Heb jij ook geen groene vingers?

Het past in elk interieur en het maakt iedere ruimte een stukje gezelliger: planten. Maar als je net zoals ik geen groene vingers hebt, dan is het soms nog een klus om je groene vrienden in leven te houden. Ik weet er alles van.

Plantendrama

Planten gaan bij mij altijd dood. Dat is de reden waarom ik vroeger nooit planten in huis had. Totdat ik een paar jaar geleden twee Aloë Vera plantjes van mijn ouders kreeg om mijn huisje ietwat op te fleuren. Aloë Vera planten zijn succulenten, oftewel vetplantjes. Deze soort heeft weinig water nodig. Mijn ouders kochten deze speciaal voor mij, omdat ze super fool proof zijn. En dat klopte: tot op de dag van vandaag leven ze nog steeds. Met andere soorten planten kan ik gewoon echt niet omgaan. Te weinig water, te veel water, te weinig licht.. ik kan het echt niet aan een plant zien wat deze nou precies nodig heeft. Het is gewoon niet helemaal m’n ding, dus zin om me er compleet in te verdiepen heb ik eerlijk gezegd ook nooit gehad.

Totdat vorig jaar Nederland voor het eerst in een soort van lockdown ging. Ik heb toen uit verveling zo’n box gekocht waar elf verschillende kamerplantjes in zaten. Mijn woonkamer kon wel wat meer groen gebruiken en ik was van plan om mijzelf iets meer te verdiepen in m’n nieuwe groene vriendjes. Helaas duurde het niet lang totdat er vijf (!) plantjes hiervan kwamen te overlijden. Ik werd er weer mee geconfronteerd dat ik gewoon géén plantenmama ben en dit ook nooit zal worden. De overige zes planten balanceren op het randje van leven en dood en het is iedere dag spannend of ze het einde van de dag wel halen. Nee, dat hele plantengedoe is niets voor mij.

Planten zonder onderhoud

Of toch wel? Ik heb namelijk sinds kort een handjevol planten die niet kapot te krijgen zijn. Het zijn de mooiste en groenste planten uit mijn collectie en ik word er iedere dag weer vrolijk van als ik ze zie staan. Ik vind ze zelfs zó mooi, dat ik het niet kan laten om er nog meer aan te schaffen. Waar ik het over heb? Kunstplanten! Tegenwoordig zijn goede kunstplanten steeds moeilijker te onderscheiden van echte planten. Het geeft dezelfde sfeer als een echte plant, terwijl je je geen zorgen hoeft te maken over de verzorging. Je zal je kunst ficus en je kunst buxus alleen zo nu en dan even af moeten stoffen.

Kunstplanten zijn over het algemeen iets duurder dan de levende variant, maar dat is natuurlijk ook logisch. Er wordt heel veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de planten, om ze zo echt mogelijk te laten lijken. Het feit dat kunstplanten bijna niet kapot te krijgen zijn, is natuurlijk ook heel erg veel waard. Ik kan geen 30 euro uitgeven aan een plant die ik waarschijnlijk toch dood laat gaan. Dan geef ik liever het dubbele uit aan een plant die voor altijd meegaat.