Elk moment, elk gezelschap, elke gang vraagt om een ander soort wijn. Met je schoonmoeder trek je waarschijnlijk een andere fles wijn open als met je partner. Zo is dat ook met vakanties. Met de één onderneem je andere vakantieactiviteiten dan met de ander. Zo is een stedentrip eerder weggelegd voor een vakantieduo dan voor een gehele familie. En áls je schoonouders jouw reismaatjes zijn, hoe houd je het dan gezellig?

Heb je een vakantie met je schoonfamilie op de planning staat? Voor veel mensen is het de gewoonste zaak van de wereld, maar niet iedereen is er even happig op. Het is natuurlijk ook wel even wennen om met de ‘koude’ kant op vakantie te gaan. Pas onderstaande tips toe om samen met je schoonma en -pa te genieten van deze break:

  • Geschikte locatie. Zorg dat de vakantie aansluit op het soort gezelschap waarmee je weggaat. Zeker als je naast de schoonouders ook met de rest van de gehele familie gaat. Ben je met zevenen, huur dan bijvoorbeeld een vakantiehuis 8 personen met voldoende speelmogelijkheden voor de kinderen én voldoende kamers in een mooi natuurgebied. Trek er samen op uit en maak een verfrissende boswandeling. Komt je nog eens tot een goed gesprek ook!
  • Losse planning. Wat zou het fijn zijn als alles organisch verloopt deze vakantie. Geen ellenlange discussies en gesteggel over een activiteit of een goed restaurant. Zorg dat jullie op voorhand al grote lijnen hebben uitgezet. Zoek eens op wat er in de omgeving te doen is en waar je de lekkerste streekgerechten kunt eten.
  • Grote accommodatie. Hoe gezellig je schoonouders ook zijn, boek een vakantiewoning die groot genoeg is. Niets vervelender dan uit je slaap gehouden te worden door de nachtelijke houtkap van je schoonvader – je man heeft het snurken niet van een vreemde. Zorg in ieder geval voor een eigen slaapkamer en anders moet je deze tips naar je schoonvader doorsturen.
  • Wees assertief. Stel zelf eens een activiteit voor. Zo laat je zien dat je betrokken bent en het vergroot de plezier van de vakantie.
  • Trek je soms even terug. Het voordeel van een eigen slaapkamer is dat je je af en toe even kan terugtrekken. Dit is niet asociaal, leg uit dat je het soms nodig hebt om even op te laden en dan weer vol energie activiteiten kan ondernemen. De vakantiewoningen van Hoeve Vakanties hebben genoeg ruimte waar de hele familie ontspanning kan vinden.
  • Ga er met je partner op uit. Schoonouders kunnen prima wat uurtjes op je kind passen. Maak daar gebruik van. Gun jezelf en je partner een momentje om adem te halen en kom tot elkaar. Met je kinderen komt het goed.
  • Laat je verrassen. Niet alles is op voorhand maakbaar en te voorspellen. Je kind kan een driftbui krijgen en je schoonmoeder wilt op het laatste moment toch nog even 6 lunchpakketten maken voor de middag. En dat terwijl jij eindelijk van plan was een leuk bistrootje op te zoeken. Laat het los en waai mee. Die bistro komt later wel.