Hopen op een warme winter

Iedereen met een variabel contract of een vast contract dat afloopt, krijgt met een bizar hoog termijnbedrag te maken. Dat doet bij de meeste mensen wel even zeer. De tegemoetkoming van 190 euro in november en december vanuit de overheid is daarom hartstikke welkom en ik denk dat deze mensen ook heel erg blij zijn met het prijsplafond wat in 2023 in gaat.

Een cadeautje

Wat ook een cadeautje was, is het feit dat we een relatief warme oktober achter de rug hebben. Wij zetten meestal half oktober onze verwarming weer voor het eerst aan, maar tot op de dag van vandaag is hij deze herfst nog niet aan geweest. We hebben dan ook het geluk dat we in een gerenoveerde maisonette wonen en het nu nog steeds 21 graden binnen is, zonder dat we daar iets voor hoeven te doen.

Dit was in 2019 mijn grote eis toen mijn vriend en ik op zoek waren naar een koopwoning. Het moest nieuwbouw of gerenoveerd zijn. Het liefste zonder gasaansluiting. Dat laatste is helaas niet gelukt, maar goed geïsoleerd is onze woning wel. Het kopen van een nieuwbouwwoning was overigens óók niet gelukt, het werd dus een gerenoveerde maisonnette in het dorpshart boven een supermarkt. Met maar liefst 5 slaapkamers. Veel te veel ruimte, bleek achteraf. Maar op dat moment was het de beste keuze die we konden maken. Nieuwbouwprojecten lagen helaas op dat moment stil.

Inmiddels wonen we hier alweer drie jaar en hebben we inmiddels onze droom-nieuwbouwwoning gekocht welke op dit moment wordt gebouwd. Ditmaal zónder gasaansluiting, mét zonnepanelen, warmtepomp en hr++ glas. Zo duurzaam en energiezuinig mogelijk. Daarmee help ik het milieu, maar ook mijn eigen portemonnee. Win-win!

Verduurzamen

Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om te verhuizen naar een energiezuinige woning. In dat geval zou je kunnen nadenken over het verduurzamen van je huidige woning, indien je in een koopwoning woont. Zo kun je al heel erg veel winst halen uit het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten en tussen deze twee glasplaten zit lucht. Omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft, zorgt dit voor een goede isolatie. Voorbeeld: ken je van die dubbelwandige koffie- of theeglazen? Deze kun je, ondanks er hete koffie thee in zit, gewoon vasthouden zonder dat het te warm is. Daarnaast blijft de koffie of thee ook langer heet vergeleken met een reguliere mok. Dit is exact hoe dubbel glas werkt in jouw woning. Is het warm in jouw woning, dan zal dubbel glas ervoor zorgen dat het binnen niet snel afkoelt.

Als je een huurwoning hebt met enkel glas, dan kun je het met je huurbaas overleggen of dubbel glas bestellen en (laten) monteren een optie is. Het zou mooi zijn als hij hier akkoord mee gaat en dit wil vergoeden. Nooit geschoten is altijd mis.

Laten we in alle gevallen hopen op een warme winter.