Nox

Organiseer je met Halloween een spelletjes avond voor je vrienden en zoek je een spel in dit thema? Vecht dan in het spelletje Nox uit welke schurk het gewiekst is. Scoor zelf punten of haal de score van je tegenstander omlaag. Wie wint dit griezelige spel?

Wat is het?

Nox is een kaartspelletje uitgegeven door White Goblin Games. Je speelt het met 3 tot 6 spelers vanaf 8 jaar. Een spelletje duurt zo’n 20 minuutjes, maar ervaring leert dat kaartspelletjes zoals deze altijd uitnodigen voor nog een spelletje.

Wat zit er in de doos

Naast de beknopte, duidelijke spelregels zijn in het handig formaat doosje de 90 speelkaarten aanwezig, 30 kaarten per schurk. Zorg ook dat je nog even pen en papier klaar legt om de tussenscores op te schrijven.

Spelverloop

Elke speler start met 3 kaarten van de trekstapel. De jongste speler mag beginnen en speelt als eerste een kaart uit. Dit mag in zijn of haar eigen “etalage” of die bij een medespeler. Vervolgens wordt de beurt afgesloten door de hand weer aan te vullen naar 3. Dan is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat door totdat iemand 6 stapels in zijn etalage heeft liggen of totdat de trekstapel leeg is en niemand meer kaarten in zijn hand heeft.

Aan het einde van de ronde mag iedere speler die alle drie de kleuren in zijn etalage heeft liggen het totaal van de bovenste kaart van de stapel optellen. Dit zijn je punten en worden na iedere ronde opgeschreven. De speler die als eerste 150 punten haalt wint het spel!

Uiteraard kun je elkaar goed dwarsbomen, door kaarten met een lage waarde bij een van je tegenspelers te spelen óf stapels in iemands etalage laten samenvoegen door een kaart te spelen met dezelfde waarde als een andere stapel in de etalage.

Pluspunten

De acties die je uit mag voeren tijdens je beurt zijn kort en duidelijk, speel een kaart en pak een kaart. Er zijn geen eindeloze voorwaarden of een kaart wel of niet gespeeld zou mogen worden. Kortom, je bent snel aan het spelen en het spel is laagdrempelig om uit te leggen en te begrijpen. Doordat de beurten kort zijn is het goed opletten geblazen en zit je niet lang op je beurt te wachten.

De schurken zien er leuk uit en de rest van de kaarten en het doosje zijn daar leuk omheen ontworpen.

Minpunten

Nox is geen spelletje met veel diepgang. Ideaal dus als je ondertussen nog lekker wilt kletsen en niet té veel na wilt denken over wat je aan het doen ben. Dit maakt het ook wel het ideale spelletje om even tussen door te doen! Zo heeft elk nadeel z’n voordeel!