Luiaard

Luiaard is een enorm schattig spel waarin je zelf in de huid van een luiaard mag kruipen. Je bent knuffelbaar, traag en extreem lui! Je laat je verplaatsen door de andere dieren in het park om je van boom naar boom te verplaatsen zonder zelf ook maar iets uit te voeren. Het spel is ontworpen door Friedemann Friese en word uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Het spel duurt volgens de doos ongeveer een uur en dit is bijna exact de tijd die wij aan ons eerste potje kwijt waren.

Wat zit er in de doos

In de doos zit een dubbelzijdig speelbord, bestaande uit twee delen. 5 Spelersborden, één voor elke luiaard. 5 Houten luiaard figuren in verschillende kleuren en 9 blaadjes in die desbetreffende kleuren. 34 Dierenschijven waaronder 12 verschillende dieren. 120 Kaarten, 10 voor elke diersoort. Verder bevat het spel een overzichtsblad, de regels en als klap op de vuurpijl een stickervel om alle dierenschijven en luiaards wat duidelijker weer te geven.

Spelverloop

Het idee van het spel is dat je een luie luiaard bent in een vakantiepark voor dieren. Op het grote spelbord zijn er 6 verschillende diersoorten verspreid en er zijn 9 bomen te zien met daarop een blaadje in de kleur van elke speler/luiaard. Als luiaard wil je je van boom naar boom verplaatsen zonder zelf ook maar een stap te verzetten. Want we zijn mega lui. Dit doe je door de andere dieren in het park te verplaatsen. Dit doe je door gebruik te maken van bewegingskaarten. De bewegingskaarten liggen gesorteerd voor je per diersoort. De laagste bewegingspunten liggen vanboven en lopen op. Telkens wanneer deze kaarten gebruikt of afgelegd worden, dien je deze weer onderaan de stapel te leggen.

Je beurt bestaat uit 3 delen:
– Je pakt kaarten. Hoeveel kaarten je pakt en eventueel daarna weer aflegt is afhankelijk van het aantal blaadjes wat je al hebt verzameld. Richting het einde van het spel mag je steeds minder kaarten pakken aan het begin van je beurt. Je mag maar één kaart per diersoort pakken.

– Je speelt kaarten. Dit betekent dat je mag gaan lopen met één diersoort waar je kaarten van in je handen hebt. Je telt de bewegingspunten die erop staan bij elkaar op (of je gebruikt een gedeelte van de kaarten die je voor die diersoort hebt) en legt ze open voor je op tafel. Je verplaatst een van de tegels op het bord, van die diersoort, en wanneer hij langs je luiaard staat mag je op het rug van het dier. Als je bewegingspunten op zijn, moet je van de rug van het dier af en plaats je je luiaard in een vakje ernaast. Hopelijk is dit een boom met een blaadje van jouw kleur! Als je een blaadje hebt bemachtigd leg je deze op je scorebord en zul je zien dat er veranderingen kunnen plaatsvinden voor niet alleen je volgende beurt, maar ook de rest van je beurt.

– Je hand controleren. Aan het einde van je beurt mag je volgens je scorebord maar een bepaald aantal kaarten op hand houden. Vergeet dit niet te controleren, wanneer je er te veel hebt, zul je ze af moeten leggen.

Het doel is om als eerste 8 van de 9 blaadjes op het bord te bemachtigen. Je bent namelijk wel een hongerige luiaard maar in de eerste plaats vooral een luie luiaard. 😉

Enorm veel mogelijkheden!

Laat je zeker niet afschrikken door het feit dat het spel wat langer duurt. Het spel gaat zeker sneller naarmate je het vaker hebt gedaan. Ook is het een en al plezier hebben! Wij hebben ons niet alleen vermaakt met het spel maar gingen spontaan dierengeluiden maken tijdens het spelen. We hebben helemaal dubbel gelegen. Daarnaast heeft het spel enorm veel mogelijkheden om het ook moeilijker te maken voor de wat meer ervaren spelers. Je kunt namelijk de 6 basisdieren die we hebben gebruikt vervangen voor andere dieren die meer restricties hebben. Zo maak je het spel heel gemakkelijk een heel stuk moeilijker!