Phase 10

Kom jij als snelste alle fases door? Een snel kaartspel uitgegeven door Ravensburger. Phase 10 is voor spelers vanaf 10 jaar en te spelen met 2 tot 6 personen. Een potje met twee spelers duurt ongeveer 20 minuten tot een half uur.

Wat zit er in de doos?

We treffen bij het openen van de doos de speluitleg en 6 overzichtskaarten. Voor elke speler één. Daarnaast bevat het doosje nog 108 speelkaarten. Hiervan zijn er telkens twee van elk cijfer (1 tot en met 12) van elke kleur (groen, geel, paars en rood). Daarnaast zijn er nog 4 “Beurt overslaan kaarten” en 8 jokers. Het zit niet in de doos maar het is wel handig om pen en papier bij dit spel te houden. Je werkt namelijk met punten.

Spelverloop

Iedere speler begint het spel met tien kaarten in zijn handen en een doel om die fase te moeten behalen. De bedoeling is deze kwijt te raken en uiteindelijk je doel behaald te hebben zonder nog kaarten in je handen te hebben.

Aan het begin van je beurt pak je ofwel een gedekte kaart van de stapel of een open kaart van de aflegstapel. Je probeert dan met de kaarten die je in je handen hebt je fasedoel te bereiken. Lukt dit? Dan leg je de kaarten die hieraan voldoen voor je, open op tafel weg. Je mag kaarten die je in je hand hebt maar die hierbij aansluiten ook aanleggen op tafel. Deze kaarten ben je in ieder geval al kwijt. Je mag aan het einde van je beurt een kaart afleggen op de aflegstapel.

Heeft de andere speler zijn doel ook al voor zich op tafel gelegd en dus behaald? En heb jij een kaart in je handen die hier mooi aan zou kunnen sluiten? Leg deze dan aan bij je tegenstander.

Zodra een speler geen kaarten meer in zijn handen heeft, wordt er gekeken naar de overgebleven kaarten in de hand van de tegenstander(s). Voor de kaarten 1 tot en met 9 gelden 5 minpunten. Voor kaarten met een cijfer boven de 9 gelden 10 minpunten en voor speciale kaarten gelden -25 punten.

Het blijft spannend!

Ik ben enorm fan van dit veelzijdig kaartspel. Elke keer dat je dit speelt is het opnieuw spannend. Elke ronde blijft spannend en juist op het moment dat je denkt dat je lekker twee fases voorloopt, haalt je tegenstander je in omdat zijn of haar fases makkelijker te bereiken zijn dan de jouwe. Blijf je weer met veel minpunten achter en zijn de voordelen compleet omgedraaid. Wil je dit spel nu echt supergraag in je eentje spelen? Geen zorgen want Mattel, je weet wel, die van Barbie, heeft een app ontwikkelt voor dit spel!