Adobe Photoshop Lightroom

Kennen jullie Adobe Photoshop Lightroom al? Dat is namelijk een geweldig programma, zeker als je veel bezig bent met fotografie. Het programma is vooral gericht op fotografen, die op een gemakkelijke manier de belichting, witbalans, contrast, scherpte etc. willen aanpassen. Je kunt natuurlijk ook gewoon Adobe Photoshop gebruiken voor het bewerken van je foto’s, maar Lightroom is echt het broertje van PS die jou op een gemakkelijkere manier kan helpen met het aanpassen van je foto’s.Schermafbeelding 2013-09-22 om 21.47.20 Je hebt bij dit programma niet 100 verschillende schermpjes met verschillende instellingen en andere moeilijke dingen, maar in het rechtermenu verschillende balkjes die je heen en weer kunt slepen. Het ziet er misschien wel een beetje ingewikkeld uit, maar door het slepen van de balkjes kom je er vanzelf wel achter wat het doet, wanneer je er echt niets van snapt. Je kunt met dit programma heel gemakkelijk vanalles aanpassen: Belichting, witbalans, contrast, scherpte, verzadiging, kleuren, temperaturen. Alles! Je kunt ook voorinstellingen maken, zodat je een hele serie foto’s dezelfde aanpassing geeft – in één keer.

nabewerken

Voorbeeld van een subtiele bewerking. Klik hier voor meer voorbeelden.

En alhoewel een nabewerking vaak niet extreem hoeft te zijn, geeft het vaak wel net dat beetje extra.

Schermafbeelding 2014-05-19 om 12.41.57

Voorbeeld van een iets duidelijkere bewerking. Links is ‘vers’ uit de fotocamera, rechts is na de bewerking. Toegevoegd: Mei 2014.

Mocht je beelden hebben geschoten en achteraf balen van de witbalans of de belichting, dan kun je dit allemaal gemakkelijk bijstellen met Lightroom.

Kennen jullie dit programma al?