Besparen door je huis te isoleren

Yes, het is lente! Dat betekent dat we de koude winter achter ons hebben gelaten en dat er weer fijnere temperaturen aan komen. Daar ben ik als echte koukleum ontzettend blij mee. Naast dat het veel comfortabeler is, scheelt het ook in de stookkosten. De winter is namelijk ieder jaar weer een aanslag op de gasrekening. Gelukkig is daar iets aan te doen! Namelijk: je huis goed isoleren.

In een goed geïsoleerd huis vervliegt de aangename temperatuur minder snel. In de winter betekent dit dat de warmte langer blijft hangen, zodat je minder stookkosten hebt. In de zomer werkt het precies andersom: is het lekker koel in huis, dan zorgt een goede isolatie ervoor dat het binnen niet extreem warm wordt tijdens een hete zomerdag.

Er zijn verschillende manieren om je huis goed te isoleren. Hierbij een aantal tips!

(Rol)gordijnen

Maak slim gebruik van je gordijnen. Gooi je gordijnen overdag open en sluit ze weer als de zon weg is. Zo wordt je woning op een natuurlijke wijze opgewarmd door de zon en blijft de kou achter je gordijnen hangen zodra de zon onder is. Tijdens een hete zomerdag kun je precies het omgekeerde doen: de gordijnen sluiten wanneer de zon op je raam staat gericht. Zo houd je het binnen lekker koel!

Ventileren

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het werkt echt: zet de ventilatieroosters open. Hierdoor komt er uiteraard buitenlucht naar binnen, maar deze zorgen er niet voor dat het tocht in huis. Waar ze wel voor zorgen is dat je huis wordt geventileerd en dat er droge en schone lucht binnen komt. Deze lucht warmt veel sneller op én is ook nog eens beter voor je gezondheid. Win win, dus!

Je ramen vervangen door dubbel of driedubbel glas

Hier spreekt een ervaringsdeskundige: vervang overal je enkelvoudige glazen ramen door minimaal dubbel glas van GlasGigant, maar het liefste driedubbel glas. Ik heb in het appartement gewoond waar elk raam bestond uit driedubbel glas en eigenlijk wil ik nooit meer anders. Het houdt heel goed de koude lucht (of warme lucht in de zomer!) tegen en het scheelt echt onwijs in geluid. Driedubbel glas kun je gemakkelijk op de volgende website bestellen: triple glas – GlasGigant

Sluit alle kieren door middel van tochtstrips

Soms lijkt het net alsof het waait in je eigen huis, ondanks alle ramen en deuren gesloten zijn. Dit komt doordat er aan de onderkant of zijkant toch een kier in de ramen of deuren zit. Om de tocht in huis te verminderen, kun je tochtstrips aanbrengen. Dit is een relatief goedkope manier om je huis te isoleren.

Spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Deze ruimte kun je door een erkend bedrijf laten opvullen met speciaal isolatiemateriaal. Dit is meestal vrij prijzig, maar dit heb je als grootverbruiker in een aantal jaar zeker terugverdiend. De moeite waard dus! Als je geen spouw hebt, kun je kiezen voor gevelisolatie.

Verhuizen!

Oké, dit is misschien niet een tip om je eigen huis te isoleren, maar wel een tip om te besparen op gaskosten: verhuis naar een nieuwbouwwoning! Nieuwbouwwoningen zijn beter geïsoleerd en zijn tegenwoordig ook helemaal gasloos. Verhuizen is misschien een investering, maar onderaan de streep kan dat je heel veel schelen.