In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten, mocht ik als tiener wél roken van mijn ouders. Echter heb ik nooit de drang of interesse gehad om zo’n ding op te steken. Ik vind het zonde van het geld en het ruikt gewoon niet naar roosjes. Dat betekent overigens niet dat ik iets tegen rokers heb. In tegendeel, veel mensen in mijn omgeving zijn vaste rokers. Ik moedig ze natuurlijk niet aan, maar het is ook niet mijn taak om ze te vertellen dat ze moeten stoppen. Dat bepaalt ieder voor zich.

Maar als niet-roker, ben ik wel bekend met de ‘rokersproblemen’ die mijn rokende vrienden bijna allemaal hebben. Zo is het eerste probleem de financiën. Een pakje sigaretten kost gemiddeld zo’n €6,50 in Nederland. Sommige mensen roken wel een pakje per dag: dat is bijna 200 euro aan sigaretten per maand! Een ander groot en serieus probleem is de gezondheid. Het bekende rokershoestje, ademhalingsproblemen of zelfs longkanker zijn dingen waar rokers mee kunnen kampen. Niet echt een pretje, ook voor de omgeving niet. Wat ook niet leuk is voor de omgeving is de stank van een sigaret. Sigaretten zijn ook niet goed voor het milieu; er worden nog steeds regelmatig sigaretten zomaar op straat gegooid. Zonde van de omgeving en ook erg gevaarlijk voor dieren.

Een aantal van bovenstaande problemen veroorzaken weer een nieuw probleem: stress. En van stress ga je weer extra roken. Het is een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt.

Het grootste probleem is de verslaving an sich. Heb je geen verslaving, dan heb je de andere problemen ook niet. Nu weet ik natuurlijk zelf niet hoe het is om van een verslaving af te komen, maar uit sommige verhalen kan ik wel concluderen dat het geen pretje is. Verslaafden kunnen 3 dingen doen: niets doen en de verslaving accepteren, (proberen te) stoppen of zoeken naar een alternatief. Met een goed alternatief kun je het roken voortzetten, maar dan zonder de problemen die het met zich meebrengt, win win!

Wat het alternatief dan is? De e-sigaret! Sommige van deze sigaretten zijn zo ontwikkeld dat ze de beleving van het oproken van een echte sigaret exact nabootsen. Aan zo’n elektrisch ding hangt natuurlijk wel een prijskaartje, maar dat is een eenmalige investering. Daarnaast zijn de e-liquids een stuk goedkoper dan een pakje sigaretten, dus in the end ben je maandelijks veel minder geld kwijt. Dat is probleem één wat we getackled hebben!

Probleem twee, de gezondheid. E-sigaretten bevatten geen kankerverwekkend teer, koolmonoxide en stikstofoxide, die de ademhaling en conditie verslechteren en bovendien hart en bloedvaten aantasten. Gezond zal het nog steeds niet zijn, maar zo ongezond als ‘echt’ roken is het gelukkig ook niet.

Volgende probleem: de stank. E-sigaretten produceren nagenoeg een geurloze damp in plaats van stinkende rook. Hierdoor blijft de omgeving, maar ook de kledij van de roker vrij van tabaksluchtjes. Sterker nog, een e-liquid met een zoet smaakje geeft ook een zoete geur af. In plaats van het meedragen van een vieze tabaksgeur, ruik je nu lekker zoet!

En wanneer je geen echte sigaretten meer rookt, kun je ze ook niet ‘per ongeluk’ op straat gooien. Dus een e-sigaret is ook nog eens beter voor het milieu!

Het is natuurlijk nog beter om helemaal niet te roken. Maar lieve dampers, het begin is er. 😉