logo
Top

Hoe begin je een (wordpress) blog?

Er bestaan al veel artikelen over dit onderwerp, maar ik wil heel graag mijn persoonlijke tips & tricks delen. Hoe start je nou eigenlijk een blog? Wat moet je weten voordat je begint? Wat zijn de do’s en don’ts? Ik leg het je allemaal uit in deze blogpost.

Doen!

Ik heb al een paar keer wat dames mogen helpen bij het opstarten van een blog. Ik vind het natuurlijk te gek dat mensen mij hiervoor vragen, terwijl ik niet eens een professional ben. Ik ben alleen maar een blogger die het zelf allemaal heeft uit moeten zoeken. Gewoon doen, is mijn eerste tip. Je leert het meeste door het te ervaren en dingen uit proberen.

Even vooraf

Ik raad iedereen aan die begint met bloggen om een WordPress blog aan te maken. Natuurlijk moet je dit zelf weten, maar WordPress heeft in ieder geval mijn persoonlijke voorkeur. WordPress is een content management system, kort gezegd een CMS. “Wat is dat nou weer?”, hoor ik je al denken. Een CMS is een systeem wat “achter” je website draait. Hier log je op in en kun je gemakkelijk je website zelf onderhouden, zonder dat je teveel kennis nodig hebt van html codes en andere webtalen.

thumb

Een onderwerp en naam

Oké, je hebt het idee om een blog te starten. En nu? Een naam voor je blog. Of zullen we eerst nadenken over het onderwerp? Waar schrijf je het liefste over? Wat is je hobby? Wat doe je graag? Weet je nog geen onderwerp of wil je juist over álles schrijven? Dat kan natuurlijk ook. Wanneer je echt een vast onderwerp wilt aanhouden, dan kun je ervoor kiezen om de naam van je blog hieraan te koppelen. Gebruik voor de titel van je nieuwe blog een of meerdere woorden die met jouw onderwerp te maken hebben. Ik heb dat juist niet gedaan, omdat ik niet vast wil komen te zitten aan het woord “beauty”, dus ook nog over andere dingen kan schrijven.

Een domeinnaam en host aanvragen

Heb je een onderwerp en een naam? Mooi! Dan sta je voor de volgende keuze: Een domeinnaam en host aanvragen of een gratis blog aanmaken bij wordpress.com. Als je wilt weten hoe het bloggen je gaat bevallen, kun je natuurlijk eerst even ergens een gratis blog aan maken. Wanneer je al zeker weet dat je met het bloggen door wilt gaan, kun je een domeinnaam en een host aanvragen. Het voordeel van een eigen host is dat je veel meer vrijheid hebt. Zoek een goede host die bij je past, hiervoor kun je natuurlijk google gebruiken.

Ik heb zelf mijn domeinnaam gekocht bij MijnDomein.nl en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. MijnDomein was ook voor een paar maanden de host voor PinkGraphics.nl. Ook geen problemen mee gehad, maar ik ben overgestapt naar de server van mijn broer, omdat dat voor mij voordeliger was én ik heb een onbeperkte schrijfruimte.

WordPress op je blog installeren

Via je host moet je een database aanmaken. Als het goed is heb je van je host FTP gegevens gekregen waarmee je (met een FTP programma) kunt inloggen in je website. Wanneer dat is gelukt, kun je WordPress downloaden. Als je download klaar is, zet je de inhoud van het WordPress mapje in de FTP map van je website. Daarna ga je naar je website via je browser en kun je hier alles instellen. Als mijn uitleg niet helemaal duidelijk is, raad ik je aan om dit artikel te lezen, vanaf stap 4. Edit: Mocht dit allemaal te ingewikkeld zijn, dan kun je natuurlijk je host vragen om hulp. Gewoon de klantenservice even mailen, die helpen je graag!

Een Thema uitzoeken.. of maken!

Nu je blog live staat, wil je natuurlijk dat je blog goed voor de dag komt. Je kunt honderden, misschien wel duizenden gratis thema’s vinden op Google. Er bestaan ook betaalde thema’s, deze zijn meestal net iets exclusiever. De meeste thema’s kun je zelf naar je zin customizen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen thema te maken met programma’s zoals Artisteer. Dit is erg leuk om te doen. Het programma is zeer gebruiksvriendelijk, je kunt heel gemakkelijk van alles aanpassen. Het programma is wel ietwat beperkt, je kunt niet álles aanpassen, maar wel véél.

Bloggen maar!

Schrijf leuke blogposts, wees creatief! Let op je spelfouten, zorg dat je blogposts makkelijk te lezen zijn. Vraag nu en dan aan je vrienden wat ze ervan vinden; gebruik hun feedback. Maak mooie foto’s en voeg deze toe in je blogposts. Gewoon doen! Van doen leer je het meeste. Bekijk de opties in je blog, wat kun je allemaal aanpassen? Door gewoon even te neuzen in de opties, kun je al heel veel leren.

