Ka Pai

Ka Pai is een lekker handzaam dobbelspel dat zijn oorsprong vindt in de Maori. De regels zijn erg simpel, dus je zit niet lang met de handleiding in je handen. Vanaf (ongeveer) 8 jaar is het goed te begrijpen en het is te spelen met maximaal vier spelers. Mads Floe uit Denemarken is de bedenker van dit spelletje het wordt uitgegeven door White Goblin Games. Een potje Ka Pai duurt ongeveer een kwartiertje.

Wat zit er in de doos?

Wanneer we de doos openen zien we zoals gebruikelijk de gebruiksaanwijzing. We komen ook twee dobbelstenen tegen, een scoreblok met voldoende blaadjes. Ook zitten er 4 kleine potloden in. Op de dobbelstenen staan vier verschillende figuren; driehoek, vierkant, rondje en streepje.

Spelverloop

Iedere speler krijgt zijn eigen scoreblad en potlood. De jongste speler krijgt beide dobbelstenen. Je gebruikt het grote vierkant met de gekleurde totems om de figuren in te tekenen. Aan het einde van het spel is elk leeg en wit blokje, gevuld met een symbool. Je mag deze symbolen tekenen aan de hand van de worpen die met de dobbelstenen worden gedaan. Om de beurt mag een speler de dobbelstenen werpen. Wanneer er twee verschillende symbolen liggen, mag iedere speler er hiervan één uitkiezen om op zijn blad te tekenen. Worden er twee dezelfde symbolen gegooid, dan moeten deze allebei op het blad getekend worden. Tijdens de eerste beurt mag je kiezen waar je het symbool plaatst. Alle daarna geworpen symbolen moeten horizontaal of verticaal aansluiten bij een al eerder getekend symbool. Het doel van het spel is om de meeste punten te verzamelen. Dit kun je doen op drie verschillende manieren.

Groepen maken (bovenste rij van het scorebord)

Je kunt groepen maken door drie dezelfde symbolen naast of onder elkaar te plaatsen. Het aantal groepen dat je maakt worden per verschillend figuur vermenigvuldigd aan het einde van het spel.

Totems verbinden (rechts bovenin het scorebord)

De vijf totems in het grote veld waar je de symbolen moet tekenen kun je verbinden. Dit doe je door een route te maken die van de ene totem naar de andere met hetzelfde symbool is gemaakt. Je kunt zo een slinger maken die langs verschillende totems komt. Je mag bij elke totem wisselen van symbool om de slinger verder mee te maken, zolang het maar tussen twee totems hetzelfde symbool is wat ze verbind. Aan het einde van het spel krijg je punten voor de langste hoeveelheid totems die je met elkaar hebt verbonden.

Bonuspunten (rechterblok van het scorebord)

Zoals je misschien op het scorebord voor groepen maken al hebt kunnen zien, ontbreekt er hier een symbool. Het streepje is hierop niet terug te vinden. Dit komt omdat je met de groepen die je maakt van het streepje enkel bonuspunten kan verdienen. Op het moment dat je een groep maakt van streepjes mag je op het scorebord kiezen bij welk symbool je een vakje wilt kleuren. Je kunt per symbool vier vakjes kleuren. De bonuspunten worden verdiend door het aantal groepen per symbool aan het einde van het spel op te schrijven en deze te vermenigvuldigen met het aantal hokjes dat je hebt mogen vullen.

Tel wanneer alle hokjes zijn ingevuld je punten om te zien wie het beste heeft gescoord!

Lekker dobbelen

Ka Pai is een super toegankelijk dobbelspelletje voor bijna alle leeftijden. Er zijn verschillende tactieken om te winnen, deze ontwikkel je vanzelf door het spel vaker te spelen. Wat we ook als een groot pluspunt ervaren is het feit dat je ook in iemand anders’ beurt actief bent. Bij sommige spellen kun je nog weleens wegdommelen als iemand anders aan de beurt is, maar dat is bij dit spel absoluut niet het geval!

Eigen regels!

Wat mijn vriend en ik ook wel eens doen is elkaar pesten met dit spelletje. We gebruiken zelf soms de regel dat wanneer ik kies voor het ene symbool, mijn vriend het andere moet pakken. Zo kun je elkaar soms lekker dwarszitten.

Ka Pai is onder andere te koop op de website van White Goblin Games.