Rovers Van De Noordzee

Plunderen met je Vikingbemanning

 

Wat is het?

Rovers van de Noordzee is een supermooi bordspel waarin je een Viking bemanning bij elkaar moet rapen om vestigingen mee te plunderen. Het spel heeft de spellenprijs 2019 gewonnen afgelopen november in de categorie expert. Het is dus niet een klein simpel spelletje maar echt een mooi spel om een uurtje voor vrij te maken. Het is bedacht door Shem Phillips en word uitgegeven door White Goblin Games. Het is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar en duurt ongeveer 60 minuten.

 

Wat zit er in de doos?

Zoals altijd vinden we weer wat dingen in de doos, zoals de altijd aanwezige speluitleg. Er zit gelukkig nog veel meer in de doos waaronder; een uitvouwbaar speelbord, 16 offertegels, 12 scorestenen in de vier spelerskleuren, vier schipkaarten om de kleur van de speler aan te geven, 48 munten, 18 klompjes goud, 18 walkuren, 18 stompjes ijzer, 26 stukken vee, 48 zakken proviand. Daarnaast vinden we ook nog twee dobbelstenen met de volgende cijfers; 2, 3, 3, 4, 4, 5. Ook vinden we een zwarte zak en 76 Vikingkaarten. Maar dan zijn we er nog niet. In de doos vinden we ook nog 7 zwarte Vikingen, 11 grijze Vikingen en 12 witte Vikingen.

 

 

Spelverloop

Oké, dus zoals ik net al zei zijn er best een hoop regels en dingen die je moet weten voor je aan het spel begint. Maar om dit stuk nog leuk en leesbaar te houden ga ik vooral de kern van het spel omschrijven. Zodat het spel in grote lijnen duidelijk is. Wat kleinere details en restricties ga ik wellicht achterwege laten. Mijn excuses daarvoor alvast 😉

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen. Deze worden aangegeven door de gele blokjes aan de buitenkant van het spelbord. Naast de gele blokjes, zie je ook rode en zwarte. En naast sommige zwarte en rode blokjes zie je weer gele punten. Dit betekend dat je vanaf die steen dus ook overwinningspunten scoort. Deze worden pas aan het einde van het spel bij je gele overwinningspunten opgeteld. Hoe je dit bereikt ga ik je nu uitleggen. We beginnen allemaal met één zwarte Viking in ons bezit. Deze mogen we plaatsen op een lege plek in het dorp waar we de actie van mógen uitvoeren. Je pakt daarna van een andere locatie in het dorp een Viking weg. Hiervan mág je ook de actie uitvoeren. Van sommige acties mag je alleen gebruik maken als je een grijze of een witte Viking hebt, of de waarde van de actie veranderd met de kleur van je Viking. De acties waar je in het dorp gebruik van kunt maken zijn:

– Poortgebouw: Trek twee Vikingkaarten en neem deze op hand.

– Raadhuis: Speel één kaart uit je hand. Deze gooi je daarna op de aflegstapel. Je maakt hierbij dus gebruik van de eenmalige actie die onder de “Playbutton” van je Vikingkaart staat.

– Schatkamer: Leg één kaart uit je hand af in ruil voor twee munten OF leg twee kaarten uit je hand af in ruil voor één goudklompje.

– Barakken: Huur een bemanningslid in. Kies een Vikingskaart uit je hand en betaal het aantal muntstukken wat hierop aangegeven staat. Leg de kaart vervolgens open voor je. Deze is nu onderdeel van je bemanning.

– Wapensmid: Betaal één ijzer en verplaats je scoresteen op de rode rij twee stappen vooruit. OF betaal twee munten en ga maar één stap vooruit op de rode rij.

– Molen: Neem één zak proviand uit de voorraad (zwarte Viking). Neem twee zakken proviand (grijze Viking). Neem twee proviand OF één goudklompje (witte Viking).

– Zilversmid: Ontvangen met een zwarte Viking drie munten. Met een grijze of witte, ontvang je er twee.

– Langhuis: Betaal één stuk vee en ontvang twee zakken proviand OF breng een offer aan de goden. Je kunt hierbij uit drie opengelegde tegels kiezen. Hier staat op hoeveel overwinningspunten je ervoor krijgt en wat je moet betalen staat uitgebeeld. Wanneer je er een koopt, pak je de desbetreffende tegel, leg je deze ondersteboven voor je neer. Aan het eind van het spel worden de overwinningspunten die hierop staan aangegeven toegevoegd aan de gele rij waarop de overwinningspunten worden aangegeven.

En dan nu het leukste, of in ieder geval waarschijnlijk het meest spannend. Het PLUNDEREN! Hoe dit werkt is bij elke plundering anders, maar in de basis werkt het als volgt. Aan het begin van je beurt zet je de Viking niet in het dorp, maar voor de vestiging die je wilt plunderen. Je kunt per vestiging zien waar je aan wat je in huis moet hebben voor je eraan begint en hoeveel overwinningspunten dit oplevert. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaald aantal bemanningsleden nodig hebben, een bepaalde hoeveelheid proviand betalen of misschien wel een bepaalde aanvalskracht hebben (dit is de optelsom van de punten op de rode rij, de rode cijfers bij je bemanningsleden en soms mag je met een dobbelsteen bijrollen). Als je alle benodigdheden hebt en je Viking ervoor neer hebt gezet pak je de symbolen die hier liggen en de nieuwe Viking. Deze mag je houden en kun je weer gebruiken voor de rest van het spel. Soms ligt er echter een Walkuur. Een klein zwart doodshoofd tussen. Dit betekend dat één van je bemanningsleden helaas de strijd niet overleefd heeft. Maar niet getreurd, met elke Walkuur die je in bezit hebt, mag je een stapje verder in de zwarte rij. Zo kun je hier ook nog punten mee verdienen.

Zoals ik al zei, best wel wat regels, maar wanneer is het spel nu afgelopen? Daar zijn verschillende antwoorden op. Op de eerste plaats is het spel afgelopen wanneer vijf van de zes forten zijn geplunderd. Het spel is ook afgelopen wanneer de stapel offertegels leeg is of wanneer er geen Walkuren meer op het bord liggen.

 

 

Veelzijdig karakter

Wat mij gedurende het hele spel opvalt is de veelzijdigheid van het spel. Er zijn zo veel verschillende routes die je kunt bewandelen om de winst te behalen. Dit komt omdat er op verschillende manieren punten te scoren zijn. Zo vind ik het bijvoorbeeld leuk om heel veel bemanning te laten sterven in de strijd om daar walkuren punten mee te verdienen. Geloof het of niet maar dit is echt ook een manier om veel punten te behalen. Wat nog meer veelzijdig is aan het spel is dat je de Vikingen dus op verschillende manieren kunt gebruiken. Als eenmalige actie of als onderdeel van je bemanning. Sommigen vinden het spel door alle verschillende dingen waar je rekening mee moet houden een beetje verwarrend in het begin maar ik beloof je dat je na het eerste rondje al helemaal mee bent en kunt genieten van alle verschillende opties in dit spel!

P.S. Silvy en ik hadden het enorme voorrecht om dit spel al eens uit te mogen testen op het Spellenspektakel. Hier werden wij beiden in een kwartier tijd compleet verliefd op dit spel!