Jungle Speed

Een leuke backstory, gekke regels en snel reageren!

Jungle Speed is een kaartspel waarbij je snel moet kunnen reageren. Het is voor spelers vanaf 7 jaar en er kunnen 2 tot 10 spelers meedoen. Wij vonden het met 3 tot 6 a 8 spelers wel het leukste, anders word het wel erg druk aan de tafel en krijg je erg kleine stapeltjes. De doos geeft aan dat het spel een kwartier duurt en dat klopt ongeveer wel. Het is uitgegeven door ASMODEE.

Wat zit er in de doos

Uiteraard zitten er duidelijke en korte (altijd fijn) spelregels in de doos. Daarnaast vind je een stapel kaarten in verschillende vormen en kleuren en een totempaaltje. Ook is er een mooi stoffen zakje bijgesloten, hoef je niet dat hele doosje te bewaren 😉

Spelverloop

De kaarten worden gelijk verdeeld onder het aantal spelers. De stapeltjes worden met het logo naar boven, en dus met de verschillende plaatjes naar beneden, neergelegd. In het midden van de tafel staat een totem. Kies random iemand die mag beginnen met het omdraaien van de bovenste kaart van zijn of haar stapel. Deze persoon draait de kaart van zich af om! Dan doet de persoon links van hem of haar hetzelfde (je gaat met de klok mee). Net zolang totdat er twee kaartjes met hetzelfde plaatje naar boven ligt. De twee mensen die een gelijk plaatje hebben, proberen zo snel mogelijk de totempaal van tafel te pakken. De speler die de totem pakt, mag zijn aflegstapel plus de pot en de aflegstapel van ander pakken. De verliezer moet deze onderop zijn of haar stapeltje leggen. De persoon die als eerste al zijn kaarten kwijt is, heeft gewonnen.

Om het extra spannend te maken zijn er nog drie speciale kaarten, om de boel een beetje op te schudden 😛 De eerste kaart betekend dat iedere speler nu naar de totempaal mag grijpen. De speler die het snelste is mag zijn of haar aflegstapel onder de totem leggen. Dit is de pot. De tweede kaart betekend dat zolang deze opengedraaid ligt en niet afgedekt word door de volgende kaart de figuren niet meer van belang zijn maar juist de kleur. De laatste kaart betekend dat er nu tegelijkertijd door alle spelers een kaart opgelegd moet worden. Het kan dus ook zo zijn dat je je dan gelijk op de totempaal moet werpen!

Pluspunten

Het is simpel aan te leren en je kunt eigenlijk gelijk beginnen. Het is ontzettend leuk om met je familie te doen en de adrenaline gaat er lekker van gieren. Er zitten ook hele kleine leuke regeltjes in het spel. Mijn persoonlijke favoriet is het buigen naar de totem voor het begin van het spel. Ook het “nederig” aan moeten nemen van je kaarten op het moment dat je een fout maakt. Dan moet je alle afgelegde kaarten van alle spelers plus de pot aanpakken en onderop je eigen stapel leggen. Dit moet ook als je de totem laat vallen van tafel!
Mijn zusje had ook het prachtige idee om Jungle Speed om te dopen tot een drankspel. Of dit voor jou een plus- of minpunt is mag je van mij zelf beslissen.

Minpunten

Pas op voor mensen met kunstnagels! Zowel ik als mijn moeder hebben kunstnagels en hebben allebei mijn zusje al geprikt door dit spel te spelen. Geen zorgen, mijn zusje is een grote meid en heeft haar traantjes braaf ingeslikt 😉 We hebben dit spel meegenomen op zomervakantie dus mijn gezin was vrij letterlijk het slachtoffer voor deze review. Vandaar ook het prachtig gebloemde tafelkleed.

Ook doet het spel me enorm denken aan een spel wat ik eerder heb gespeeld, “Halli Galli” van 999 Games. “Jungle Speed” is overigens wel een verder uitgewerkte versie dan zijn 999 Games broertje.