Het verschil tussen workstations en industriële computers

Ik kom uit 1993 en ik ben opgegroeid met computers. Dat was in die tijd nog redelijk uniek, want nog niet iedereen had een computer of maakte hier regelmatig gebruik van. Barbies vond ik helemaal niet interessant; het was de computer die mijn interesse wekte. Talloze spelletjes heb ik gespeeld op onze computer waar toen nog Windows 95 op draaide. Toen ik wat ouder werd vond ik de weg naar het wereld wijde web en in mijn latere tienerjaren maakte ik vrienden voor het leven op een online game. Inmiddels werk ik in de creatieve industrie en is mijn computer nog steeds niet weg te denken uit mijn wereld.

En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor heel veel anderen. Of het nu gaat om werk, creativiteit, communicatie of entertainment, we brengen best veel tijd door achter onze computers. Zéker als je werkzaam bent in grafisch design (zoals ik), fotografie en videobewerking, is het belangrijk om een krachtige computer te hebben. En dat is waar de industriële computer en workstation om de hoek komen kijken.

Workstations

Een workstation is een krachtige computer die speciaal ontworpen is voor professionals die werken met zware software zoals videobewerkingsprogramma’s, 3D-ontwerpsoftware, CAD-software en meer. Als grafisch vormgever ken ik het belang van goede hardware, want werken op een computer die niet krachtig genoeg is, word je echt niet blij van. Een computer die weer eens vastloopt, crasht of gewoon erg lang doet over het opstarten van een bepaald programma, kun je niet echt gebruiken als je snel en efficiënt wil werken. Wat ook fijn is aan een workstation, is dat hij gemakkelijk uitbreidbaar is, zodat je de computer kunt aanpassen naar jouw behoeften of mee kunt laten gaan met de tijd.

Industriële computers

Een industriële computer, ook wel industrial pc genoemd, is speciaal ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen. Denk hierbij aan offshore, brandweer- en politievoertuigen, schepen en andere omgevingen waar een normale computer niet tegen bestand is. IPC’s zijn robuust en duurzaam en kunnen worden geconfigureerd om te werken met specifieke software en apparaten die in deze omgevingen worden gebruikt. Ze zijn bestand tegen trillingen, stof, vocht en extreme temperaturen.

Wat vaak een nadeel is aan een krachtige computer, is het feit dat deze nogal een geluid kunnen maken. Bijvoorbeeld omdat de ingebouwde ventilatoren op volle toeren moeten draaien zodat de computer niet oververhit raakt. Gelukkig bestaat ook daar een oplossing voor: het bedrijf ikbenstil.nl ontwerpt en produceert stille workstations en IPC’s – een aanrader als je op zoek bent naar een krachtige en stille computer.