Nog een paar kleine tips

Bevalt het bloggen je? Ja? Mooi! Ik heb hier nog een paar tips voor beginnende bloggers:

Maak Bloglovin aan
De meeste bloggers maken gebruik van Bloglovin. Lees hier wat het is. Mensen die graag verschillende blogs volgen, maken er ook gebruik van. Deze mensen kunnen heel gemakkelijk je blog volgen als je een teller op je website hebt staan. En zo kan jij gemakkelijk bijhouden hoeveel volgers je hebt.

Google Analytics
Installeer Google Analytics op je blog! Zo kun je je bezoekersaantallen in de gaten houden en bekijken welke artikelen het meeste worden bezocht. Erg leuk en leerzaam!

Pin je niet vast op de bezoekersaantallen
Ik weet het, het hebben van veel bezoekers werkt motiverend, maar staar je alsjeblieft niet blind op deze aantallen. Zeker niet als je net een blog begint, dan zullen deze aantallen niet heel erg veel voorstellen. Blog omdat je het leuk vindt. Wanneer jij plezier uitstraalt in het bloggen, zullen de bezoekers vanzelf wel komen. Wil je toch een handje geholpen worden? Ik heb een tijdje terug een artikel geschreven over hoe je meer bezoekers kunt krijgen. Misschien heb je er iets aan!

Plugins
Voor WordPress kan je verschillende plugins downloaden die het blogger leuker, gemakkelijker en uitgebreider kunnen maken. Google eens op “WordPress Plugins” en ontdek wat voor plugins er allemaal bestaan en wat ze kunnen doen!

Heb jij nog tips voor beginnende bloggers?

Comments

 • Agneta
  april 3, 2014

  Ik ben het met je eens dat WordPress veel prettiger werkt. Ik wilde mijn complimenten geven over je blog layout! Ik vind hem erg mooi! Ik volg je nog niet zo lang. Je hondje is ook te cute!! Leuke tips voor de beginnende bloggers.

 • Natascha
  april 3, 2014

  Handig artikel heb je geschreven zeg. Ik ben zelf ook één van die beginnende bloggers. Ik denk dat mijn grootste tip is: hou het leuk. Maak er geen moeten van, maar doe het omdat je het echt leuk vind. En daarnaast: denk eraan dat mensen je teksten online lezen. Maak er dus geen hele lange verhalen van, zorg dat het ‘ scanbaar’ is.

 • Mariska
  april 3, 2014

  Ook weer zo’n leuk artikel 🙂

 • Marloes
  april 3, 2014

  Wat een leuk en handig artikel!

 • Stephanie
  april 3, 2014

  JA!! Dit artikel zocht ik, keihandig! 😀
  Ik heb mijn naam al via MijnDomein gekocht 2 jaar geleden en die gebruik ik dus ook, maar ik snapte de ‘betaalde versie’ van een host o.i.d. niet, nu dus wel! Met FTP enzo kan ik goed werken, maar ik wist nooit zo goed hoe je een host ‘regelde’ zegmaar!

 • Fleur
  april 4, 2014

  Heel goede tips! Ik zou graag willen overstappen van blogger naar wordpress en heb dit al meerdere keren ‘geprobeerd’, maar ik ben bang dat ik iets verkeerds doe en heb alleen nog maar een domeinnaam (dus geen host). Ik weet dus ook niet zo goed hoe dat allemaal in z’n werk gaat met die domeinnaam en host koppelen aan een wordpress account en dan ook nog eens mijn blog overzetten..

 • Anoeska
  april 4, 2014

  Wat een super handig artikel. Ik zit er al heel lang aan te denken een eigen domein aan te vragen en op WordPress te gaan draaien maar wist niet zo goed hoe ik hieraan moest beginnen. Nu kom ik weer een stukje verder, dank je wel!

 • Jhemyla
  april 4, 2014

  Wat een handige tips zeg! Je blog ziet er ook fantastisch uit.

 • Anita
  april 4, 2014

  Handig! Ik snap er alleen helemaal niks van haha, ben helemaal niet goed met dit soort dingen.

 • Marjolein
  april 5, 2014

  Leuk voor mensen die net beginnen! 😀

 • Montserrat
  augustus 6, 2014

  Wat een interessante artikelen schrijf je Silvy! En je hebt een prachtige site!

  Ik ben net overgestapt van Blogger naar WordPress, het is nog een beetje wennen allemaal. Ik vind de lay outs van WordPress in ieder geval mooier. (maar ben nog zoekende) Ik kreeg zelf al de tip om een Facebook account aan te maken en dat heb ik geweten 😉 Mijn blog gaat voornamelijk over mijn avonturen op de naaimachine. En ik maak onder andere tasjes. Want daar kun je er niet genoeg van hebben, nietwaar? Via FB krijg ik inmiddels veel aanvragen voor mijn tasjes, dat is helemaal te gek.

  Je andere tips ga ik ook zeker wat mee doen. Alles voor de kijkcijfers, want dat is een enorme boost voor mijn creativiteit! Ik volg je!

  Groetjes,
  Montserrat

Post a Comment