een (met de klok mee) aan de beurt. Je hebt tijdens je beurt 3 keuzes.

  1. Passen: Dit betekent dat je die ronde niets doet.
  2. Pakken: Je pakt dan een kaart van de gedekte stapel
  3. Afleggen: Je legt een kaart af (de beste optie!)

Het is de bedoeling om als eerste alle kaarten in je hand kwijt te zijn. Het liefste wil je dus afleggen, maar dit kan niet altijd. Aan het begin van je beurt ligt er één kaart open. Op deze kaart mag alleen hetzelfde getal worden neergelegd, of een kaart met 1 waarde meer. De lama dient hier als het ware als aas en is zowel de hoogste als de laagste waarde. Na de 6, komt dus lama en na lama komt 1. Heb je deze twee opties niet in je hand? Dan zul je dus toch moeten passen of pakken.

Het spel is klaar wanneer een van de spelers al zijn kaarten kwijt is, of er één ronde door iedereen is gepast.

Vol ongeloof

Niets is leuker dan blogbaas Silvy compleet met de grond gelijk maken. Zo voelde het de eerste keer om dit spelletje te spelen. En toen ik het thuis met m’n ouders speelde. Soms kom je een spel tegen waarin je gewoon direct goed bent. Dat je de “mechanics” van het spel begrijpt en gelijk los kan gaan. Zo voelt het voor mij met dit spel. Het is in de essentie best een simpel spel maar je kunt het blijven spelen, het wordt gewoon niet saai. En zoals al eerder gezegd, erg makkelijk mee te nemen!