Imperial Settlers

Imperial Settlers is een supermooi uitgebreid kaartspel. De spelregels lijken in het begin misschien wat veel om door te komen maar bare with me, het is echt de moeite waard. Het spel werd uitgegeven door White Goblin Games, ons allen inmiddels wel bekend, en werd bedacht door Ignacy Trzewiczek. Het spel is geschikt voor 2 tot 4 personen en er is een soloversie inbegrepen in de doos om ook alleen te kunnen spelen. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar en qua tijd varieert een potje, volgens de doos, tussen de drie kwartier en anderhalf uur.

Wat zit er in de doos?

In de doos vinden we een mooi boekje met een duidelijk speluitleg. Daarnaast zitten er nog veel losse onderdelen in de doos namelijk; een scorebord, 4 scorefiches (één per volk), een rondefiche, 4 volkborden, een startspelerfiche, 24 goudfiches, 18 plunderfiches, 10 verdedigingsfiches, 40 arbeiders, 30 voedsel, 30 steen, 30 hout, 6 verzamelfiches (om aan te geven hoeveel grondstoffen je hebt als de fiches op beginnen te raken) en 4 Egypte fiches (deze zijn enkel nodig wanneer de Egyptenaren de Tempel van Ra bouwen). Dan zijn we er nog niet, dit is natuurlijk een kaartspel en daarom mogen de kaarten zeker niet ontbreken. Het spel bevat nog 220 kaarten. Dit zijn per volk 30 stuks. Als speler kies je een volk dus dit betekent dat elke speler zijn eigen deck kaarten heeft. Verder bevat het spel nog 84 algemene kaarten, hier mogen alle spelers gebruik van maken. Er zitten ook nog 16 aanvalskaarten bij voor de solovariant.

Spelverloop

Dit is een spel met een hoop regels en extra’s, zo heb ik ze graag. Daar zijn jullie inmiddels vast wel achter. Ik ga proberen om het spel zo gemakkelijk mogelijk uit te leggen. Volgens de verhaallijn van het spel is er een stuk land nog niet gekoloniseerd. Dat kan natuurlijk niet! Verschillende volkeren trekken tegelijkertijd die kant op om dit stuk land deel te maken van hun eigen kolonie. Jij als speler kiest een volk uit om mee te spelen en om zo veel mogelijk roem en rijkdom naar de nieuwe kolonie te brengen. Dit wordt in het spel uitgedrukt met overwinningspunten. Het doel is om zo veel mogelijk overwinningspunten te bemachtigen aan het einde van het spel. Hiermee heb je namelijk bewezen dat jij de beste kolonist bent! Je krijgt hiervoor vijf ronden de tijd en elke ronde bestaat uit vier fasen.

Uitkijkfase
Iedere speler trekt één kaart van zijn volkdeck en neemt deze op hand. Vervolgens worden er evenveel kaarten als spelers, plus één kaart van de algemene kaarten getrokken. Deze worden open neergelegd op tafel. Er wordt met de klok mee om de beurt gekozen om een van de opengelegde kaarten op handen te nemen, beginnend bij de startspeler. De overgebleven kaart wordt afgelegd. Ditzelfde gebeurt nogmaals, nu beginnend bij de speler die juist als laatste mocht kiezen en in tegengestelde richting.

Productiefase
In deze fase verzamelen alle spelers verschillende goederen van hun volkborden (de basisproductie), handelsverdragen en productielocaties. De spelers werken in deze fase ook hun eventuele bijverdiende overwinningspunten bij op het scorebord en pakken hun gewonnen goederen uit de voorraad. In deze fase krijgt ook elke speler een verdedigingsfiche. Deze mag hij of zij op een van zijn algemene locaties leggen ter bescherming van plundering. Elk fiche wat op een locatie ligt betekent dat de plunderaar hier één extra plunderfiche voor nodig heeft. Wanneer de locatie toch geplunderd wordt, leg je het verdedigingsfiche af.

Actiefase
Dit is eigenlijk de belangrijkste fase van het spel. Hierin wordt al het echte werk gedaan. In deze fase bouw je locaties sluit je handelsverdragen, plunder je de andere spelers hun locaties. Dit doe je allemaal door de goederen die hiervoor staan te betalen. Op de locatiekaarten staat gelukkig duidelijk beschreven welke goederen ervoor betaald moeten worden om ze te activeren of te plunderen. Wanneer een locatie geplunderd wordt ontvangt de plunderaar de aangegeven goederen. Hij of zij dient hier twee plunderfiches voor af te leggen. De geplunderde speler krijgt hiervoor één hout en moet zijn locatie omdraaien. Deze is nu een fundament en kan enkel nog gebruikt worden voor het bouwen van locaties die een locatie als grondstof vragen. Je mag hiervoor ook een bestaande locatie gebruiken. Je kunt ook een kaart uit je eigen hand plunderen. Hiervoor betaal je één plunderfiche en leg je de kaart die je plunderde af. Als laatste actie kun je in deze ronde twee arbeiders afleggen in ruil voor een grondstof naar keuze of een algemene/volkkaart.

Je kunt deze ronde ook passen. Je mag dan zelf niets doen in de actiefase maar andere spelers kunnen jou ook niet plunderen. Je doet dan dus letterlijk deze fase niet mee.

Opruimfase
In deze fase leggen de spelers alle goederen af die ze deze ronde niet hebben gebruikt (je hand wordt niet afgelegd). Er wordt hierbij rekening gehouden met de opslagcapaciteit op de volkborden. Ook wordt het starfiche aan de speler links van je doorgegeven en wordt het rondefiche verplaatst naar de volgende ronde. Deze fase wordt in de laatste ronde niet gespeeld. De overgebleven goederen kunnen namelijk de doorslag geven bij een gelijke eindstand.

Het spel duurt dus vijf ronden en na deze ronde telt iedereen de punten die hij heeft verdiend aan de locaties die aan zijn of haar volkbord liggen op bij de punten die al geteld waren op het scorebord. De speler met de meeste punten wint en brengt de meeste glorie naar zijn kolonie!

Single player?

Wat ik persoonlijk echt heel tof vind aan dit spel is dat je het gezellig met vrienden en familie kan spelen maar ook alleen. Ik werk zelf in de zorg en ben daarmee dus vaak vrij wanneer anderen dat niet zijn. Helaas ben ik daarmee ook aan het werk wanneer anderen vrij zijn maar dat is weer een ander verhaal. Ik heb vaak zin om een spelletje te spelen maar dan is mijn lieftallige vriendje gewoon werken. Dit spel biedt dan alsnog uitdaging, complexiteit en gewoon leuk tijdverdrijf! Verder zijn er nog een paar andere versies van het spel die je kunt uitproberen, zoals bijvoorbeeld de vreedzame versie, daarin wordt zo goed als niet geplunderd.